Dogovor nije postignut

Općina Matulji bez proračuna, slijede prijevremeni izbori

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



Općina Matulji je bez proračuna za 2016. godinu jer je prošlog tjedna na sjednici Općinskoga vijeća načelnik Mario Ćiković (SDP) povukao prijedlog proračuna, a budući da do ponedjeljka popodne nije postignut dogovor SDP-a i HNS-a o privremenom financiranju, slijede prijevremeni izbori.


 Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskoga vijeća prošlog tjedna načelnik Matulja Mario Ćiković (SDP) povukao je svoj prijedlog proračuna za 2016. nakon rasprave o amandmanima za koje je trebalo oko deset posto od prijedloga proračuna od 45 milijuna kuna. Naime, na njegov prijedlog proračuna podneseno je 30-ak amandmana oporbe, a podupro ih je HNS-a, dotad dio vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU-IDS. 


 Povlačeći prijedlog proračuna prije glasovanja i rasprave o njemu, Ćiković je rekao da je izabran kao predstavnik četiriju političkih stranaka, a prihvaćanjem amandmana oporbe bitno se mijenja proračun i njegov smisao te će se iznevjeriti birači kojima je obećano uređenje knjižnice i čitaonice, središta Matulja i radnih zona, što se onemogućuje tim amandmanima.


 SDP je ponudio HNS-u dogovor o privremenom financiranju i donošenju proračuna u sljedeća dva mjeseca, a odgovor se očekivao do ponedjeljka poslijepodne, rekao je Ćiković. Budući da SDP nije dobio odgovor, jedina je mogućnost raspisivanje novih općinskih izbora, zaključio je.


 Oporba se u svojim amandmanima uglavnom zauzimala za uređenje komunalne infrastrukture umjesto predloženoga građenja objekata poput Mulitimedijalnog centra. Uz vladajuću koaliciju SDP-HNS-HSU-IDS, matuljsko Općinsko vijeće čine vijećnici HDZ-a, Primorsko-goranskog saveza i nezavisne liste Željka Grpca.