Težak put

Opatiju očekuju previranja na političkoj sceni, ne treba isključiti ni mogućnost – velikih lomova

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

SDP-u i partnerima, sa sedam mandata, nedostaju još samo dva vijećnika za većinu i u nešto su boljoj poziciji u odnosu na suparnike s liste Ive Dujmića



OPATIJA Lokalni izbori 2017. godine na području liburnijske samouprave posebno se neizvjesno odigravaju u Opatiji, gdje će puno nedoumica biti i nakon što 4. lipnja bude izabran opatijski gradonačelnik. Naime, grubi razdor unutar opatijskog SDP-a formirao je dva snažna i suprotstavljena politička bloka koja su podijelila biračko tijelo u Opatiji, što najbolje ilustrira broj glasova za Fernanda Kirigina – 1.909, odnosno Ivu Dujmića – 1.908.


Međutim, neizvjesni drugi krug biranja gradonačelnika, nije najveći izazov s kojim se sada susreću Opatijci. Oštra podjela među strankama formirat će sasvim sigurno vrlo nestabilno Gradsko vijeće, u kojem niti jedna opcija ne može imati komotnu većinu. Dapače, put i do tanke većine u predstavničkom tijelu Opatije bit će posut političkim trnjem: obećanjima, trgovinom, nemoralnim ponudama…


SDP-u i partnerima, s osvojenih sedam mandata, nedostaju još dva vijećnika za većinu i u nešto su boljoj poziciji u odnosu na svoje političke suparnike s liste Ive Dujmića. No, veliko je pitanje tko će donijeti prevagu SDP-ovom lijevom taboru. Teško je, jasno, očekivati da će to biti HDZ. Dakle, SDP i partneri prisiljeni su tražiti podršku od dvojice vijećnika iz redova Akcije mladih, stranke koja je uvijek bila beskompromisna oporba SDP-ovoj vlasti u Opatiji.




Taj politički brak ne samo da će biti sklopljen teškom mukom, ako uopće do njega dođe, već će kasnije tražiti puno ljubavi i razumijevanja. S druge strane, Dujmićeva lista ima šest mandata i prema tome treba još tri vijećnika za formiranje klimave gradske većine.


Tu su okolnosti dakle puno kompliciranije. Naime, Akcija mladih gotovo sigurno neće dati podršku Dujmiću koji je prema tome osuđen na dva vijećnika HDZ-a. No, ova je stranka, valja naglasiti, dosadašnju Dujmićevu i SDP-ovu politiku upravljanja Opatijom nazivala »apsolutno pogrešnom«.


Osim eventualnog pridobivanja HDZ-a, Dujmićev veliki problem leži i u činjenici da mu nedostaje još jedan glas koji bi morao dobiti iz redova široke SDP-ove koalicije. Dakle, morao bi računati na takozvane vijećnike prebjege. Taj potez nije lako povući u tako maloj sredini kakva je Opatija. Prema svemu sudeći, Opatiju u idućem periodu očekuju previranja na političkoj sceni, pa ne treba isključiti ni mogućnost velikih političkih lomova.