Gradsko vijeće

Opatijskim ugostiteljima vraćen porez na potrošnju

Aleksandra Kućel Ilić

Nova pročelnica za financije Tamara Sergo obrazložila je prijedlog odluke vezane uz oporezivanje ugostitelja / Snimio Sergej DRECHSLER

Nova pročelnica za financije Tamara Sergo obrazložila je prijedlog odluke vezane uz oporezivanje ugostitelja / Snimio Sergej DRECHSLER

Nakon što su 2017. bili oslobođeni poreza, ugostitelji će ga sada opet plaćati, ali ne maksimalnih 3, već 1,5 posto. Usvojena je i »popravljena« odluka o prikupljanju i odvozu komunalnog otpada

 OPATIJA  Druga ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Opatije u studenome opatijskim je ugostiteljima donijela povratak poreza na potrošnju kojega su bili oslobođeni od 2017. godine. Neće plaćati maksimalan iznos od 3 posto koliko dozvoljava zakon, već 1,5 posto, od čega će se u gradski proračun sliti oko 1 i pol milijuna kuna.

U svom prvom obraćanju vijećnicima, prijedlog ove odluke predstavila je nova pročelnica za financije Tamara Sergo. Po njezinim riječima, kada je Grad svojevremeno ukinuo porez na potrošnju, bila je to mjera pomoći i poticaj ugostiteljima s područja Opatije, s obzirom na prethodno povećanje stope PDV-a ugostiteljskoj djelatnosti. Međutim, na nedavnoj sjednici Vlade RH najavljeno je smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto na usluge pripremanja i usluživanja jela u ugostiteljskim objektima.


Stoga se otvorila mogućnost da se ponovnim uvođenjem spomenutog poreza osiguraju stalni proračunski prihodi, no da se istovremeno ne optereti previše niti same ugostitelje. Kako je pojasnila, budući da Grad Opatija iz proračuna pokriva niz mjera koje poboljšavaju standard građana, ali i samih poduzetnika čije se aktivnosti podupire s 1,2 milijun kuna, važno je osigurati dodatne prihode.


Ne može selektivno


Prema onome što se moglo čuti na sjednici, Udruženje obrtnika je predlagalo da se ovog poreza oslobode oni ugostitelji koji ostvaruju manje od 3 milijuna kuna prometa godišnje, što se međutim nije moglo prihvatiti, s obzirom da za to nema zakonske mogućnosti.




Također, ugostitelji traže da se prihod koji nastane od poreza na potrošnju usmjeri u gospodarstvo, što će dijelom i biti tako, s obzirom da će se iz ovog izvora financirati zadovoljavanje različitih javnih potreba. Kako je pojasnila pročelnica Sergo, poticaji gospodarstvu su dali rezultate, pa je na području Grada u 2019. godini otvorena 41 tvrtka i 42 obrta.


Vijećnica Neva Slani se zalagala da se pokuša pomoći manjim, »domaćim« kafićima koji ne ostvaruju velik promet, pitajući se »hoće li im uvedeni porez na potrošnju biti preveliko opterećenje«.


Međutim, s obzirom da se radi o jedinstvenom porezu koji plaćaju samo ugostitelji, ne dolazi u obzir da se neke među njima oslobodi ove obveze, čulo se sinoć u gradskoj vijećnici, gdje je zaključeno i da se poslovi utvrđivanja i naplate poreza na potrošnju prenose na Poreznu upravu. Odluka o vraćanju poreza na potrošnju u konačnici je usvojena većinom glasova.


Usvojeni prigovori


Za građanstvo vrlo važna, dopunjena i izmijenjena odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, također je od jučer na snazi zahvaljujući volji većine u vijećničkim klupama.


Odluka o kojoj će se još dosta čuti, a koja je među najosjetljivijim pitanjima za građane Opatije i okolice od samog početka otkad je uvedena, prema riječima pročelnika za komunalni sustav Filipa Vlaha, sada je dorađena i ispravljena u onim dijelovima na koje je bilo najviše prigovora.


Provedeno je i javno savjetovanje na kojega je u 7 primjedbi stiglo 40 stranica teksta, što pokazuje iznimnu zainteresiranost da se nadležni uhvate u koštac s nekim ključnim pitanjima kao što su kompostiranje, odvajanje biootpada, mogućnosti za odlaganje građevinskog otpada, što bi spriječilo stvaranje divljih deponija na svim šumskim područjima iznad Opatijske rivijere.


Među značajnijim promjenama unutar jučer osvojene odluke, nalazi se uvođenje odvoza otpada dva puta tjedno tijekom ljetne sezone na teritoriju cijelog Grada Opatije, te mogućnost da se otpad u reciklažno dvorište u Jurdanima odvozi i uz pomoć kombija, a ne samo osobnih vozila kao što je to do sada bio slučaj.