Odluka

Opatijski ugostitelji bez poreza na potrošnju od 1. svibnja

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Procjenjuje se da će u 2017. godini uslijed toga gradski proračunski prihodi biti manji za oko 1,5 milijuna kuna, a u idućim godinama bi se taj iznos mogao kretati na oko 2,5 milijuna kuna



OPATIJA Opatijsko je Gradsko vijeće na jučerašnjoj, 31. sjednici, ujedno i zadnjoj u ovom sazivu, gotovo jednoglasno usvojilo odluku o ukidanju poreza na potrošnju od 3 posto za ugostitelje, te shodno tome, od 1. svibnja ove godine, opatijski ugostitelji više neće plaćati ovaj namet.


Kako se moglo čuti na zasjedanju u gradskoj vijećnici, bez obzira na političke konotacije koje se neminovno povezuju s ovom odlukom, ako se po strani puste »prepucavanja i nadigravanja«, te dosadašnji medijski napisi koji su pratili put do konačne odluke – na kraju, ono bitno što ostaje, a što će olakšati svakodnevicu ugostiteljima, kao određena kompenzacija za povećani PDV – ova je, vrlo važna odluka opatijskih vijećnika.


Procjenjuje se da će u 2017. godini uslijed toga gradski proračunski prihodi biti manji za oko 1,5 milijuna kuna, a u idućim godinama bi se taj iznos mogao kretati na oko 2,5 milijuna kuna godišnje i sve će se to morati uzeti u obzir kod prvih izmjena proračuna za 2017. godinu, uz smanjenje određenih rashoda ili pak povećanje prihoda.


Brojna pitanja




No, bez obzira što su se na koncu velikom većinom složili da je donošenje ove olakšice za ugostitelje dobar potez, te prihvatili odgovornost koju donosi odluka, mnogi su vijećnici prije podizanja ruku postavljali brojna pitanja, u prvom redu samom predlagaču odluke, gradonačelniku Ivi Dujmiću.


Primjerice, Nikicu Pažina iz Liburnijske stranke zanimalo je uslijed čega je ne tako davno, u studenome prošle godine njegova inicijativa na tragu jučerašnje odluke od strane gradonačelnika Dujmića odbijena, te se u tom trenutku ukidanje ili smanjenje poreza nije moglo prihvatiti, dok se sada, u predizborno vrijeme »dogodio nagli preokret«.


Gradonačelnik Dujmić je objasnio da su se u vrijeme kada je Vlada donijela odluku o višem PDV-u za ugostitelje, vodili razgovori, te da je ugostiteljima dao javnu podršku, no tek kada se u veljači ove godine, prema bilanci utvrdilo da je opatijski proračunski plus oko 18 milijuna kuna, moglo se razmatrati takvu odluku koja bi rasteretila poslovanje ugostitelja.


Odbacio je optužbe o politikanstvu i podilaženju biračima, odnosno ugostiteljima, naglasivši kako je ovo »previše važna tema da bi se koristila u predizborne svrhe«.Marko Ćorić (HDZ), ocijenio je da se ovdje radi o politikanstvu i to ne samo Dujmića, već i SDP-a, podvukavši i da će za takvu odluku biti bezrezervno tek onda kada se podigne osnovica zaposlenicima u dječjem vrtiću, o čemu se međutim jučer nije glasovalo, niti je ta točka uvrštena u dnevni red.

Neke je od vijećnika poput Igora Puža iz Akcije mladih zasmetalo gradonačelnikovo potpisivanje sporazuma s ugostiteljima prije same sjednice Vijeća, a i sam predsjednik Vijeća Viktor Peršić (SDP) je naveo kako je potpisivanje sporazuma koje je preduhitrilo legitimnu odluku Vijeća zapravo – uvredljivo.



Predsjednik Gradskog vijeća Viktor Peršić zahvalio je sinoć svim gradskim vijećnicima koji su dali doprinos radu u ove četiri godine, te na najbolji način pokušali odraditi mandat koji su dobili na povjerenje od strane građana, odnosno dali vjerodostojnost mnogim odlukama. Na kraju sjednice, za sve vijećnike je priređen prigodan oproštajni domjenak.



Plaće u vrtiću


Robert Kurelić (Akcija mladih), složio se da je ugostiteljima koji su se našli u teškoj situaciji pomoć potrebna, no primijetivši da bi sada slično »sklapanje sporazuma s gradonačelnikom« mogle tražiti i mnoge druge interesne skupine.


Apelirao je i na budući saziv vijeća da svakako ne zaborave na problem koji treba riješiti, a to je usklađivanje koeficijenata i plaća u dječjem vrtiću. Danko Žitinić (SDP), s obzirom da se u ovom mandatu ipak nije uspjelo uskladiti koeficijenete i povećati plaće zaposlenicima u vrtiću, smatra da je vijeće »izigralo dogovor«, no Dujmić je zaključio kako »mi ništa nismo izigrali«, već će se nakon sagledavanja situacije, a »turistička sezona će prema najavama biti jako dobra«, pa stoga i prihodi – bez pritiska donijeti i ta odluka, u novom mandatu.



Beti Jurković, poznata hrvatska glazbenica iz Opatije, bit će ovogodišnja dobitnica nagrade Grada Opatije za životno djelo, te će joj uz povelju pripasti i novčana nagrada u iznosu od 20.000 kuna, odlučili su jučer opatijski vijećnici. Nagrada Grada Opatije za područje turizma dodijelit će se Liburnia klasik klubu Opatija, a za područje gospodarstva laureati su Foto Kurti iz Opatije, te ICT Udruga MIPRO.



Marko Lovretić (HNS), još je zaključio kako se nada da će ugostitelji koji su nakon što je narastao PDV odmah povisili cijene, sada kada budu bez poreza na potrošnju, vratiti tu »kunu« u suprotnom smjeru i sniziti cijene. Nikica Pažin se priklonio većini i podržao prijedlog, no uz opasku kako zapravo idućoj garnituri vijećnika ostavljaju »vrući orah«.