Turističko vijeće

Opatijski turizam: U plusu pet i osam posto u odnosu na prošlu godinu

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



OPATIJA Turistička zajednica Grada Opatije u razdoblju siječanj – kolovoz 2017. godine uprihodila je 5,9 milijuna kuna, što je 70,2 posto ukupno planiranih prihoda i jedan posto više u odnosu na ostvarene prihode u istom razdoblju 2016. Iz osnove osnovnih prihoda, boravišne pristojbe i turističke članarine, u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju lani, prihodi su povećani za 2,9 posto. Prihod od boravišne pristojbe povećan je za 6,87 posto, a turističke članarine smanjen za 10 posto zbog dodatno smanjene stope obračuna za pet posto u odnosu na godinu ranije.


Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije prilikom podnošenja izvještaja turističkim vijećnicima o radu i financijskog izvješća za prvih osam mjeseci ove godine, ponovila je kako je na području Opatije u navedenom razdoblju ostvareno pet posto više dolazaka i osam posto više noćenja u odnosu na 2016. godinu.



Turistički vijećnici podržali su i prijedlog izmjene i dopune Statuta TZ-a Grada Opatije. Prema novom prijedlogu, Skupština TZ-a imala bi 27 umjesto dosadašnjih 25 članova. Međutim, da bi ova izmjena i dopuna bile prihvaćene, moraju biti usvojene na Skupštini TZ-a.





TZG Opatije osigurao je i sredstva potpore za događanja i projekte u ovoj godini u iznosu od 300.000 kuna. Na navedenoj listi nalaze se 44 manifestacije koje je TZ bio spreman sufinancirati. S obzirom da jedna od tih manifestacija neće biti održana, a za drugu organizatori nisu zatražili namijenjena im sredstva, turistički vijećnici podržali su prijedlog Suzi Petričić da ta sredstva u iznosu od oko 18.000 kuna budu usmjerena na na promidžbene aktivnosti za nadolazeći Advent.


Advent u Opatiji bio je i posebna točka dnevnog reda posljednje sjednice Turističkog vijeća. Najavljen je bogat program događanja za prosinac 2017. i siječanj 2018. Uz Ledenu čaroliju na Ljetnoj pozornici u organizaciji Festivala Opatija, program na tržnici u organizaciji Udruženja obrtnika i Advent ispred UP-a Juraj Šporer u organizaciji TZG-a, u program će se uključiti i Hrvatski muzej turizma s izložbom »Opatijski umjetnici«. U sklopu Adventa održat će se i kreativne radionice za djecu, Christmas Tree Lighting, Festival čokolade, Božićna bajka u PP Učka, Land Art i paljenje adventskih svijeća.


– Ove godine doček Nove godine zamislili smo na tri lokacije. Jedan bi bio na tržnici – u organizaciji Grada i Festivala Opatija, drugi bi bio na Ljetnoj pozornici u organizaciji Festivala Opatija, a treći ispred UP-a Juraj Šporer u organizaciji Turističke zajednice – kazala je Petričić.Do kraja ove godine opatijska specijalna bolnica Thalassotherapija proslavit će svoj 60. rođendan. Turistički vijećnici stoga su podržali prijedlog sufinanciranja obilježavanja te obljetnice s 20.000 kuna.