Gradsko vijeće

Opatijski stadion imat će i podzemu garažu?

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Žrtvujmo nekoliko stotina tisuća kuna, neka se napravi novo idejno rješenje koje će prikazati sve ono što gradski vijećnici traže. Dajte nam simulaciju troškova, pa ćemo zajedno donijeti odgovornu odluku, rekao je Dujmić uvaživši stav više vijećnika



OPATIJA Opatijski gradski vijećnici prihvatili su idejni projekt uređenja nogometnog igrališta u Opatiji. Projektant Siniša Zdjelar prezentirao je na sjednici Gradskog vijeća svoju završnu ideju uređenja nogometnog igrališta u Opatiji, u kojoj su dodani zahtjevi NK Opatije i HNS-a kako bi opatijski nogometaši mogli igrati Drugu ligu HNL-a. Doduše, Zdjelar je pojasnio da se nije moglo udovoljiti jedino broju mjesta za gledatelje, pa će stadion ubuduće primiti oko 600 navijača.


No prema njegovom objašnjenju većih razlika između početne i konačne ideje uređenja stadiona – nema. Predsjednik NK Opatije Robert Perčić nije imao namjeru na Gradskom vijeću komentirati projekt, ali je kazao da je klub izborio plasman u Drugu ligu HNL, što pred upravo stavlja nove izazove kako osigurati novac za višu razinu natjecanja.



Ni ova sjednica Gradskog vijeća nije prošla bez pitanja – što je Domom zdravlja? Ovog puta to je pitanje postavio Vlado Brnečić s liste Ive Dujmića. Gradonačelnik je ponovio – novi Dom mora graditi Primorsko-goranska županija.– Vijeće mora insistirati na tome da Županija izvrši obvezu koju je preuzela. Sadašnji Dom zdravlja nije standard koji zaslužuje Opatijci. Vjerujem da će nam župan izaći u susret, pa i on je stanovnik ovog grada, kazao je Dujmić.


Tko će to platiti


No Perčićeva šutnja o projektu zasmetala je gradonačelnika Ivu Dujmiću.– Zbog čega se on ne izjašnjava o projektu, pitat će kasnije tijekom rasprave Dujmić.– Ovo je izvrsno i ono što treba našem klubu, odgovorio je ipak Perčić, ali je zamolio opatijske političare da se izgradnja stadiona nastavi u predviđenim rokovima.

Rasprava o stadionu je naime krenula nakon što je na Zdjelarovo idejno rješenje zamjerku uputio vijećnik i predsjednik odbora za Sport i tehničku kulturu Igor Puž koji je kao problem naveo da nedostajati parkinga. Stoga je predložio da se ispod pomoćnog terena izgradi garaža. Gradonačelnik Ivo Dujmić takvu ideju je nazvao – utopijskom.



Igor Puž iz Akcije Mladih i gradonačelnik Dujmić imali su dugu raspravu o tome gdje bi se mogao graditi azil za životinje na čemu insistira udruga Lunjo i Maza. No Dujmić ističe da Grad trenutačno nema adekvatne lokacije za azil i da se pokušava pronaći najbolje rješenje. Puž ističe da Opatiji kao turističkom odredištu treba štoviše hotel za pse.



– Izgubili smo dvije i pol godine, a projekt se nije bitnije promijenio. Sada ponovno slušam da projekt ne valja i vraćamo priču na početak, dvije i pol godine unatrag. Odbor za sport nema tu ingerenciju da predlaže izgradnju garaže. Tko će to platiti takvu garaže i iz kojih sredstava!? Budimo realni. Pa ne treba ući s automobilom u teren. Budemo li ponovno mijenjali projekt nikad nećemo dobiti stadion. Gospodine Zdjelar, koliko će stadion koštati, pitao je Dujmić. – Oko 2,5 milijuna eura, odgovorio je Zdjelar. – A koliko bi koštala garaža ispod terena, pitao je predsjednik Gradskog Vijeća Robert Kurelić.– Oko 4,5 milijuna eura, kazao je Zdjelar nakon kraće računice.


Vijećnik Varljen je pročitao pismo nezadovoljnog Opatijca zbog novog režima odvoza komunalnog otpada. Naime, dio građana zamjera da je usluga Komunalca lošija, odnosno da se otpad rijetko odvozi, a režije su veće. Dujmić priznaje da su nove odredbe o odvozu komunalnog otpada donijele puno problema koji će se, kaže, rješavati u hodu. Apelirao je također na Komunalac da bude na usluzi građanima.


– Svjesni smo činjenice da je odvoz smeća jednom tjedno tijekom turističke špice malo. Potpisat ću odluku da to bude dva puta tjedno. No istina je da Županija nema kompostanu i da Opatija nema reciklažno dvorište. Trebalo je naći rješenja i vjerojatno ćemo se suočavati s još puno problema, poručio je gradonačelnik Dujmić.



Novo idejno rješenje


Podršku razmišljanju Igora Puža dao je Kurelić koji je apelirao na gradonačelnika da se razmisliti o tome da stadion ipak dobije i garažu. No HDZ je stao na Dujmićevu stranu, čiji je vijećnik Marko Ćorić nahvalio Zdjelarov projekt, a ideju Puža i Kurelića o garaži nazvao provokacijom.


– Izgradnja garaže je naravno tehnička moguća, ali je sve stvar vremena i novca, intervenirao je Siniša Zdjelar. S druge strane, Neven Varljen iz IDS također je podržao razmišljanja kolege Puža koji je apelirao na gradonačelnika Dujmića na to da se s više dostojanstva i manje animoziteta odnosi prema vijećniku Pužu. Kurelić se založio da se ne radi ratna fronta i oko teme stadiona, jer su svi Zdjelarov projekt ocijenili dobrim. Dujmić je na koncu promijenio mišljenje i u duhu dobrih odnosa u vijeću ipak prihvatio Puževu ideju da stadion dobije i – garažu.

– Žrtvujmo nekoliko stotina tisuća kuna i neka gospodin Zdjelar napravi novo idejno rješenje koje će prikazati sve ono što gradski vijećnici traže. Dajte nam simulaciju troškova takvog stadiona, pa ćemo zajedno donijeti odgovornu odluku, istaknuo je Dujmić.



Vijećnik Filip Vlah s Dujmićeve liste pitao je što je s izmještanjem opatijske policijske postaje. Gradonačelnik je poručio da opatijska policija ostaje na sadašnjoj lokaciji još godinu dana. Najviše dvije. Pojašnjava da se pregovara s policijom o njihovim potrebama u Opatiji i da je Grad spreman dati neko od svojih zemljišta za novu policijsku postaju.



Pisano očitovanje


Robert Kurelić želio je znati je li poslovanje Festivala Opatije za 2017. godinu bolje u odnosu na 2016. kad se iz poslovanja izuzme novi centar Gervais. Ravnatelj Festivala Ernie Gigante Dešković kazao je da su svi pokazatelji značajno bolji pa i taj, čak za 40 posto. No Kurelić je, uz usmeno, tražio i pismeno očitovanje ravnatelja Deškovića o poslovanju Festivala Opatije.