Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
6. prosinca 2019.
Prijedlog za 2020.

Opatijski proračun će narasti za 17,3 posto; ide na javno savjetovanje

Vera Aničić, Ivo Dujmić, Emil Priskić i Tamara Sergo / Foto A. KUĆEL-ILIĆ
Vera Aničić, Ivo Dujmić, Emil Priskić i Tamara Sergo / Foto A. KUĆEL-ILIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2019. u 19:12 2019-11-14T19:12:47+01:00

Glavni razlog povećanju su sredstva EU fondova. Zadržava se financiranje svih oblika pomoći i potpora stanovništvu i poduzetništvu te potpora aktivnostima udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje apliciraju na javni poziv – rekao je Ivo Dujmić

OPATIJA Danas ćemo predstaviti prijedlog proračuna Grada Opatije za 2020. godinu koji će odmah biti poslan na javno savjetovanje. Iznosi 183 milijuna i 902 tisuće kuna, što je za 17,3 % više od ovogodišnjeg. Glavni razlog povećanju su sredstva EU fondova.

Važno je reći da se proračunom za iduću godinu zadržava financiranje svih dosadašnjih oblika pomoći i potpora stanovništvu i poduzetništvu te potpora projektima i aktivnostima udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje apliciraju na javni poziv.

Moram napomenuti da su porez i prirez na dohodak planirani u iznosu od 37 milijuna i 800 tisuća kuna, što predstavlja neznatno smanjenje u odnosu na 2019. godinu, s obzirom na to da nisu u potpunosti poznati učinci najavljene porezne reforme Vlade RH. Proračun za 2020. je prije svega socijalno osjetljiv i usmjeren na zadržavanje dostignutog visokog standarda i kvalitete života u gradu.

Nadstandard ostaje te će Grad Opatija i u sljedećoj proračunskoj godini zadržati sva prava i poticaje koje je osigurao svojim građanima – poticaje za novorođene, za koje ćemo izdvojiti milijun i 300 tisuća kuna, svake godine sve više. Povećane potrebe nas raduju jer one ujedno govore da je u Opatiji posljednjih godina zabilježen povećan natalitet.

Kao što je poznato, smještaj djece u opatijski Dječji vrtić za roditelje ostaje besplatan za drugo i svako iduće dijete u obitelji. Ekonomska cijena smještaja u DV Opatija iznosi 3.474 kune, od čega roditelji samo za prvo dijete izdvajaju 650 kuna, što je svega 18,7%, a ostalo financira Grad.

Ukupno na godišnjoj razini iz proračuna za sve vrtiće Grad izdvaja gotovo 11 milijuna kuna. U proračunu ostaju i sve mjere za bolji život starijih osoba, odnosno pomoć za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna. Za te potrebe izdvajamo ukupno 2 milijuna i 500 tisuća kuna, a ovdje su i potpore poduzetnicima u iznosu od milijun i 200 tisuća kuna – istaknuo je na konferenciji za novinare opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić u društvu svojih zamjenika Vere Aničić i Emila Priskića te gradske pročelnice za financije i proračun Tamare Sergo.

Više možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista u petak!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.