Otvoreno-zatvoreno

Opatijski nathodnik ponekad zapriječen žičanom ogradom: Pješačka zona na Lidu prohodna, ali ne svake noći

Srđan Brajčić

Foto S. Brajčić

Foto S. Brajčić

Kako pojašnjavaju u Bevandi, na ulazima nathodnika postoji ograda koja stoji otvorena i služi isključivo u svrhu zatvaranja nathodnika za vrijeme večernjih aktivnosti na Ljetnoj pozornici



OPATIJA Svrha pješačkog nathodnika iznad ugostiteljskog kompleksa Lido u vlasništvu Bevande poduzetnika Zorana Maržića, dugo je već predmet rasprave na opatijskom Gradskom vijeću. Vijećnik Akcije mladih Igor Puž ne zaboravlja pitati gradonačelnika Ivu Dujmića je li nathodnik u funkciji, vodi li itko računa o tome da li se vlasnik pridržava koncesijskog ugovora i poduzima li Grad Opatija išta da se šetačima omogući prolaz iznad kafića i restorana u vlasništvu Maržićeve Bevande.


Naime, nathodnik je često u fokusu korisnika društvenih mreža koji primjećuju da je prolaz ponekad zapriječen žičanom ogradom, da se koristi kao skladište Lida, da je loše označen i osvijetljen, iako je davatelj koncesije, Primorsko-goranska županija obavijestila vlasnika Lida da će ostati bez ugovora ako pješačka zona ne bude u funkciji do početka turističke sezone. U svojim odgovorima gradonačelnik Dujmić abolirao je Grad od bilo kakve odgovornosti od koncesioniranja pomorskog dobra na tom dijelu opatijske dužobalne šetnice, uputivši vijećnika na Županiju, u čijoj je, naime, nadležnosti i opatijski Lido.


Iz Županije nama pak poručuju da je koncesionar, dakle Bevanda Lido d.o.o. već izvijestio nadležna tijela kako je pješački nathodnik iznad njihovog ugostiteljskog objekta odavno u funkciji.


Uz samu pozornicu




– Bevanda Lido d.o.o. je u ugovorenim rokovima ispunilo sve svoje obveze ulaganja iz Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaža Lido i Angiolina uključujući i pješački nathodnik iznad ugostiteljskog objekta Lido o čemu smo Vas izvijestili mailom od 5. lipnja 2018. godine kada smo Vam dostavili i slike nathodnika. O navedenom ste se uvjerili prilikom posjeta objektu dana 13. lipnja 2018. godine, poručili su iz Bevande, gdje ističu da je, dakle, pješački nathodnik u funkciji, da je prohodan za pješake sukladno Ugovoru o koncesiji.


No pojašnjavaju da je na ulazima nathodnika doista ograda koja stoji otvorena i služi isključivo u svrhu zatvaranja nathodnika za vrijeme večernjih aktivnosti na Ljetnoj pozornici. Prolaz se zatvara, navode u Bevandi, sukladno zahtjevu Festivala Opatija, odnosno Grada Opatije, što je bila dužnost koncesionara kako bi se za vrijeme predstava onemogućio prilaz Ljetnoj pozornici, ali i kako bi se predstave mogle neometano održavati. Naime, pješački nathodnik doista prolazi uz samu pozornicu.


U tom detalju, dakle da gradska ustanova i Grad ipak stoje iza povremenog zatvaranja pješačkog nathodnika iznad Lida, može se tražiti odgovor na zbunjujuće informacije o tome je li Bevanda u prekršaju u pogledu poštivanja koncesijskog ugovora. Štoviše, u Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije potvrđuju nam da su doista obavili provjeru navoda Bevande. U Odjelu posebno napominju da su njegovi predstavnici 13. lipnja 2018. godine obavili očevid, gdje je utvrđeno da je nathodnik izgrađen i slobodan za šetače i posjetitelje plaže. Na naš upit provodi li Županija nadzor o poštivanju koncesijskog ugovora nad korisnikom plaže Lido u cijelosti, odgovaraju da je Županijska skupština Primorsko-goranske županije osnovala Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesijama. To Povjerenstvo je dužno najmanje jednom godišnje obići koncesionare i davatelju koncesija Primorsko-goranskoj županiji dostaviti izvješća.


Pregled 86 koncesija


– Prilikom očevida sastavlja se zapisnik u dva primjerka od kojih se jedan odmah uručuje koncesionaru. Drugi primjerak zapisnika Povjerenstvo dostavlja ovom Upravnom odjelu na temelju kojeg Upravni odjel pisano zatraži očitovanje koncesionara o uočenim nedostacima, koji se potom moraju žurno ispraviti. U 2017. godini Povjerenstvo je pregledalo ukupno 86 županijskih koncesija na pomorskom dobru Liburnije, otoka Cresa, Lošinja, Unija, Ilovika, Suska, Krka, Raba, te područja od Rijeke do Novog Vinodolskog, uključujući predmetno područje.


Rad Povjerenstva rezultirao je pozitivnim pomacima, a učinci se ogledaju u poštivanju odredbi odluka/ugovora o koncesijama. Slijedom navedenoga, zaključuje se da Županija vrši nadzor nad radom koncesionara u redovnim i izvanrednim kontrolama od strane Povjerenstva, što je učinjeno i na lokaciji Lido, kaže Zlatan Marunić, voditelj odsjeka za pomorsko dobro i koncesije u Upravnom odjelu za pomorsko dobro PGŽ-a. Marunić ističe da kao krajnja posljedica, u slučaju nepoštivanja odredaba Ugovora o koncesiji, doista postoji odredba o oduzimanju koncesije.