Tradicija

Opatijski kukali novogodišnjim kupanjem otvorili kupališnu sezonu 2020.

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



Opatijski kukali Novu su 2020. godinu dočekali u svom stilu: novogodišnjim kupanjem na opatijskoj Slatini, gdje su 16. godinu za redom otvorili kupališnu sezonu u Opatiji.


Ovogodišnja kuma nove kupališne sezone je poznata pjeačica Betty Jurković, sudionica prvog opatijskog festivala 1958. godine.


Opatijski kukali neformalno su društvo  građana Opatije i okolnih naselja i već 16. godinu za redom otvaraju sezonu kupanja ritualnim skakanjem u more na Novu godinu u 13 sati. Za lokaciju su izabrali najljepši morski ambijent u Hrvatskoj – plažu Slatina u centru Opatije ispod kipa Djevojke s galebom – simbolom grada i hrvatskog turizma.





Kukale karakteriziraju kopije starih kupaćih kostima s kraja XIX. i početka XX. stoljeća, a društvo broji 20 članova od kojih su dvoje iz Italije. Novogodišnjem kupanju se redovito pridružuju domaći i strani turisti kojima je to doživljaj za pamćenje. Međunarodni događaj redovito prate svi mediji pa se slike kupanja i nazdravljanja pjenušcem svake godine vrte na svim TV postajama, što predstavlja jedinstvenu promociju Opatije.


Opatijski kukali svojim cjelogodišnjim kupanjem ne rade performanse, nego već niz godina promoviraju zdravlje, sportski život, ljubav prema rodnom kraju, njegovoj povijesti i tradiciji, prijateljstvo te pripadnost zajednici.



Opatijski kukali zahvaljuju se sponzorima te posebno Turističkoj zajednici grada Opatije na pomoći u organizaciji i donaciji ručnika, kao i riječkom vinaru Berislavu Srdoču iz Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova koji im je donirao svoj trolitreni pjenušac uz koji su 1. siječnja nazdravili publici.