Kriza pogodila kulturu

Opatijski dječji programi za pohvalu, ali 25 kuna za kartu nekima ipak previše

Marina Kirigin

Najteže je brojnijim obiteljima, jer jednaku cijenu plaćaju i djeca i odrasli, a ne postoji mogućnost nabavke »obiteljske karte« – s druge strane organizatori iz Festivala Opatija kažu da su cijene najniže moguće



OPATIJA  Volimo otići na dječje predstave, dobre su i kvalitetne. Djeca uživaju, no vrlo često takav si trošak ne možemo priuštiti. Peteročlana smo obitelj. Imamo troje djece u dobi od dvije do deset godina i ako recimo s njima u pratnji ode jedan roditelj, cijena za pola sata ili četrdeset i pet minuta, koliko traje predstava, iznosi 100 kuna, a za tu cijenu možemo »pokriti« ručak za cijelu obitelj.


Smatram da bi ulaz na dječje predstave trebala plaćati samo djeca, a ne i roditelji u pratnji ili pak da bi trebala postojati nešto jeftinija obiteljska karta – priča je jednog opatijskog roditelja koji nam se požalio na cijenu dječjih predstava u organizaciji Festivala Opatija koje se odvijaju u prosjeku dva puta mjesečno u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic ili u UP Juraj Šporer. 


   Sličnu priču ispričala nam je i majka tri djevojčice u dobi od pet do devet godina.   

Pet crtića i kokice


– Otišli smo pogledati crtić u Vilu Antonio, na platno sa DVD-a. Rečeno nam je da i roditelji plaćaju ulaznice, pa smo tako za sat i pol crtića morali dati 125 kuna. Poslije, kada smo bolje razmislili, shvatili smo da je to zaista za ambijent u kojem se odvija projekcija previše novca. Drugi put ćemo kod kuće za taj novac iznajmiti pet crtića i napraviti si brdo kokica – riječi su majke triju djevojčica.   

Naime, u organizaciji Festivala Opatije dva puta mjesečno u Villi Antonio prikazuju se crtići, a isto toliko puta odvijaju se i dječje predstave u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera ili u Grand hotelu Adriatic. Cijena ulaznice za filmske projekcije, ali i predstave, po osobi iznosi 25 kuna, a plaćaju je i odrasli i djeca. Prva ovosezonska predstava bila je pun pogodak, dvorana Grand hotela Adriatic bila je do zadnjeg mjesta ispunjena.




Djelomičan razlog takvog odaziva bila je i nenamjerna pogreška Društva Naša djeca Opatija, koje je na svojim plakatima u sklopu Dječjeg tjedna objavilo kako je predstava besplatna. Jedan roditelj nakon predstave je izjavio da nije očekivao trošak od pedeset kuna, no kako djeci nije u zadnji čas mogao reći da odustaju od svega… 



Kada su dječje predstave u pitanju, Rajna Miloš naglašava kako se cijenom ide ispod svakog minumuma jer se u kazalištima širom Hrvatske ulaznice za dječje predstave prodaju po 30 ili 35 kuna. Osim toga Festival Opatija, u slučaju kada je predstava u hotelu Adriatic, opterećen je i najmom dvorane, dok se UP Juraj Šporer koristi besplatno.    – Zaista tražimo minimum minimuma kada su cijene u pitanju. Kada se sve plati, kazališta, najam i pokriju troškovi, nakon niti jedne predstave ne ostvarimo zaradu – objašnjava ravnateljica Festivala Opatija ističući konkretne primjere i detalje o troškovima kazališta, najmu i popratnim izdacima.


Bez potpore za filmove


Prema informacijama iz Festivala Opatija, prosječan broj posjetitelja na animiranim filmskim projekcijama je trideset, dok za dječje predstave on iznosi oko 100 posjetitelja po predstavi. Kako kaže ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš, na prvoj ovojesenskoj predstavi bilo je 240 posjetitelja, a nakon toga po predstavi je zabilježeno 70 do 80 posjetitelja. 


   – Važno je napomenuti da se za filmsku djelatnost iz proračuna Grada Opatije ne izdvaja ni kune. Naše su želje bile napraviti filmski program tijekom zime iz razloga što su dječji filmovi na Ljetnoj pozornici ovog ljeta bili izuzetno dobro posjećeni. Istina je da se animirani filmovi u Vili Antonio prikazuju u improviziranoj dvorani te da podliježemo uvjetima od strane distributera filmova. Za ovaj tip projekcije s distributerima je primjerice dogovoren paušal od 600 kuna plus PDV, znači odmah u startu imamo troškove od 800 kuna. Sreća je da imamo besplatnu dvoranu koju nam je ustupio Grad. Znači, najniža moguća preporučena cijena, ispod koje se ne bi trebalo ići, je 25 kuna. Ako idemo ispod te cijene distributerima, koji inače uzimaju 40 posto prodanih ulaznica, to se neće isplatiti. Znači, dječje filmske projekcije mogu se prikazivati ovako ili nikako – govori Miloš koja kaže kako se više ni 2D filmovi u kinima ne prikazuju ispod cijene od 30 kuna.