Liburnicon

Opatijski SF festival ove godine prvi put donosi i Mini Liburnicon za djecu

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Spajajući ozbiljne i zabavne sadržaje te popularne i znanstvene teme, Liburnicon svojim bogatim programom ne okuplja samo vjerne ljubitelje SF i fantasy žanra, nego i sve zaljubljenike u povijest, mitologiju i napredne znanosti, baš kao i Opatijce željne dobrih koncerata i igara

OPATIJA Naredni vikend (17., 18. i 19. kolovoza) u Opatiji proći će u znaku trinaestog po redu Liburnicona – festivala znanstvene fantastike i fantastike koji se već tradicionalno održava u prostoru Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov. Spajajući ozbiljne i zabavne sadržaje te popularne i znanstvene teme, Liburnicon svojim bogatim programom ne okuplja samo vjerne ljubitelje SF i fantasy žanra, nego i sve zaljubljenike u povijest, mitologiju i napredne znanosti, baš kao i Opatijce željne dobrih koncerata, igara na otvorenom te sve popularnijih programa za djecu.Ovaj je perspektivni festival svoj ugled počeo graditi još davne 2006. godine kada se u prostoru opatijske vile Antonio okupilo prvih pedesetak zaljubljenika u ove teme. Kroz niz godina, tim mladih organizatora ustrajno je razvijao svoj brend da bi danas Liburnicon narastao u jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji koji u svojoj ponudi ima više od 100 točaka programa: predavanja, prezentacije, panel diskusije, kvizove, radionice, natjecanja, društvene igre te glazbeni program u večernjim satima.

Fantastična književnost




Među predavačima svakako treba istaknuti šest svjetskih imena koja će pohoditi ovogodišnji Liburnicon. Tako će veliki kanadski pisac fantastične književnosti Steven Erikson ponovno posjetiti Opatiju u koju se zaljubio još od 2012. kada je prvi puta gostovao na Liburniconu te je u njoj napisao stranice romana koji osvajaju čitatelje diljem svijeta. Kako je Steven Erikson po profesiji arheolog s dugotrajnim iskustvom, osim što će predstaviti svoj književni rad, pričat će i o arheologiji kao znanosti te o trnovitom putu koji moraju proći svi arheolozi koji žele opovrgnuti uvriježene dogme.


Liburnicon / Foto M. Aničić


Liburnicon / Foto M. Aničić





Iz Velike Britanije pak dolazi drugi renomirani književnik – Jonathan Stroud – autor popularne Bartimejeve trilogije za djecu i mladež koja je prevedena na 36 jezika i prodana u više od 6 milijuna primjeraka. U predstavljanju svog opusa Stroud će pričati o tome kako se počeo baviti književnošću, kako su nastali neki od likova, ali i o pričama koje tek planira napisati. Diskusiju će moderirati Vladimir Cvetković Sever, osnivač nakladničke kuće Mitopeja, koji je svojedobno za Algoritam preveo brojne Stroudove knjige. Nakon samog predstavljanja i rasprave predviđeno je vrijeme za potpisivanje knjiga i druženje s autorom.


I dok će ljubitelji fantastične književnosti uživati u predavanjima, potpisivanjima i okruglim stolovima na kojima će sudjelovati pisci, ljubitelje društvenih igara razveselit će vijest da iz Češke u Opatiju stižu službeni predstavnici Czech Games Edition, studija za izradu stolnih igara zaslužnog za uspješnice poput Galaxy Trucker, Codenames, Alchemists i mnogih drugih. Petr Caslava, marketing guru i game scout, te Filip Neduk, dizajner poznatih igara Goblins i Andrenaline, podijelit će svoje iskustvo i ispričati kroz što sve dizajneri igara moraju proći na putu do uspjeha i koliko se izvorna ideja promijeni prije nego se objavi. Nakon predavanja sudionici će se moći podružiti s našim gostima i provjeriti jesu li CGE možda zainteresirani za izdavanje njihovih ideja i projekata.


Marvelov crtač


Da obožavatelji devete umjetnosti ne bi ostali zakinuti, iz susjedne BIH na Liburnicon dolazi crtač stripova i profesor animacije na Američkom univerzitetu u Sarajevu, Enis Čišić, autor stripa Tajna Nikole Tesle i ilustrator kojeg je otkrila i angažirala velika strip kuća Marvel Comics. Za nju je do sada imao priliku crtati likove poput Ironmana, Spidermana, Captaina Americe, Hulka te Nicka Furyja u stripovima koji su objavljeni na svim jezicima. Zadnji počasni gost, Goran Sudžuka, dolazi iz Zagreba i također iz sfere stripa. Svoju je karijeru otpočeo kao animator na Zagreb-filmu, a zajedno s Darkom Macanom kao scenaristom realizirao je nekoliko strip-serijala: Albert Batler, Saša, Martina Mjesec, Svebor i Plamena. Njegov proboj na američko tržište označio je strip Outlaw Nation koji mu je priskrbio prestižnu nagradu Russ Manning Most Promising Newcomer 2001. Kroz svoju je dosadašnju karijeru radio za prestižne američke izdavačke kuće na naslovima kao što su: Hellblazer, Wonder Woman, Ghosted, Wolverine, Thor, Deadpool i Daredevil. Na Liburniconu će također predstavljati svoj uspješni autorski strip serijal A Walk Through Hell koji prati istrage dvoje FBI detektiva u horor okruženju Los Angelesa potonulog u zločin i beznađe.


Osim stranih počasnih gostiju, od domaćih će predavača nastupiti i Korado Korlević, vjerni gost Liburnicona, koji je na temelju mjesnih priča i folklora pripremio predavanje pod nazivom Mitska bića Istre s namjerom da obuhvati štrige, krsnike, more, orkove i druga bića koja su obilježila narodnu predaju naših krajeva. Poznati hrvatski fizičar, profesor Ivica Puljak, održat će predavanje pod naslovom Što još ne znamo u kojem će dotaknuti neka od znanstveno-filozofskih pitanja na koja još uvijek nemamo jasne odgovore i koja su predmet mnogobrojnih aktualnih rasprava. Krešimir Mišak će pak u razgovoru sa svojim gostom, Zvonimirom Rudominom otresti prašinu s imena zaboravljenog znanstvenika Viktora Schaubergera koji je svojom izumima implozijske tehnologije uvelike utjecao na suvremenu kontrolu vodotokova, agronomiju, pročišćavanje voda, sintezu goriva, itd.


U večernjim satima prvog dana festivala publiku će zabavljati slovenska grupa Noreia, poznata po uspješnoj kombinaciji irske glazbe i vlastitog slovenskog melosa, a u subotu će svoje obrade poznatih rock hitova izvoditi poznati velikani naše lokalne scene – grupa Dellboys.


Iz svijeta J. R. R. Tolkiena


Tema ovogodišnjeg Liburnicona su vilenjaci, stoga će prostor festivala biti prikladno dekoriran vilinskim lampionima, stijegovima i grbovima iz svijeta J. R. R. Tolkiena, a osim što je zastupljena u mnogobrojnim kvizovima, radionicama i igrama, ta će se tema odraziti i na dječji program koji ove godine po prvi puta postaje festival unutar festivala – Mini Liburnicon. Nedjelja će stoga, s ulaznicama koje će iznositi samo 10 simboličnih kuna po odrasloj osobi (dok je ulaz za djecu do 12 godina besplatan) postati pravi obiteljski dan, prilika za sve roditelje s područja Liburnije i Rijeke da dovedu svoje mališane na čarobno popodne ispunjeno kreativnim radionicama, igrama i streličarstvom koje će okruniti predstava Teatra Oz temeljena na mjesnim legendama – Ključarica, najavili su organizatori iz Udruge Kulturni front koji se nadaju rekordnom odazivu posjetitelja jer su ulaznice već rezervirali brojni ljubitelji fantastike iz Italije, Češke, Slovačke i Mađarske. Na organizaciji Liburnicona radi tim od dvadesetak mladih ljudi uz pomoć pedesetak volontera, istaknuo je Ivan Cerovac, voditelj odnosa s javnošću Festivala Liburnicon.