Čoko svijet

Opatijska tvornica čokolade: Meteopat liječi mrzovolju

Aleksandra Kućel Ilić

Najpopularnija slastica na svijetu osjetljiva je na temperaturu, ali uvijek će odobrovoljiti »depresivce«,probuditi maštu »strogih«, natjerati na opuštanje »uštogljene«, razbuditi ljubavni žar kod »uspavanih«...



Devet od deset ljudi voli čokoladu, a onaj deseti – nije bio iskren… Je li to uistinu tako i može li najpopularnija slastica na svijetu odobrovoljiti »depresivce«, probuditi maštu kod »strogih«, natjerati na opuštanje »uštogljene«, razbuditi ljubavni žar kod »uspavanih« ili jednostavno, bez razmišljanja i suvišnih pitanja, sa samo jednom »kockicom slasti« odvesti gastronomske putnike u svijet zamamnih okusnih tajni, pitali smo na devetom opatijskom Festivalu čokolade Zvjezdanu Kovačević (32), voditeljicu opatijskog Svijeta čokolade i prvu liburnijsku čoko-menadžericu i Igora Matijašića (36), glavnog slastičara i vrsnog poznavatelja čokolade u opatijskoj »tvornici čokolade« u hotelu Continental. Opatijski Milenij hoteli u čijim okvirima i radi ovaj »najslađi liburnijski pogon« naime, nakon Festivala čokolade koji je otvoren uoči Svetog Nikole, cijeli prosinac pretvaraju u čokoladni mjesec i u suradnji sa samim posjetiteljima, mahom istinskim zaljubljenicima u čokoladu i slastice, kreiraju nove originalne sadržaje, ali i samu ponudu čokolatina i najrazličitijih kolača koji se ulaskom u Čoko svijet mogu degustirati i kupiti kao lijep i ukusan jestivi suvenir iz Opatije. 


   – Nema mrzovolje nakon čokoladne degustacije. Brojni turisti iz Hrvatske i inozemstva dolaze u našu Tvornicu čokolade, prepuštaju se opatijskoj čokoladnoj priči i u svakoj se grupi nađe i pokoja osoba koja se u početku nije spremna do kraja prepustiti čoko-trenutku, no uvjerili smo se – na kraju svi odlaze s osmijehom na licu. Čokolada je stvarno odlična terapija, a svoje dojmove nam posjetitelji ostavljaju zapisane kredom na našoj ploči za »glas naroda« – otkriva nam komunikativna čoko-menadžerica Zvjezdana Kovačević dok i sami uranjamo u svijet slatkih tajni »crne kraljice«. Kakvi se sve ovdje nude slatki poklončići za pod bor… 


   


Slatki snjegovići




Jestivi slatki snjegovići, simpatični pingvini, zvjezdice, jelke od čokolade, medenjaci, keksići koji se tope u ustima i primamljive praline s tridesetak vrsta različitih punjenja, samo su dio ponude spretnih opatijskih slastičara – čokolatera. Sve za najbolji čoko dan u životu! Zavodljiv i poseban, pravi prosinački… Ne kaže se bez razloga da nekoliko kockica čokolade u organizmu izaziva navalu pozitivnih osjećaja, nešto nalik zaljubljenosti…



Sastojci: 1 kg čokolade    Jestiva boja za dekoraciju    Pvc folija (kalup)     Postupak: Zagrijte čokoladu na 52°c te potom ohladite na 28°C. Nakon toga čokolada je spremna za izlijevanje u kalup napravljen od PVC folije u obliku stošca. Taj postupak prelijevanja mora se ponoviti 3-4 puta kako bi dobili deblje rubove. Hladiti oko 3 sata. Kada se čokoladni stožac ohladi izvadite ga iz kalupa i na njega lijepite čokoladne listiće od bijele čokolade u koju ste stavili zelenu jestivu boju. Ukrasite po vlastitoj želji i mašti.


   – U našoj slatkoj ekipi radi desetak ljudi i uvijek je vrlo živo i kreativno. Zadnjih dana radimo još dodatno pojačano. Naime, pripremamo izradu božićnog izloga Milenij Choco svijeta koji mogu pogledati svi koji dođu za vikend kod nas. Vidjet će pripremu ogromnog božićnog drvca na čoko način i po želji sudjelovati u izradi. Također, u malim čašama će biti degustacija čokolade i čokoladnog mussea, a nudit će se i kratko alkoholno piće u čašici, što također ide uz slatki desert. Čokolada će tijekom cijelog prosinca biti naša glavna »pozivnica« i za dolazak u kavanu i za obilazak Milenij Choco svijeta. Imat ćemo i bogatu ponudu kolača, toliko bogatu da sve što pripremamo niti ne stane u vitrinu, a tu je otprilike 25 vrsta – pojašnjava glavni slastičar Igor Matijašić, pravi umjetnik u kreiranju slastica.    Ovaj slastičar rodom iz Zagreba, dosadašnje je iskustvo stjecao u najpoznatijim objektima poput primjerice Sheratona i dio je ekipe Milenij hotela zadnjih godinu dana. Po njegovim riječima, svaki dio »slatke ekipe« odlično odrađuje svoj posao i dosadašnji dojmovi iz Opatije su odlični.     – Čokolada je specifična zbog kakaovca i pri njegovoj obradi neizmjerno je važno da se pravilno temperira. Važno je na određenoj temperaturi grijati i na određenoj temperaturi hladiti čokoladu, da bi se dobio završni proizvod. I još jedan savjet – nikada nemojte držati čokoladu u hladnjaku jer će izgubiti okus i dio svojih čarobnih svojstava – kaže Matijašić.    

Osjetljiva na jugo i buru


A čokolada je baš kao i većina ljudi – osjetljiva na vremenske prilike i neprilike. Ona je »meteopat« i različito se ponaša kada je jugo, a različito kada je bura. Posebno joj smeta vlaga, pa se u tvornici čokolade moraju stalno držati idealni uvjeti. Voli temperaturu negdje do najviše 15 stupnjeva, no s druge strane ne smije joj biti prehladno. Kada se dobro čuvana čokolada prelomi, ona mora puknuti. Kad se čuje ono »krc«, znači da je bila na pravilnoj temperaturi i tada je čokolada najukusnija, objašnjavaju iz opatijskog čokoladnog carstva.   Kako se izrađuju čokoladne praline, bilo je neizbježno pitanje… 


Sastojci: Tamna čokolada – 0,5 kg    Crni čaj – 2 vrećice    Slatko vrhnje – 0,1 l    Glukoza – 0,03 l    Kalup za praline       Postupak: Zagrijati čokoladu na 52°C te potom ohladiti na 28°C. Čokolada je spremna za prelijevanje u kalup, višak čokolade ocijediti. Kalup stavimo na 15°C na hlađenje. Za kremu zagrijte vrhnje i glukozu i stavite vrećice čaja da stoje u kremi 4-5 sati. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu. Napunite čokoladne praline u kalupe i ponovno stavite na hlađenje dok krema ne očvrsne. Na kraju zalijte slojem čokolade kako bi se praline zatvorile.


   – Potreban je kalup u koji se prelije zagrijana čokolada. Čokolada se zatim mora stisnuti, te se potom puni različitim kremama. Krema se mora povezati s pralinom i na kraju dolazi završni sloj čokolade. Praline moraju odstajati i dosta je dug period njihove izrade, negdje između 3 i 5 sati, ovisno o vrsti čokolade i punjenju. Dva najpopularnija čokolatina su najjednostavnija pralina rađena s bijelom ili crnom čokoladom i lješnjakom, te »crni poljubac«. Gostima je zanimljiva i Royal pralina u kojoj je nadjev od biske, kave i listića 24- karatnog zlata. Najprije je nastao čokolatin, a nismo niti znali da ćemo kasnije imati i istoimeni novi hotel u Opatiji, nedavno otvoreni Royal – ispričali su Matijašić i Kovačević.    Slatka priča iz Opatije ima i svoju dugu i bogatu povijest. 

   


Savez slastičara


– Tradicija ovog ugostiteljskog objekta seže još u doba Austro-Ugarske monarhije, a vlasnici su se mijenjali kroz povijest. Zanimljivo je da je ovdje bio i centralni savez slastičarstva u bivšoj državi. Uglavnom, ideja da se u Opatiji revitalizira čokoladna priča rođena je 2005., no u daleko manjem obimu nego što je to danas. A pokazalo se da su gosti koji dolaze u Opatiju, ali i ovdašnji mještani zapravo željni čokoladnih poslastica i to na najrazličitije načine. Priča je krenula uz različite oblike ručno rađenih pralina, uz čokolatine koji su se zadržali u našoj ponudi i danas.


Radi se o čokolatinima od prirodnih sastojaka, bez konzervansa. Ponudu stalno nadograđujemo u skladu sa zahtjevima gostiju, tako da smo uz klasične okuse koji uvijek idu dobro, ubacili i neke neobične poput aceta balsamica, šljivovice, čvaraka… Zašto ne? Netipični okusi su dobrodošli, a naša je specijalnost personalizirana čokolada, po želji kupca, ali isto tako i personalizirana bombonijera u koju se slažu odabrane praline. Sjećam se jednog posebnog i vrlo romantičnog dara – specijalne bombonijere u obliku ogromnog srca koju je zaljubljeni mladić odlučio darovati ljubavi svog života, a u kutiji koja je specijalno bila izrađena za tu prigodu bilo je čak 230 ručno izrađenih unikatnih čokolatina – ispričala je Kovačević.



 Iznenađenjima ovdje nije kraj. Smislili smo poseban ritual za rješavanje stresa. Choco crash. Zamislite ogromnu tablu čokolade. Pola metra. Otvorenu. Na stolu. Nadohvat ruke. Samo vaša. Uz nju čekić. Samo vaš. Zamahujete i udarate svom snagom. Puca, lomi se i najveći komad je samo vaš – pozivaju iz Milenij hotela na neobičan ritual koji je »u igri« obično negdje oko podneva, no uz najavu grupa može biti u bilo koje drugo doba dana. Najavljuju i skorašnji »ulazak« noviteta u ponudi – Milenij choco kreme u različitim okusima za izradu slastica ili primjerice mazanje palačinki, te originalni kakao prah.    I još jedna zanimljivost – namirnice za opatijsku tvornicu čokolade, u prvom redu kakaovac iznimne kvalitete, nabavlja se iz Južne Amerike, direktno s plantaža i to putem jedne talijanske tvrtke iz Milana.