Metro junior top chef

Opatijska maturantica Gabriela Filca nada se pobjedi u finalnom hrvatskom kuharskom natjecanju

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Perspektivna sedamnaestogodišnja učenica brani boje opatijske Ugostiteljske škole u finalu Metro Junior Top Chefa u Zagrebu od 9. do 11. travnja Maturantica Gabriela Filca nada se pobjedi u finalnom hrvatskom kuharskom natjecanju



OPATIJA Sedamnaestogodišnja Gabriela Filca, maturantica trećeg razreda Ugostiteljske škole Opatija, mlada je nada hrvatske kuhinje. Otočanka čija je privremena adresa u posljednje tri godine Učenički dom Lovran, ušla je u finale Metro Junior Top Chefa, natjecanja čiji je glavni motiv educirati mlade kuhare, a u kojem sudjeluju najbolji maturanti stručnih srednjih škola iz Hrvatske. Na prvom sučeljavanju održanom u kastavskom restoranu Kukuriku, odlučeno je da Gabriela Filca, i uz nju Željko Ban iz Pule i Tibor Klobučar iz Zaboka, zaslužuju mjesto u finalu natjecanja koje je na rasporedu od 9. do 11. travnja u Zagrebu. Gabriela Filca u Kastvu na prednatjecanju odlično se snašla u pripremi jela od zadanih namirnica – šparoga, školjki, škampa, fuža i riže.


– Radila sam istarske fuže s vongolama, škampima i divljim šparogama. Mislim da je presudilo što sam ja jedina među natjecateljima koristila školjke. To me možda istaknulo i omogućilo osvajanje trećeg mjesta što je značilo i ulazak u finale. Meni osobno najvažnije je bilo da je jelo ukusno i fino, a s obzirom na to da je žiri pojeo sve s tanjura, vjerujem da je time potvrđeno – govori sedamnaestogodišnjakinja.


Perspektivna učenica opatijske škole svojim zalaganjem i znanjem uspjela je dobiti i stipendiju, a posebno ju veseli što će nakon završenog školovanja odmah stupiti u radni odnos. U Milenij hotelima u Opatiji čeka je posao u kuhinji, a ugovor će sklopiti na devet mjeseci.




– Posebno me veseli da ću odmah početi raditi i učiti od najboljih. Šef kuhinje u hotelu Milenij Josip Abičić je i moj veliki uzor, baš kao i drugi vrhunski kuhari, primjerice Igor Gudac, Andrej Barbieri, Davor Capan i Ivan Pažanin – govori Filca koja će za nekoliko dana imati priliku sudjelovati u trodnevnoj edukaciji u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku pod vodstvom vrhunskih kuhara i mentora projekta Nenada Kukurina, Maria Mihelja i Konstantina Lukianenka, a potom će uslijediti sučeljavanje najboljih šest u Zagrebu. Pobjednik natjecanja osvojit će dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuola Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja.


– Moram priznati da se ne nadam pobjedi u Zagrebu. Očekujem da ću prije svega naučiti nešto novo, da ću se uz to zabaviti i da ćemo se mi kuhari međusobno dobro slagati te da će atmosfera biti kao u Kastvu. Nadam se da ću više o samom natjecanju saznati u Sisku, a u međuvremenu se pripremam na način da istražujem razne kuharice – govori Gabriela koja je već sa 14 godina otišla iz svog doma u Otočcu zbog ljubavi prema kuhanju koja traje još iz djetinjstva.


– Uvijek kad me je netko tražio bila bih za štednjakom. Sjećam se brojnih grešaka koje sam radila kod kuće. Često nije sve polazilo od ruke, bilo je zagorenih jela, ali na greškama se uči. Moja želja za kuhanjem nikada nije posustala, međutim vrlo važnu ulogu prilikom odabira srednje škole imali su moji roditelji. Bila sam još u osnovnoj školi, nisam znala što želim kada su mi roditelji sugerirali da izaberem kuharstvo. Sada mislim da sam dobro izabrala, da ću uvijek imati posla i da u ovom poslu uvijek ima mjesta za napredak. Zato se planiram i dalje usavršavati. Jedna od mogućnosti je upisivanje četvrtog stupnja u školi, a poslije i fakultet. Želja mi je ASPIRA fakultet u Splitu, no ta želja je dosta skupa pa moram vidjeti hoću li u tome uspjeti – zaključila je mlada učenica kuharstva koja u slobodno vrijeme igra odbojku, odlično pleše, ali i šminka. Tako učenici lovranskog doma često traže da ih našminka za različite večernje prigode, a posebno za maturalne zabave.