DUTB preuzeo vilu

Opatijska Operetta dobiva starog vlasnika: Delibegović planira u Villi Gorovo hotel s pet zvjezdica

Marina Kirigin

NL arhiva

NL arhiva

DUTB se javio i preuzeo nekretninu kroz svoju tražbinu, mi od DUTB-a preuzimamo njihovu tražbinu i preuzimamo nekretninu – govori Delibegović



OPATIJA Opatijska Villa Gorovo koja je posljednji put bila u funkciji kao trgovački centar Operetta, inače objekt koji je zaštićeno kulturno dobro, dobila je novog vlasnika. Slovenska Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ponudila je na Fininoj dražbi 18,5 milijuna kuna i zaključila nadmetanje u prvom krugu, pišu slovenske Finance, a vijest prenosi Poslovni dnevnik.


Vila u središtu Opatije iz 1897. godine, s 12 stanova i 28 poslovnih prostora, već godinama unatoč izvrsnoj poziciji stoji i propada. Na bubnju je krajem prošle godine konačno završila zbog poteškoća vlasnika, zagrebačke tvrtke Euro koncern s kojim se povezuje poduzetnik Edin Delibegović. Tvrtki je 7,5 milijuna eura posudila slovenska Faktor banka, osiguranje je bila hipoteka na vilu, no došlo je do problema u otplati.


Nestala Faktor banka


U teškoće je upala i s tržišta nestala Faktor banka čija je potraživanja preuzeo DUTB. On je protiv Euro koncerna najprije pokrenuo ovršni pa stečajni postupak koji je kulminirao dražbom. U lokalnim medijima Delibegović je prošle godine tvrdio da dražbe neće biti jer je na putu dogovora sa Slovencima, a DUTB je krajem studenoga vilu preuzeo u prvom krugu nadmetanja za četvrtinu manje od procijenjenih 25 milijuna kuna. Pritom novac neće isplatiti, već će se taj iznos prebiti od stečajnih potraživanja.




Slovenska banka potvrdila je Financama transakciju, uz ogradu da još nije upisana kao vlasnik, no da planovi uključuju »prodaju po najvećoj mogućoj cijeni u odgovarajućem vremenu i tržišnim uvjetima«. Kao zaštićeno kulturno dobro, po zakonu su pravo prvokupa imali Grad Opatija te Primorsko-goranska županija koje u proračunima za to nisu imale novca, piše također Poslovni dnevnik.



Jedna od najljepših zgrada u srcu grada, u novije vrijeme poznata kao Operetta, što je zapravo bio naziv trgovačkoga centra koji se jedno vrijeme u njoj nalazio, no za većinu Opatijaca poznatija kao Villa Gorovo, nekoć je, prije same izgradnje balona na Gorovu te kasnije sportske dvorane na Lipovici, bila dom opatijskih sportaša. U toj su vili godinama djelovale različite opatijske sportske udruge, a na raspolaganju su imale malu dvoranu Partizan, streljanu i vanjsko igralište (danas parkiralište), dok su gornji dijelovi vile služili kao stambeni prostori.


Vlasnici stanova odmah na početku privatizacije velike prostrane stanove u tadašnjoj Villi Gorovo odlučili su prodati, a novi vlasnik vilu je pretvorio u mali trgovački centar. U toj su vili ostali živjeti tek rijetki stanari koji su na kraju također prodali stanove. U međuvremenu, u relativno kratkom periodu, trgovine su iz Operette iselile, a donekle obnovljen objekt u najužem centru grada u kojemu je jedno vrijeme bila i ponuda brze prehrane »pizza cut«, potpuno je zatvorio vrata.


Tijekom posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata najavljivala se prodaja objekta, navodno su stizali i mogući potencijalni investitori u razgledavanje, međutim do one ključne situacije koja bi najviše zanimala Opatiju i njezin turizam, dakle do toga da se objekt ponovo otvori i bude u funkciji – sve do danas nije došlo.



Rekonstrukcija vile


Poduzetnik Edin Delibegović, međutim, objašnjava da je preuzimanje vile od DUTB-a samo proces i dogovor nakon kojeg će on, osim u posjedu vile, biti ponovo do kraja mjeseca i njezin vlasnik.


– DUTB se javio i preuzeo nekretninu kroz svoju tražbinu, mi od DUTB-a preuzimamo njihovu tražbinu i preuzimamo nekretninu – govori Delibegović.


– To je ono o čemu sam govorio u zadnjem razgovoru koji sam dao za vaš list, a to je da mi preuzimamo tražbinu preko DUTB-a. To je sada proces jer je nad firmom bio otvoren stečaj pa je kroz taj stečaj DUTB preuzeo nekretninu, a mi smo sada dali ponudu za preuzimanje tražbine i do kraja mjeseca bi trebala biti donesena odluka. Preuzet ćemo tražbinu i nekretninu, a već radimo i projektnu dokumentaciju. Već bismo krenuli i s rekonstrukcijom vile, ali došlo je do promjene u DUTB-u gdje je promijenjena Uprava i Upravni odbor. U načelu ponuda je već prihvaćena za otkup tražbine, a do kraja mjeseca donijet će se odluka, čime će se završiti proces i mi krećemo s rekonstrukcijom objekta. Napravit ćemo butik hotel s 23 sobe kategorije pet zvjezdica – najavio je jučer Edin Delibegović.