Priznanje

Opatijka Petra Deranja u Dječjem vijeću Eurochilda

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



OPATIJA Članica Društva Naša djeca Opatija, Dječjeg gradskog vijeća Opatija i dječja gradonačelnica Petra Deranja izabrana je u članstvo 2. saziva Dječjeg vijeća europske mrežne organizacije Eurochild (Eurochild Children’s Council), javili su iz opatijskog DND-a.


Dječje vijeće Eurochilda bavi se davanjem prijedloga djece i usmjeravanjem glasova djece na javne politike u Europskoj uniji, sastoji se od 12 članova starosti od 10 do 17 godina, a mandat im traje dvije godine. Ovo je već drugi put da Opatija ima svog člana u Dječjem vijeću, u prošlom je sazivu to bio član Dječjeg foruma DND-a Jan Galić, koji je predstavljao djecu Hrvatske.


– Petri je pripala čast da na 12. Europskom Forumu o pravima djeteta, što će se održati u Bruxellesu 2. i 3. travnja pod pokroviteljstvom Europske komisije, govori u ime djece Europe te predstavi rezultate istraživanja »Europa kakvu djeca žele« koje su proveli Eurochild i UNICEF. Forum se održava u povodu obilježavanja 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta i 10. godišnjice donošenja Lisabonskog ugovora te se očekuje sudjelovanje više od 250 predstavnika svih zemalja Europske unije, kao i Norveške, Liechtensteina, Islanda, Švicarske i zapadnog Balkana, članova vlada, udruga i ureda pravobranitelja za djecu. Eurochild je europska mreža organizacija usmjerena na poboljšanje kvalitete života djece i mladih sa sjedištem u Bruxellesu, svoje aktivnosti zasniva na UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, a Društvo Naša djeca Opatija je od 2010. godine punopravni član organizacije – rekla je tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić.




U press priopćenju se još navodi i kako je ovo veliko priznanje radu Društva Naša djeca Opatija i Dječjeg gradskog vijeća te Gradu Opatiji, kao i mentoricama DGV-a Sanji Škorić i Ani Jantolek za dugogodišnji predani rad na promicanju dječjih prava i aktivne dječje participacije, a zahvaljujući kojima je Opatija kao Grad prijatelj djece prepoznata diljem Hrvatske i Europe.


Deranja: Zalagat ću se za bolji život djece u cijeloj Europi


– Povratak u Bruxelles gdje sam već bila na jednoj drugoj konferenciji me jako veseli. Općenito, jako mi je drago kada mogu dati svoj doprinos u tome da se poboljša život djece ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. U Opatiji imamo Dječje gradsko vijeće koje jako dobro funkcionira te putem kojega možemo odraslima direktno poručiti koji su naši problemi i što bismo voljeli da se u našem gradu promijeni. Komunikacija s odraslima je uspješna te sve što nas muči i što bismo voljeli poboljšati odrade i omoguće nam što je prije moguće. Na primjer, na području grada Opatije zahvaljujući toj suradnji imamo čak 31 dječje igralište – rekla je Petra Deranja, srednjoškolka koja se upravo intenzivno priprema za odlazak u Bruxelles.


– Pripreme su u tijeku, a uskoro ćemo imati i on-line meeting na kojemu ćemo saznati što će sve biti naš posao u okvirima dvije godine mandata u 2. sazivu Dječjeg vijeća europske mrežne organizacije Eurochild – dodala je Deranja.