kartaški stolovi

Opatija uspjela postati svjetski centar bridža

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Po broju manifestacija Opatija je fenomen i presedan u svijetu bridža, jer je u posljednjih osam godina bila domaćin devet europskih i svjetskih smotri



OPATIJA Četvrto izdanje Otvorenog svjetskog prvenstva mladih u bridžu jučer je otvoreno u hotelu Četiri opatijska cvijeta u Opatiji. Narednih devet dana za kartaškim stolovima snage će odmjeriti 350 mladih igrača u dobi do 26 godina iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata izuzev Afrike. U kongresnoj dvorani opatijskog hotela svečanom otvaranju nazočili su natjecatelji iz Kine, Japana, Australije, Argentine, Čilea, bližih i daljih europskih zemalja… Svi oni nestrpljivo očekuju svoj nastup na smotri koja je još jednom u Opatiju privukla brojne ugledne ljude iz svijeta bridža, ali i novinare koji su stigli pratiti natjecanje. Na otvaranju manifestacije, opatijski organizatori iz Sportskog bridž kluba Opatija još su jednom naglasili kako je Opatija postala fenomen u svijetu bridža po broju organiziranih manifestacija u jednoj destinaciji. Naime, u posljednjih osam godina Opatija je bila domaćin devet europskih i svjetskih smotri što je presedan u svijetu bridža. Jurica Carić, predsjednik Hrvatskog bridž saveza jučer je pokušao odgovoriti zašto je Opatija toliko interesantna.



U vrijeme održavanja SP-a u Opatiji će se održati sastanak Izvršnog odbora za mlade Svjetske bridž federacije. Grad će ponovno posjetiti i kolumnist New York Timesa Phillip Alder koji će raditi dnevni bilten natjecanja. Iako će veliki dio dana provesti za kartaškim stolovima, mladi igrači pronaći će slobodan trenutak za istraživanje regije u kojoj borave.





– Opatija u prvom redu ima povoljan geografski položaj. Iz mnogih zemalja ovdje je lako doputovati. Uz to ima prekrasno Jadransko more, grad je divan, a Grad Opatija i Primorsko-goranska županija su prepoznali vrijednost i korist ovakvih događaja. Zahvaljujući njihovoj potpori, zahvaljujući izvanrednoj organizaciji na čelu sa Goranom Grgurićem, opatijskim bridž klubom i Hrvatskim bridž savezom uspijevamo zadovoljiti sve potrebe sudionika i daleko nadmašiti mnoge druge destinacije. Poznato je da se bridž igra u razvikanim svjetskim turističkim destinacijama, a sada je i Opatija uz bok tih velikih gradova, a može se reći da ih je po broju manifestacija čak i prestigla, rekao je Carić naglašavajući da se nije lako izboriti u Europskoj i Svjetskoj bridž federaciji za prestižne turnire.


Ata Aydin, predsjednik odbora za mlade Svjetske bridž federacije istakao je da je zadovoljstvo ponovno biti ovdje u Opatiji koja je postala centar bridža u svijetu.


– Opatija je već bila domaćin nekoliko velikih bridž događanja, europskog prvenstva mladih, studentskog prvenstva, a sada je već drugi puta domaćin Otvorenog SP mladih na kojeg je stigao rekordan broj sudionika, koji će se narednih dana natjecati u četiri dobne kategorije. Praktički u posljednjih sedam godina Opatija je postala europski dom bridža za igrače iz cijeloga svijeta, rekao je Aydin, a natjecatelje iz cijelog svijeta pozdravili su predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Opatije, a otvaranju je nazočio i izaslanik predsjednice RH Lucijan Vukelić.