U novom ruhu

Opatija u ožujku ugošćuje Dane antifašizma

Marino Maljavac

Trodnevna manifestacija započinje u srijedu, 2. ožujka, a na njoj će,  među ostalim gostima, biti i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić



Središnja tema ovogodišnjih Dana antifašizma bit će  građanska hrabrost



Središnja tema ovogodišnjih Dana antifašizma bit će  građanska hrabrost, o čemu će tijekom prve večeri skupa u dvorani vile  Antonio s početkom u 17,30 sati biti prikazan film Dušana Vukotića iz  1977. godine »Akcija stadion«.


Kako je istaknuto na jučerašnjoj pressici,  najveći dobitak prošlogodišnjih Dana antifašizma bilo je sudjelovanje  mladih, što je organizatore iz opatijskog UABA potaknulo da u tom  smjeru koncipiraju program i ove godine pa će tako u četvrtak, 3. ožujka, nakon cjelodnevne radionice mladi antifašisti predstaviti »Opatijsku  deklaraciju o vrijednostima u suvremenom društvu«, čijem će potpisivanju nazočiti i osobni izaslanik te glavni analitičar predsjednika Josipovića Dean Jović.


– U izradi Deklaracije pomoći će nam profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša, a očekujemo velik odaziv mladih. Ono što je također zanimljivo je da će u izradi Deklaracije sudjelovati mladi u dobi od 15 do 29 godina, koji na različit način vide temu  antifašizma u današnje vrijeme, što će svakako donijeti raznolikost u  stavovima, kazao je Danko Žitinić, mladi član opatijskoga UABA.


Kako  su na jučerašnjoj pressici istaknuli gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik UABA Opatije Oleg Mandić, ravnateljica Gimnazije Eugena Kumičića Ivanka Škarić te profesorica Tatjana Matetić, netolerancija i nasilje postali su u posljednje vrijeme značajan problem našeg društva.


– Etička i moralna kriza prisutne su u našoj okolini, negativni naboji  osjećaju se na svakom »kantunu«. Antifašizam »u novom ruhu«, koji je  na određeni način distanciran od Drugoga svjetskog rata, koji nije dogma ili religija, već pozitivan način razmišljanja, može itekako poslužiti  kao sredstvo u borbi protiv ovih negativnih stvari i zato nam je posebno drago da su se mladi svojim angažmanom uključili u ovu priču, rekao je predsjednik opatijskoga UABA Oleg Mandić.