Svečanost u Opatiji

Opatija proslavila Dan Grada: Pogledajte procesiju povodom svetog Jakova

Aleksandra Kućel Ilić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Podijelili smo oko 600 porcija rižota, a promjenjivo vrijeme nije umanjilo značaj ovog blagdana, niti je poremetilo planove. Vrlo vjerojatno ćemo i ubuduće zadržati ovu tradiciju, a lokacija u parku ispred Šporera se pokazala odličnom - rekao je Dedić, te se ujedno zahvalio i glavnim organizatorima iz Grada Opatije



OPATIJA – Svečano je bilo u Opatiji koja je jučer proslavila Dan Grada i nebeskog zaštitnika, svetog Jakova apostola, čije ime nosi i Župna crkva svetog Jakova u kojoj je održano večernje euharistijsko slavlje koje je predvodio rektor riječke Bogoslovije velečasni Mario Tomljanović. Kada je završila misa, koja se pratila u crkvi, ali i na otvorenom, velik broj vjernika pridružio se jakovskoj procesiji Opatijom, te su obnovljeni kip svetog Jakova koji se nosio tijekom procesije, sada premijerno mogli vidjeti svi koji su došli na proslavu.


Unatoč vremenskim neprilikama, jer Opatiju je najprije zahvatila nevera s kišom, a zatim i vrlo jak vjetar, pa je ovogodišnja proslava bila jedna od najvjetrovitijih dosad, može se reći da je manifestacija, uz neke organizacijske pomake sada postala i prava turistička atrakcija. Uz predstavnike crkve, te gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem, jakovskoj procesiji pridružili su se i mnogobrojni župljani i gosti, a posebno svečan ugođaj je dao i Puhački orkestar Lovran.


I domaći i turisti


Iza sakralnog dijela programa, uslijedio je i svjetovni dio, uz pravu feštu u idiličnom ambijentu parka ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera, te na Portiću. Vrijedne ruke obrtnika Opatije, pobrinule su se da se na vrijeme zgotovi slasan rižoto u kojega su bili umiješani plodovi mora, a u legendarnoj »veloj padeli« pripremljeno je čak 600 porcija primorskoga jela. Ne samo domaći ljudi, već i turisti koji su se zatekli na proslavi Dana Grada kažu da je ovaj »pijat« bio – za prste polizat’.




U povodu obilježavanja 25 godina uspješnog rada, opatijska turistička agencija Katarina line, odlučila je počastiti sugrađane sa 150 litara vina, Vrbničke žlahtine, što je, kako nam je rekla Katica Hauptfeld, u ovoj slavljeničkoj godini, njihov dar Opatiji, te blagdanu svetog Jakova. Za glazbeni dio programa nakon procesije bila je zadužena klapa Baladur.


– Pripremu smo započeli već u 16 sati i moramo se zahvaliti Dječjem vrtiću Opatija koji nam je ustupio kuhinju, a u svemu nam je puno pomogla i njihova kuharica. Osoblje vrtića nam je također pomoglo i u dostavi, te smo u 18 sati došli ispred Šporera, kiša i vjetar nam nisu smetali i uz miješanje velikim kuhačama napravili smo rižoto za kojega smo potrošili 30 kilograma lignji, 30 kilograma pedoći, 10 kilograma gambera, te oko 30 kilograma riže. Ambijent je izuzetan i čini mi se da je pomicanje termina za pripremu rižota iza procesije bila jako dobra ideja. Uz domaće ljude, sada su se za rižoto zainteresirali i turisti – rekao je sinoć Igor Stanger, uime opatijskog Udruženja obrtnika, dok se primamljiv miris sve više širio parkom.


Sveta Ana


Predsjednik ovog Udruženja Josip Dedić također smatra da se uz novu lokaciju i vrijeme pripreme primorske delicije, vrlo lijepo nadopunila proslava svetog Jakova i Dana Grada Opatije.


– Podijelili smo oko 600 porcija rižota, a promjenjivo vrijeme nije umanjilo značaj ovog blagdana, niti je poremetilo planove. Vrlo vjerojatno ćemo i ubuduće zadržati ovu tradiciju, a lokacija u parku ispred Šporera se pokazala odličnom – rekao je Dedić, te se ujedno zahvalio i glavnim organizatorima iz Grada Opatije.


Srpanjske svečanosti se nastavljaju, pa će se tako danas u Voloskom proslaviti blagdan svete Ane, zaštitnice Voloskog, a nakon mise u 18 sati, bit će procesija u kojoj će se nositi kip svete Ane, te zatim druženje uz glazbu i zakusku na koju su baš kako je to bilo i danas u Opatiji – svi pozvani.


snimio Marin Aničić


snimio Marin Aničić