Održivi razvoj

Opatija dobila punionicu za električna vozila, komunalnim redarima elektrovozila

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Dogovoreno je da ćemo krenuti i u realizaciju druge lokacije u Opatiji, na Slatini, čime će se ovaj grad staviti na kartu onih koji prate suvremene trendove - rekao je Ivica Skorić iz HEP grupe, dok je gradonačelnik Dujmić naglasio da će za gradsko komunalno redarstvo nabaviti električna vozila



OPATIJA Prva ELEN punionica za električna vozila u Opatiji jučer je puštena u trajni rad, a nalazi se kraj Sportske dvorane »Marino Cvetković« na Lipovici.


Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, prema kojem je Grad Opatija uredio parkirna mjesta, u što je uloženo 32.500 kuna, te dao pravo služnosti za parkirna mjesta, dok je HEP nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja.


Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna, a u punionici u Opatiji moguće je istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije.


Uz karticu besplatno




Dobra je vijest da je punjenje električnih automobila za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Najbliže mjesto gdje je moguće preuzeti RFID karticu je na recepciji Sportske dvorane u Opatiji, a može ih se preuzeti i u Kulturnom domu Zora, u uredu TZ-a Grada Opatije.


– Opatija se danas pridružila svim onim gradovima koji koriste čistu energiju. U svijetu ima velik broj električnih automobila i mogućnost da turisti kod nas mogu napuniti svoja vozila daje Opatiji dodanu vrijednost. Punjenje je besplatno 24 sata dnevno uz odgovarajuću karticu. Radi imidža destinacije, razmišljamo o tome da se ubrzo postavi još jedna punionica, i to na Slatini. A u planu nam je da, kada budemo nabavljali nova vozila za naše komunalno redarstvo, to zapravo budu eletrični automobili, te da na taj način damo primjer svima koji se žele uključiti u zaštitu okoliša – rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić na jučerašnjem otvorenju punionice, inače 17. po redu u Hrvatskoj.


Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe istaknuo je kako je iznimno zadovoljan suradnjom s Opatijom koja je prepoznala trend i uključila se u korištenje zelenih tehnologija.


– Dogovoreno je da ćemo krenuti i u realizaciju druge lokacije u Opatiji, one na Slatini, čime će se ovaj turistički grad staviti na kartu onih koji  prate suvremene trendove. Kada govorimo o našim planovima, nominirat ćemo projekt za EU fondove i zajedno s partnerima nadamo se pokriti punionicama autocestu na dijelu Macelj – Zagreb – Rijeka, odnosno Goričan – Zagreb – Rijeka. U Hrvatskoj nema točnih podataka o broju električnih vozila, ali se može reći da ih ima približno 400, a zahvaljujući poticajima iz Fonda za zaštitu okoliša njihov broj posljednjih godina ubrazno raste – izjavio je Skorić.



HEP je do sada u Hrvatskoj postavio ukupno sedamnaest javnih električnih punionica – po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji i Križevcima, četiri u Osijeku, tri u Varaždinu te pet ultrabrzih punionica u Koprivnici.Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva u svibnju trebala biti završena gradnja prve ELEN stanice sa solarnim nadstrešnicama. U ovoj godini planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu, najavljuju iz HEP-a.(Hina)


Korak naprijed


Da je otvorenje prve punionice značajno za opatijski turizam i odličan »korak naprijed«, primijetio je i Goran Pavlović iz TZ-a Grada Opatije po čijim riječima je među turistima primjetan uzlazni trend u korištenju električnih automobila i ima sve više upita za mogućnosti punjenja energijom.


– Gosti iz zapadnih zemalja dolaze s takvim vozilima, a pred godinu dana smo primjerice imali studijsko putovanje novinara koji su došli u Opatiju elektro-autom i morali smo riješiti pitanje punjenja. Već treću godinu je Opatija i zaustavna točka Nikola Tesla relija elektrovozila te i ove godine početkom lipnja očekujemo 30-ak vozila – zaključio je Pavlović po čijim riječima je uvođenje elektropunionica za Opatiju jako dobar potez i turistički plus.