Vožnja bez mobitela

Opatija dobila prvu “free mobile zonu” na Slatini

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



OPATIJA Opatija je podržala nacionalnu kampanju Dan bez mobitela u prometu i svojim građanima i turistima poslala poruku kako brine o njihovoj sigurnosti, čime je postala ujedno i prvi grad u Hrvatskoj koji ima predviđeno mjesto za besplatno zaustavljanje da bi se obavili hitni pozivi, poslale i pročitale SMS poruke ili mailovi i to putem besplatnoga gradskog wireless interneta.


Opatija na Slatini, blizu TIC-a ima svoju »Free mobile zonu«, na kojoj se vozači slobodno mogu nakratko isključiti iz prometa i obaviti poziv. Prvu ovakvu zonu u okviru kampanje Dan bez mobitela uime Grada Opatije otvorili su zamjenik gradonačelnika Emil Priskić i predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić jer je ova udruga nositelj kampanje.


Prema riječima Renate Ivanović, voditeljice projekta, prema istraživanju HUMS-a 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista telefonira dok pedalira, a svaki drugi pješak razgovara na mobitel dok prelazi prometnicu. Vrhunac kampanje će biti proglašavanje 21. listopada nacionalnim Danom bez mobitela u prometu.