Pjesniku u čast

Odabrano ime Kulturno-turističkog centra: Nosit će ime Drage Gervaisa

Slavica Bakić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

O kulturno-turističkom centru bit će riječi i danas na sjednici Gradskog vijeća Opatije i to na zahtjev dijela vijećnika koji su zatražili da se u dnevni red uvrsti rasprava o ovom projektu



OPATIJA Opatijski kulturno-turistički centar, multifunkcionalni objekt izgrađen na lokaciji bivšeg kina u središtu grada, nosit će ime opatijskog književnika i pjesnika, bivšeg intendanta riječkog kazališta – Gervais. Odlučeno je to nakon što je provedeno javno savjetovanje s javnošću o četiri prijedloga koji su, po izboru stručnjaka, ostali u najužem krugu. Građani su u tjedan dana mogli birati između Gervaisa, Kamelije, Kubusa i Arcadie, a nakon što su izrazili preferencije, ostala su dva prijedloga – Gervais i Kamelia.


– Svoje preferencije poslalo je 67 osoba elektroničkom poštom te njih šest pismeno. Najviše preferencija su dobili naziv Gervais i Kamelija. Prvi 31 te drugi 29 glasova. Arcadia je dobila osam glasova, a Kubus njih pet. Dva naziva koja su dobila najviše preferencija su zatim iznova poslana na završno razmatranje te je prevladao stav da je Gervais najadekvatniji izbor za ovakav centar – doznajemo od Ernija Gigantea Deškovića, ravnatelja Festivala Opatija.


– Osim što se ovom odlukom daje na značaju velikanu kulture našeg područja, ove je godine njegova obljetnica i 60 godina Ljetne pozornice na čijim je planovima izgradnje radio. Stoga je doista adekvatno posvetiti upravo njemu ovaj novi objekt u kulturi – rekao je Gigante Dešković.


Traže reviziju




O kulturno-turističkom centru (KTC-u) bit će riječi i danas na sjednici Gradskog vijeća Opatije i to na zahtjev dijela vijećnika koji su zatražili da se u dnevni red uvrsti nova točka – izgradnja KTC-a te da se vijećnicima predoče okolnosti ugovaranja, izvedbe i nadzora projekta ovog objekta. Povod tome je odgovor na pitanje vijećnika Akcije mladih Igora Puža, koji je dobio na prošloj sjednici Vijeća nakon gotovo tri mjeseca čekanja. Već tada je Puž izrazio nezadovoljstvo onime što u tome odgovoru piše te najavio da će tražiti raspravu na sjednici predstavničkog tijela budući da dodatni radovi, uključivši i uređenje okoliša, dosežu iznos od gotovo osam milijuna kuna.


– Oko izgradnje KTC-a vjerojatno ima stvari koje je trebalo sakriti i zato Ivo Dujmić želi još jedan mandat – kazao je tada na sjednici GV-a Igor Puž, koji je u ime vijećnika prošli tjedan i predao službeni zahtjev da se dnevni red današnje sjednice proširi.


Prema Puževim riječima, vijećnici će danas glasati i o prijedlogu da se od gradonačelnika Dujmića zatraži da u roku od 30 dana pokrene postupak neovisne revizije projekta kako bi se ispitale sve okolnosti ugovaranja, izvedbe i nadzora projeka. Iako u pozivu na današnju sjednicu nema ove točke, o njoj će se, doznajemo, ipak raspravljati i bit će uvrštena u dnevni red »po prioritetnoj važnosti«. Prema odgovoru što ga je dobio vijećnik Puž, ugovor s GP Krkom potpisan u travnju 2015. godine iznosio je oko 31,6 milijuna kuna bez PDV-a.



»U svakom projektu postoji manji dio radova koji se nije mogao predvidjeti, ali u ovom slučaju ima radova koji jednostavno nisu smjeli biti propušteni«, naglasio je u svome izvješću konzultanta Raul Degano, navodeći da su se »zbog neusklađenosti pojedinih dijelova projektne dokumentacije pojavili dodatni radovi«. Između ostaloga, ispušteno je opločenje stubišta, na stropu nije predviđena mogućnost naknadnog servisiranja instalacija, nedostataka je bilo u vatrozaštiti, nosiva čelična konstrukcija scene dvadesetak je tona teža od one iz projekta… 



Tom ugovoru dodana su dva aneksa. Prvi u srpnju 2016. godine kada je obim radova proširen za ugradnju dodatne scenske tehnike, a iznos povećan za oko 2,6 milijuna kuna. U prosincu prošle godine potpisan je novi aneks za izvođenje dodatnih radova, ovaj put na iznos od oko 2,24 milijuna kuna.


Suteren


Iz materijala što ih je dobio vijećnik Puž, dodatni radovi su naručeni jer je precizirana višenamjenska funkcija suterena pa je u taj prostor trebalo ugraditi audio opremu i rasvjetu za diskoteku, opremu za ugostiteljske sadržaje, zatim opremu i odgovarajuću rasvjetu s garderobom i izradu električnih priključaka da bi se prostor mogao koristiti za različite manifestacije, razglas za koncerte i drugo, a vijećnici žele da se sve to razjasni u gradskoj vijećnici.