Počinje pust

Od sutra u 18 sati ključevi Matulja u rukama Mučićevih zvončara

Srđan Brajčić

Mario Ćiković, Rajko Stanić, Valter Sanković, Sabina Frlan, Eni Šebalj i  Petra Čulibrk / Snimio Marin ANIČIĆ

Mario Ćiković, Rajko Stanić, Valter Sanković, Sabina Frlan, Eni Šebalj i Petra Čulibrk / Snimio Marin ANIČIĆ

»Ključevi ove godine dobivaju Mučićevi zvončari koji će ujedno biti službeni predstavnici zvončara. Oni su ove godine zajedno s Općinom Matulji i organizatori Miće zvončarske smotre koja će se održati u Mučićima, točnije na području mjesta Varljeni i Puži, u subotu, 23. siječnja s početkom u 11 sati«, najavljuje Šebalj



MATULJI Ovu godinu obilježava iznimno kratak pust, pa je Općina Matulji zajedno sa zvončarima krenula u pripreme već koncem 2015. godine.


»Tri tjedna koliko ove godine traje pust povod je svim pusnim ljudima da se u sva pusna zbivanja uključe već od samoga početka, odnosno u nedjelju kad će tradicionalno na Zvonećoj »zatulit« prvi antonjski rog za cijelo područje Općine Matulji, ali i širu Liburniju«, najavila je zamjenica načelnika Matulja Eni Šebalj


U vijećnici Općine Matulji u nedjelju u 16 sati okupit će se predstavnici svih zvončara s područja Općine Matulji, gdje će im biti uručeni ključevi Općine. Tada će svi predstavnici zvončara reći nešto više o svojim tradicionalnim zvončarskim pohodima.




»Ključevi ove godine dobivaju Mučićevi zvončari koji će ujedno biti službeni predstavnici zvončara. Oni su ove godine zajedno s Općinom Matulji i organizatori Miće zvončarske smotre koja će se održati u Mučićima, točnije na području mjesta Varljeni i Puži, u subotu, 23. siječnja s početkom u 11 sati«, najavljuje Šebalj.



Na pusnu nedjelju, 7. veljače Mučićevi zvončari kreću na jedan od najdužih ophoda preko Jušići, Rukavca, Matulji, Rubeši natrag doma do Permani. Na »pusni pondejak« 8. veljače i na sam »dan pusta« 9. veljače zvončari imaju svoje tradicionalne ophode po svojim mjestima.



Zanimljivo će biti i svake nedjelje kada zvončari održavaju svoje tradicionalne zvončarske ophode. Prvi na svoj pohod kreću kao i uvijek Rukavački zvončari na Zvoneću i to u nedjelju, 24. siječnja. Istoga dana kreću i zvončari Korenskega na tradicionalni pohod na Vlahov Breg. Frlanski zvončari imaju svoj pohod u subotu, 30. siječnja kada obilaze svoj krug kroz Popovići, Trinajstići, Stari Grad…


»Već druge nedjelje nakon Antonje 31. siječnja  Zvonećani uzvraćaju svoj pohod, pa ih svi mogu u Rukavcu očekivat oko 12 sati. Istoga dana i Brgujski zvončari kreću u pohod Mučićima, a njihovo atraktivno »preskakanje skalini na Staroj pošte« brojni pratitelji zvončari mogu vidjeti oko 16 sati. Na »pusni četrtak«, 4. veljače Brežanski zvončari kreću prema Frančićen, a istoga je dana i neformalno okupljanje svih zvončari pul Princip kada zvone »si zvončari ki pridu«, najavljuju u Općini Matulji koja zasigurno ima najveseliji Dan općine.


Naime, on svake godine pada na pusnu subotu. Tako je Dan općine Matulji u subotu, 6. veljače kad će se u Matuljima održati 21. Zvončarska smotra na kojoj će nastupiti oko 18 zvončarskih grupa, a prethodit će im maškarice djčjeg vrtića Matulji, kao i maškarane grupe Općine Matulji. Za glazbeni program zadužen je Mauro Staraj i La Banda koji će publiku zabavljati u centru, kao i Maestral u šatoru.