Duži boravak gostiju

Obećavajuća sezona: Ne jenjava potražnja za sobama na Liburniji

Marina Kirigin

U četiri jedinice lokalne samouprave na Liburniji – Opatiji, Lovranu, Mošćeničkoj Dragi i Matuljima – broj dolazaka i noćenja nastavio je rasti, a ono što osobito veseli duži je boravak gostiju, ali i informacija da će gotovo svi turistički objekti biti popunjeni i veći dio jeseni



OPATIJA Marijana Kalčić, direktorica ureda Turističke zajednice Općine Matulji, jučer je u Matuljima dočekala jubilarnog,desettisućitog, gosta – Adriana Boehling-Beka iz Njemačke, koji je s obitelji stigao na odmor u Škalniški, malo mjesto na obroncima Učke, u kojemu je u ovome trenutku gostima na raspolaganju 12 ležajeva.


– Dolasci i noćenja domaćih turista su u porastu u odnosu na nekoliko prethodnih godina, što posebno veseli jer smo tijekom prošle godine, ali i ove u predsezoni odradili nekoliko prezentacija smještaja i ponude naše destinacije. Na današnji dan na području TZO Matulji svoje kapacitete na tržištu nude 204 privatna iznajmljivača i pet tvrtki na nešto manje od 1.400 ležajeva. Od toga imamo 171 apartman, 41 studio apartman, 118 soba i 32 kuće za odmor.


Najveća koncentracija privatnih iznajmljivača je naravno u Matuljima gdje njih 110 ima 669 ležajeva, a u Bregima 26 njih ima 177 ležaja. Slijedi Rukavac sa 15 iznajmljivača i 112 ležaja, te Jušići sa 11 iznajmljivača i 68 ležajeva. Skoro u svakom naselju naše općine imamo barem jednog privatnog iznajmljivača, pa tako Vele Mune imaju osam ležajeva, Škalniški dvanaest, Zvoneća 25, Brdce četiri, kazala je Marijana Kalčić, iznoseći brojke koje ukazuju na značajno povećanje turističkog prometa na matuljskom području – gostiju je u osam mjeseci ove godine bilo 28 posto više nego lani, a zabilježeno je i 30 posto više noćenja.




Kolika je važnost privatnog smještaja na ovome području, pokazuje i podatak da je od 75.236 noćenja, čak 57.181 ostvareno u privatnom smještaju. Najviše je gostiju iz Njemačke i Italije, a slijede domaći gosti, te oni iz Poljske i Austrije. Na području TZO-a Matulji boravili su prosječno pet dana.


»Pomlađivanje« Opatije


Baš kao i Matulji, i ostale jedinice lokalne samouprave na Liburniji – Opatija, Lovran, Mošćenička Draga – u osam mjeseci ove godine zabilježile su plus u turističkom prometu. Direktorice lokalnih turističkih ureda osobito veseli produljenje boravka gostiju, ali i povratak onih nešto mlađih u Opatiju.


Na području Grada Opatije, nakon odličnog turističkog prometa ostvarenog u lipnju i srpnju, dobri rezultati nastavili su se i u kolovozu. Tijekom kolovoza u Opatiji je boravilo 58.190 gostiju što je četiri posto više nego lani. Ostvarili su i tri posto više noćenja – u brojkama 245.154, a najviše noćenja u kolovozu ostvarili su gosti iz Njemačke, kojih je bilo tri posto više nego lani, a u ukupnom broju ostvarenih noćenja sudjelovali su sa čak 20 posto.


I na razini prvih osam mjeseci Opatija je zabilježila porast broja noćenja i dolazaka, odnosno u Opatiji je bilo osam posto više noćenja i pet posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Iz odnosa povećanja broja noćenja i broja dolazaka vidljivo je da se boravak gostiju u Opatiji produljuje, a najveći broj noćenja ostvaruju u hotelskom smještaju. Da je Opatija sve zanimljivija i izvan dosadašnjih glavnih tržišta, pokazuje i podatak da je povećan broj gostiju iz SAD-a, Rusije, Poljske, Velike Britanije, Srbije i Slovačke, koji su odlučili noćiti u »Staroj dami«. – Očekivali smo odličan turistički promet u kolovozu, što se i ostvarilo jer su smještajni kapaciteti bili u potpunosti popunjeni. Opatija nastavlja bilježiti rekordne turističke rezultate, a uzimajući u obzir odlične najave za nastavak turističke godine, ove bi godine mogla doseći rekordnu brojku od 1.270.000 noćenja.

Očekujemo i značajan rast prihoda, kako kod smještajnih kapaciteta, tako u brojnim ugostiteljskim objektima u kojima se tijekom ljeta »tražilo mjesto više« – izjavila je direktorica TZG Opatija Suzi Petričić te dodala kako se u Opatiji mijenja i struktura gostiju pa je tako u kolovozu bilo pet posto više gostiju u tridesetim godinama koji su tu boravili i noćili. Prosječan broj dana boravka iznosio je 4,3.


Pritisak u Lovranu


Zadovoljni rezultatima ovogodišnje sezone su i i Turističkoj zajednici Općine Lovran, gdje su u kolovozu prvi put dostigli broj od 100.000 noćenja u jednom mjesecu. Točnije, zabilježili su da je toga mjeseca na lovranskom području 18.866 turista ostvarilo 100.169 noćenja. U prvih osam mjeseci ove godine, na području TZO-a Lovran boravilo je 78.353 gostiju, a zabilježeno je i 314.021 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom to je 12 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja.


I na lovranskom području gosti su najradije boravili u hotelima, gdje je bilo smješteno čak 39 posto gostiju. Slijedi obiteljski smještaj (28 posto) i kampovi (14 posto), a u hostelima i vilama svoj boravak na lovranskom području provelo je 10 posto gostiju. Najaviše ih je bilo iz Austrije i Italije, a sa značajnih 10 posto u ukupnom broju gostiju sudjelovali su i oni koji su došli iz drugih krajeva Hrvatske. Statistike pokazuju i da je Lovran sve popularniji u Poljskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Sloveniji.


Za razliku u Opatiji gdje bilježe povećan broj gostiju mlađe životne dobi, točnije onih u srednjim godinama između tridesete i četrdesete, u Lovranu je porast od 18 posto zabilježen u populaciji između 55 i 64 godine. Prema riječima Luize Sandalj, direktorice TZ-a Lovran, iz statistike je vidljivo da su se gosti na njihovom području zadržavali četiri dana, a u kolovozu taj broj narastao je na pet dana, što je podatak koji ih posebno raduje. Direktorica TZ-a, koja je tu funkciju preuzela uoči ovogodišnje sezone, u travnju, zadovoljna je izvrsnim turističkim rezultatima, ali ukazuje i na neke probleme.


– Povećanje turista u destinaciji donosi sa sobom i povećani pritisak na infrastrukturu te se javljaju i one »loše« strane kao što su problemi s prometom, parkingom, smećem, koje trebamo poboljšati budući da nas postignuti rezultati obvezuju na daljnje unapređenje i dizanje kvalitete kako ponude tako i destinacije. Ljetni mjeseci su iza nas i tzv. ljetna sezona je gotova s početkom školske godine, ali sudeći prema trenutnim rezervacijama smještaja kao i očekivanom daljnjem rasu prometa u razdoblju posezone, u kojoj se održava i 44. Marunada, očekujemo nastavak dobrih rezultata i još jednu uspješnu turističku godinu – optimistična je Luiza Sandalj.


Draga puna


Pozitivni turistički rezultati zabilježeni su i u Mošćeničkoj Dragi. U prvih osam mjeseci tamo je ostvareno 219.500 noćenja što je šest posto više u odnosu na prošlu godinu, dok je dolazaka bilo osam posto više. Najviše je bilo gostiju iz Njemačke i Austrije, a slijede Talijani, Slovenci, Mađati i Poljaci, zatim Česi a nakon njih i domaći gosti koji su činili tri posto u ukupnom prometu.


– U kolovozu tražila se soba više u privatnom smještaju. Hoteli i kamp su tijekom cijele sezone bili dobro popunjeni, a očekuje se i dobra posezona. Prema najavama, hotel Mediteran radi do kraja rujna, a hotel Marina skoro do kraja listopada. Veseli nas i podatak da prosječno gost u Mošćeničkoj Dragi boravi pet dana, a u kućama za odmor i do sedam dana – kazala je, ocjenjujući sezonu, direktorica TZ Mošćenička Draga Nensi Dretvić.