Lokva Rovozna

ORNITOLOŠKI KAMP Tisuće crvendaća, grmuša i sjenica na jug odlazi s prstenom s Učke

Marija Viktorija Jagodic

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Za vrijeme kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice, uhvaćenim jedinkama određuju vrstu, spol i starost te ih u najkraćem vremenu neozlijeđene puštaju na slobodu



UČKA – Iako termometar još uvijek pokazuje vrućih trideset stupnjeva, kalendarska jesen je svakim danom sve bliže našim vratima. S početkom jesenske selidbe ptica lokva Rovozna postaje mjesto okupljanja ornitologa-biologa, ali i svih ljubitelja ptica i prirode. U suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Učka (JUPP Učka), udruga BIOM već više godine za redom organizira tradicionalni ornitološki kamp koji je ove godine otvorio vrata 18. kolovoza. Do 5. listopada biomci i volonteri će pratiti jesensku seobu ptica i provoditi akciju prstenovanja.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Iako laicima prstenovanje malim laganima aluminijskim i/ili plastičnim prstenom, na kojem je ugraviran jedinstven broj, zvuči bolno, riječ je o metodi i postupku nakon kojega se u najkraćem mogućem vremenu sve ptice, uhvaćene u ornitološku mrežu, neozlijeđene na mjestu prstenovanja puštaju na slobodu.




Nakon pažljivog vađenja iz mreže uhvaćenoj jedinki se određuje vrsta te po mogućnosti spol, starost te joj se uzimaju određene mjere. Prije puštanja na slobodu na nogu joj se stavlja prsten koji se steže posebnim kliještima, ali tako da joj ne smeta. Ta metoda omogućuje da se sa svakim ponovnim opažanjem jedinke dobiju hvalevrijedni podaci o njenom životu te daje priliku za praćenje njezina kretanja.


Migracija tek počela


Ako se možda čini da je ovaj postupak jednostavan, treba znati da prstenovati pticu ne može svatko, već to čini educirani prstenovač. Prstenovač mora poznavati Zakon o zaštiti prirode, razlikovati vrste ptica te znati postupati s njima, tako da ih prilikom lova za prstenovanje ili postupka prstenovanja ne ozljedi, a svoje znanje dokazuje na ispitu za prstenovača. Svaki prstenovač ima svoje prstenje koje je zabilježeno u bazi podataka te vezano na lokaciju i osobu koja prstenuje. Kada se neka prstenovana ptica ulovi, to se upisuje u bazu podataka te osoba, koja ju je prstenovala, dobiva informaciju gdje je njegova ptica bila ponovno nađena.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Postupak prstenovanja svi zainteresirani, bez obzira na iskustvo i prethodno znanje, imaju priliku ovih dana vidjeti u ornitološkom kampu te tako steći novo znanje o pticama, a uz to pridonijeti i širenju znanja o ptičjem bogatstvu našega kraja.



– Već više godina za redom se na Rovozni u isto vrijeme s istim mrežama love ptice, s ciljem komparacije rezultata. Kroz godine se popisuju podaci: vrsta ptica, broj ptica, intenzitet ulova, doba dana, vremenske prilike… Što nam daje vrijedne znanstvene podatke. Na osnovi toga možemo vidjeti kako klimatske pojave utječu na broj ptica, njihovu migraciju, vrste koje dolaze…, kaže nam Egon Vasilić, ravnatelj JU Park prirode Učka.



Ornitološki kamp je jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta »Učka 360« vrijednog gotovo 50 milijuna kuna. U sklopu ovog projekta je na Rovozni izgrađena ornitološka postaja koja čeka tehnološki prijem, odnosno uporabnu dozvolu. Novoizgrađeni objekt ima spavaonicu za četvero ljudi, dnevnu sobu s kuhinjom, kupaonicu, WC, te izvana tuš i kompozitni WC. Partneri u provedbi spomenutog projekta su Javna ustanova Park prirode Učka, udruga BIOM i Općina Kršan. Projekt sufinanciraju Europski fonda za regionalnog razvoja (85%), Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (10%) i Ministarstvo za zaštite i energetike (5%).



U vrijeme našeg posjeta migracija ptica tek je započela te se je broj ulovljenih jedinki kretao oko 25 ptica dnevno. No, s napredovanjem migracije, broj prstenovanih jedinki se povećava. Najviše prstenovanih ptica kamp je zabilježio 2011. godine, kada je bilo prstenovano malo više od tri tisuće, rekao nam je Sven Kapelj, orinolog iz udruge BIOM. Na ovom području vlada raznolikost ptičjeg svijeta. Najčešće ulovljena ptica je crvendać, zatim crnokapa grmuša, siva grmuša, sjenica…


Život s prirodom


U sljedećih pedesetak dana svakog dana prije zore će se na kampu u Rovozni dignuti četrnaest ornitoloških mreža za manje ptice, koje se u redovitim vremenskim intervalima obilaze. U 11 sati započinje popodnevna stanka, u vremenu kojem su mreže spuštene. Mreže se ponovo podižu u 16 sati, kada stanka završava, a ostaju dignute sve do mraka. U ta dva termina (od zore do 11 stati te od 16 sati do mraka) provode se aktivnosti prstenovanja uhvaćenih jedinki te određivanje njihove vrste, ako je moguće spola i starosti, kao i uzimanje mjera, kao što su duljina krila i tjelesna masa. Također se kod ulovljenih jedinki gleda i nakupljena mast koja pokazuje koliko je ptica spremna za migraciju. Nakon spomenutog postupka se ptica u najkraćem mogućem vremenu pušta na slobodu.


Za vrijeme trajanja u kampu uvijek borave dva ornitologa iz udruge BIOM te volonteri koji i ove godine, kaže nam Egon Vasilić, dolaze iz cijeloga svijeta. Boravak u ornitološkom kampu, barem na jedan dan ili pak duže razdoblje, znači suživot s prirodom, novo iskustvo te stjecanje novog znanja o pticama, njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama, jer ovo mjesto obiluje i drugim životinjama. Ali to je i prilika da se barem za trenutak pobjegne od turbulentnog urbanog ritma. Spavanje u šatorima, racionalna upotreba vode i struje iz solarnih panela, slab telefonski i internetski signal, kuhanje na logorskoj vatri i plinu… Kako se takav način života u mnogočemu razlikuje od naše svakodnevice, od čovjeka ne zahtijeva puno, jedini uvjet koji mu postavlja je poštovanje drugih i pravila ponašanja na kampu i u radu s divljim životinjama. Da je to prilika koju se treba iskoristiti (bar na jedan dan) potvrđuju volonteri koji svake godine ponovno dolaze u kamp i s sobom dovode svoje prijatelje ili članove obitelji. Iako je kamp započeo sa svojim aktivnostima, svi zaiteresirani mogu se prijaviti na internetskim stranicama Udruge BIOM, na kojima mogu pronaći obrazac za prijavu.