Politički iskorak

OPATIJA ŽELI BABY BOOM Za prvu bebu 10.000 kuna, osnovcima besplatni udžbenici

Aleksandra Kućel Ilić

Grad će ubuduće izdašno financijski pomagati odrastanje opatijskih mališana   / snimio V. KARUZA

Grad će ubuduće izdašno financijski pomagati odrastanje opatijskih mališana / snimio V. KARUZA

Opatija će pomagati ne samo prilikom rođenja djeteta, već i tijekom boravka u vrtiću i školovanja. Pomoć za prvu bebu je 10.000 kuna, za drugu 15.000 te za svaku iduću 5.000 kuna više. Vrtić će se plaćati samo za prvo dijete, a tu su i besplatni školski udžbenici, kao i sufinanciranje srednjoškolskih



Opatija je grad prijatelj djece, ali zadnjih godina, pa i desetljeća, rađa se sve manje beba, obitelji su sve malobrojnije, a mladi parovi u potrazi za jeftinijim stambenim kvadratima odlaze. Gradske vlasti priželjkuju »baby boom«, jer nema grada bez mladosti, no kako bi se Opatijce i uz konkretne mjere pokušalo zaustaviti na ovim prostorima te im omogućiti što lakše i jednostavnije podizanje mladih naraštaja – jednoglasnom odlukom Gradskoga vijeća održanom zadnjeg dana srpnja 2017. godine, usvojena je pronatalitetna politika koja može biti primjer ostalima u Hrvatskoj.


Konkretno, uz niz mjera koje je još u predizbornoj kampanji predložio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je sada na početku trećeg mandata, a koje su uz amandmane na sjednici nadopunili i predstavnici koalicije Za bolju Opatiju (SDP, IDS, UK, HSU, AM), Opatija je napravila značajan iskorak od dosadašnje prakse i odlučila pomagati roditeljima ne samo prilikom rođenja djeteta, već i tijekom njegovog boravka u vrtiću i školovanja.


Prema odluci koja je itekako odjeknula u javnosti, a i još dugo će se o njoj pričati, pomoć, ali i nagrada za prvu bebu u obitelji iznosi 10.000 kuna, za drugu bebu 15.000, za treću 20.000, te za svako iduće novorođenče iz iste obitelji – iznos raste za 5.000 kuna. Kada je riječ o zbrinjavanju mališana u vrtićima, roditelji će plaćati usluge čuvanja samo za prvo dijete, dok će za svu ostalu djecu iz iste obitelji te troškove pokrivati gradski proračun. Još jedna lijepa stimulativna mjera za obitelji koje planiraju proširenje, a prvo dijete im je primjerice već u školi. A kada je o školarcima riječ, Grad Opatija će osigurati besplatne školske knjige za baš sve učenike osnovnih škola sa svog teritorija, te još povrh svega sufinancirati nabavku udžbenika za srednjoškolce, i to uz pomoć od 750 kuna po srednjoškolcu.



»Svanulo« i penzićima




– Poslana nam je jasna poruka: vodite ljubav slobodno i bez zaštite, jer u Gradu Opatiji će se vaša odluka o tome da proširite obitelj još i dodatno nagraditi – jedan je od duhovitih komentara opatijskih građana koji smo »snimili« tijekom jučerašnjeg jutra. A ovaj »niz dobrih vijesti« ugodno je iznenadio ne samo mlade obitelji, već i pripadnike treće dobi, budući da se po novome u proračunu pronašlo novca i za pomoć najsiromašnijima, penzićima s mirovinama nižim od 3.000 kuna. Njima će se pomagati u vrijeme blagdana, uz pomoć od dva puta po 500 kuna, te sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kuna godišnje.


– Pobjednici su građani Opatije i smatram da nakon nedavnih izbora, što se sada pokazalo i na sjednici Vijeća, građani to mogu dobro osjetiti i danas na sve strane nailazimo na njihovo odobravanje zbog ove odluke. Što sam obećao u predizbornoj kampanji, to sam i ispunio i još k tome prihvatio i amandmane s druge strane, jer sam ocijenio da su dobri i prihvatljivi. Na taj način smo upotpunili i poboljšali konačnu odluku. Obuhvatili smo i mlade ljude i umirovljenike, te donijeli odluku koja će biti na dobrobit svih građana, a to i jest pravi put kojim trebamo ići želimo li napredak. Ako želimo biti najbolji, moramo imati zadovoljne građane, a oni u svakom slučaju zaslužuju sve ovo što će im se pružiti. Politiku pustimo po strani. Mislim da je nova pronatalitetna politika Grada Opatije među najboljima u državi i da će nas sada malo tko moći pratiti – izjavio je jučer gradonačelnik Ivo Dujmić koji »iz prve ruke« zna što znači podizati djecu, budući da ima četiri odrasla sina te unuke.


Roditeljima poslan signal


Novi predsjednik Gradskog vijeća Opatije Robert Kurelić (AM) i sam je mladi otac te je također vrlo zadovoljan zbog usvojenih mjera.


– Dugo već pratim natalitetnu problematiku i svjestan sam toga da u Hrvatskoj imamo velik demografski problem. Lokalne jedinice obično daju naknadu za novorođenčad i sufinanciraju osnovnoškolske udžbenike, ali stručnjaci naglašavaju da nije dovoljno ciljati samo jednu dobnu skupinu djece. Opatija ima izdašan proračun i može si priuštiti jak nadstandard u natalitetnoj politici. Roditeljima u Opatiji ovim je mjerama poslan signal da će im njihov grad pomagati tijekom čitavog procesa odrastanja djece, a mislim da će i mnogi među mladima biti motivirani da ostanu u Opatiji i ovdje zasnuju obitelj. Mene osobno kao oca jedne djevojčice u vrtiću ove mjere zaobilaze, ali poznajem dosta mladih roditelja kojima će one biti od velike pomoći. Neizmjerno mi je drago da smo napravili velik i konkretan iskorak u natalitetnoj politici jer Opatijci to zaslužuju. Ovo mi je svakako najsretniji trenutak otkad se bavim politikom – rekao je Kurelić.


Prema službenim podacima, Grad Opatija je tijekom 2014. i 2015. godine isplatio isti broj naknada za novorođenčad, dakle po 81 u svakoj godini. U 2016. godini je takvih isplata bilo dosta više, što znači i da je broj beba bio u porastu, a isplaćeno je 98 naknada, no u 2017. godini, za prvih šest mjeseci bilo ih je tek 26.


Do sada je pomoć za novorođenče u Opatiji iznosila 4.000 kuna, za drugu bebu u obitelji 5.500, a treću i svako iduće dijete 7.000 kuna.


Sada će već za prvu bebu u obitelji Grad Opatija uz 10.000 kuna pokrivati baš sve što treba za opremanje novorođenčeta – od krevetića i kolica, do autosjedalice, nosiljke za dijete, stolice za hranjenje i drugih potrepština – pelena, bočica, duda… Ne kaže se bez razloga da su djeca naše najveće životne investicije, jer premda je čar podizanja potomaka neprocjenjivo bogatstvo, da je omogućiti što ljepše odrastanje onima na kojima svijet ostaje skupo – skupo je, pa se i odluke o proširivanju obitelji često previše »važu«. Posao, obaveze, strah od otkaza… Hoćemo li imati dovoljno novca? A u takvim kalkulacijama, događa se da parove »pregazi vrijeme«, pa ostanu samo na jednom djetetu ili čak i bez podmlatka. Ili se s druge strane, mladi ljudi teško odlučuju i na sklapanje braka, pa bi ove mjere i u tom smislu mogle pomoći.