Gradsko vijeće

OPATIJA U HIBRIDNOM RATU Tvrtka “Opatija 21” i zapošljavanje opet na meti vijećnika

Srđan Brajčić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Proteklih dana Opatijom je kružilo pismo čiji je autor zlorabio ime i prezime jednog od kandidata koji se nedavno prijavio na natječaj za posao u Opatiji 21, a nije ga dobio, u kojem aludira na pogodovanja gradonačelnika Ive Dujmića pri zapošljavanju u toj gradskoj firmi



Početak 9. sjednice Gradskog Vijeća Opatije odvijao se danas u nesvakidašnjim okolnostima, odlukom predsjednika Roberta Kurelića da će početak zasjedanja odgoditi za jedan sat.


Naime, Kurelić je pojasnio da ne želi početi sa sjednicom bez Ive Dujmića, koji je kasnio zbog susreta s ruskim veleposlanikom, zbog toga što vijećnici imaju ozbiljna pitanja za gradonačelnika koja mu žele postaviti na aktualnom sata. 


Ta pitanja odnose se na sadržaj pisma koje zadnjih dana kruži Opatijom, čiji je autor zlorabio ime i prezime jednog od kandidata koji se nedavno prijavio na natječaj za posao u Opatiji 21, a nije ga dobio, u kojem aludira na Dujmićeva pogodovanja pri zapošljavanju u toj gradskoj firmi. Predsjednik Vijeća ocijenio je da je Opatiju zahvatio hibridni rat, odnosno da se ratuje anonimnim pismima.


Kaznena prijava




– Osoba s čijim se osobnim podacima manipuliralo podnijela je zbog toga kaznenu prijavu. Možda bi po službenoj dužnosti trebala postupiti policija i državno odvjetništvo kako bismo izbjegli nastavak rat anonimnim pismima. No ono što se iznosi pismu navodi na to da su autor, ili autori, dobro upoznati sa situacijom u Gradu i Opatiji 21. Nije izvanredno stanje, ali nas pismo navodi da promislimo u kakvoj to društvenoj i političkoj klimi živimo, a koja je očito na niskoj razini. To moramo promijeniti, poručio je Kurelić koji je pitao gradonačelnika Dujmića što će on poduzeti kao čelnik Grada da se zaustavi slanje anonimnih pisama, odnosno je li suglasan s time da je jedna osoba koja se navodi u pismu, a zaposlena je u Opatiji 21 bila na njegovoj kandidacijskoj listi.


– Je li sukob interesa kad se u gradsku firma, među 500 podnositelja zahtjeva za posao, zaposli baš osoba s vaše kandidacijske liste, pitao je Kurelić gradonačelnika koji je pismo ocijenio žalosnim i smiješnim, čak političkim pamfletom.


Pošten i moralan


Podsjetio je Kurelića da su on i kolega iz Akcije mladih Igor Puž podnijeli kaznenu prijavu protiv njega zbog izgradnje Centra Gervais koja je odbačena, a nikad mu se nisu ispričali.


– Što vi želite reći? Da se ljudi koji su bili na nečijim izbornim listama ne smiju zaposliti u gradskoj tvrtki, jasno ako udovoljavaju referencama. Dobro, donesimo odluku o tome da se oni koji su zastupljeni na nečijoj listi ne smiju zaposliti u gradskim firmama. S ponosom stojim iza rada direktora koji je podigao Opatiju 21 na noge, a pritom se suočavao s brojnim problemima i podmetanjima. Inspekcija je provjerila navode i sve je odbacila, poručio je gradonačelnik Opatije koji je zaključio da Opatija nema poštenije i moralnije osobe nego što je on.


– Pred građane mogu stati čistog obraza, kazao je Dujmić koji je također pohvalio rad ravnatelja Centra Gervais Ernieja Gigantea Deškovića.


– Doista ja ovo ne mogu slušati, da se nonšalantno prelazi preko ovog pisma, poručio je Igor Puž.


Uskrsni paket


Gordana Grgurina iz HSU-a kazala je da se njoj u zadnje vrijeme javljaju roditelji djece s posebnim potrebama koji nisu dobili svoj paket za Uskrs, što su lanjskih godina dobivali. Radi se o iznosu od oko 11 tisuća kuna.


– Zašto se na najtežim slučajevima lome koplja, pitala je Grgurina Dujmića koji je pojasnio da su takvi roditelji morali ispuniti zahtjev jer Grad više ne dobiva podatke od nadležnih institucija o roditeljima djece s posebnim potrebama.


Neven Varljen (IDS) pitao je što je s opatijskim plažom Tomaševac, ali i onom kod hotela Belveder.


Dujmić je pojasnio da će se u Tomaševac uložiti do početka ljeta, dok za Belveder nisu predviđena sredstva jer je bivši koncesionar LRH izgubio hotel i pravo na korištenje plaže koja nije dobila novoga. Ta plaža će ljeto dočekati, poručio je Dujmić, neuređena, jer Grad u nju ne može uložiti, a LRH godinama nije ulagao, a trebao je.


Vila Opereta


Andrej Poščić pitao je što će gradonačelnik poduzeti u slučaju Vila Opereta koja će završiti na bubnju.


 Naša je dužnost da osiguramo novac u proračunu kojim bi Grad otkupio Operetu jer se radi o važnom spomeniku secesijske arhitekture, smatra Poščić koji nije bio zadovoljan time što gradonačelnik Dujmić hvali svoje ravnatelje i direktore bez adekvatnih podataka.


– Bit će mi izuzetno drago da u proračunu pronađete tolike milijune eura za otkup Operete. Ili za vilu Münz koji je spomenik nulte kategorije. Sve je moguće, sa zadovoljstvom očekujem vaš elaborat o tome gdje ćemo pronaći oko tri milijuna eura za otkup Operete, odgovorio je gradonačelnik.


– Odgovor možemo pronaći u investicijama poput one za Centar Gervais, rekao je Poščić i poručio da će se potruditi oko elaborata.