Dan Grada

OPATIJA SLAVI DAN SVOG ZAŠTITNIKA Kip svetog Jakova i crkva za svetkovinu u novom ruhu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U večerašnjoj procesiji u povodu blagdana nosit će se obnovljeni kip svetog Jakova - najavio je opatijski župnik Ivan Tambolaš i pozvao sve župljane i goste da dođu na prigodnu svečanost



OPATIJA Opatija danas, 25. srpnja slavi svetog Jakova, svog nebeskog zaštitnika, a to je i dan kada se obilježava Dan grada Opatije. U priči o nastanku samog naselja Opatija, zanimljivo je to da je mjesto izgrađeno upravo oko samostana ili opatije sv. Jakova, podignutog najvjerojatnije tijekom 12. stoljeća.


Upućeni navode u literaturi i kako je opatijski samostan sv. Jakova jedini samostan istočno od rijeke Raše koji se sa sigurnošću može pripisati srednjovjekovnim benediktincima. No, tek u novije vrijeme, 2008. Grad Opatija je službeno proglasio sv. Jakova apostola za svoga zaštitnika.


Uz ostale manifestacije koje su se tim povodom u Opatiji već održale u zadnjih desetak dana, sutra će iza večernje mise u 19 sati koju će predvoditi rektor riječke Bogoslovije vlč. Mario Tomljanović biti i svečana procesija gradom, od crkve do Slatine uz glavnu prometnicu te natrag obalnom šetnicom do crkve i potom besplatna zakuska za sve koji dođu, pod nazivom »Obrtnici svome gradu«, u parku ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera.


Požar iz 2017.




Opatijski obrtnici pripremat će delicije u »veloj padeli« i uz čašu vina, planiraju podijeliti oko 500 porcija rižota s plodovima mora. Okupljene goste i građane zabavljat će klapa Baladur.


Tijekom povijesti, benediktinska opatija je doživjela niz obnova i restauracija, a najnoviju nakon nedavnog požara, kada je stradao krov župnoga stana, no srećom ne i sama crkva svetog Jakova. Prvi su put crkva i samostan prošireni 1506. godine, a zatim je 1793. crkva renovirana i dograđena i današnji je izgled dobila nakon proširenja četrdesetih godina prošlog stoljeća. Crkvom i samostanom su upravljali najprije benediktinci, a napustili su ih početkom 16. stoljeća zbog kuge, ali, što je manje poznato, čak i čestih provala gusara. Nakon toga su upravljanje preuzeli Bazilijanci, pa augustinci te zatim isusovci. Uslijedilo je razdoblje u kojem su crkvom svetog Jakova upravljali razni riječki arhiđakoni i svećenici, sve do 1965. godine kada opatiju i župu preuzimaju ponovo isusovci, koji su tu i danas.


Župa u Opatiji je osnovana 1926. godine i nosila je naziv Župa Navještenja Blažene Djevice Marije, što je naziv gornje, velike opatijske crkve, jer je crkva sv. Jakova bila u to vrijeme premalena da bude župna crkva. Godine 2006. župa je preimenovana u Župu sv. Jakova i župna crkva postala je crkva sv. Jakova.



Delegacija Grada Opatije će danas u povodu Dana grada Opatije položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Opatiji u 8.30 sati, a zatim kod centralnog križa na groblju Opatija te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Voloskom u 9 sati. Spomen-obilazak će završiti kod spomen-ploče ispred zgrade Grada te kod biste A. Štangera.



Šešir sa školjkama


Pater Ivan Tambolaš, opatijski župnik, uoči današnje procesije ne krije zadovoljstvo, jer je uz pomoć Grada Opatije i drugih donatora, uspješno obnovljen dio crkvenih prostorija i krova koje su nedavno stradale, a ujedno je obnovljen i stari kip sv. Jakova koji je nezaobilazan dio svečane jakovske procesije.


Nije poznato tko je autor kipa koji potječe negdje iz 16. stoljeća, a neki kažu da je i stariji, no u svakom slučaju ima sve oznake sv. Jakova – šešir sa školjkama, štap i knjigu.


– Kip svetog Jakova je trebao kompletnu obnovu, a najviše su mu bile oštećene noge. Kada su stručne osobe, restauratori skinuli staru boju s kipa, vidjelo se da je ispod zapravo druga, originalna boja te su sadašnji izgled prilagodili originalu. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će se u ovogodišnjoj procesiji na blagdan svetog Jakova nositi ovaj obnovljeni kip – rekao je pater Tambolaš.