Bura oko imenovanja

Novi ravnatelj Festivala Opatija Gigante Dešković: ‘Uvijek se za dobrim konjem prašina diže’

Slavica Bakić

Još nisam ni počeo, a već mi neki žele suditi – Ernie Gigante Dešković / Snimio Vedran KARUZA

Još nisam ni počeo, a već mi neki žele suditi – Ernie Gigante Dešković / Snimio Vedran KARUZA

Jedan od kandidata, Berislav Janković, pokušat će osporiti izbor ravnatelja opatijske ustanove, ukazujući na neusklađenost statuta sa zakonom te upozoravajući da Ernie Gigante Dešković ne zadovoljava uvjete



OPATIJA   Imenovanjem ravnatelja koji u ponedjeljak preuzima dužnost, priča o čelnom čovjeku Festivala Opatija, čini se, ipak neće biti završena. Od Ernieja Gigantea Deškovića, i prije nego je formalno počeo voditi ovu gradsku ustanove za organizaciju, promidžbu i posredovanje u oblasti kulture, koju nazivaju i »motorom budućeg razvoja grada«, gradski vijećnici zatražili su da ih upozna sa svojim životopisom kako bi procijenili je li zaista izabrana »osoba s dugogodišnjim iskustvom u kulturnom menadžmentu i organizaciji prepoznatljivih kulturnih, scenskih i glazbenih događaja«, kako što je obećano nakon ostavke bivše ravnateljice Rajne Miloš u studenome prošle godine. Istina, Gradsko vijeće o imenovanju ne može odlučivati, ali niti novi ravnatelj, koji je ujedno i gradski vijećnik, ne odriče im pravo da raspravljaju o tome.


– Dobro je da Vijeće raspravlja o svemu, ali treba znati i njegove nadležnosti. To je kao da na političkom vijeću, u kojem nema niti jednog kardiokirurga, tražite raspravu o stručnoj vrijednosti kardiokirurga koji je imenovan od drugog tijela za neku poziciju. To vam je šou program koji mene ne uzbuđuje jer se uvijek za dobrim konjem prašina diže. A da ne spominjem kako je Opatija malena i zna se zašto se neki sada jako bune. Samo ću reći: srodstvo. Cijeloj Opatiji će biti jasno – komentirao je zahtjev vijećnika Gigante Dešković.


Zakonitost i stručnost


Osim gradskih vijećnika, njegovu kompetentnost za ovo radno mjesto dovodi i njegov protukandidat, Berislav Janković, koji je Ministarstvu kulture, Inspektoratu rada te Uredu državne uprave PGŽ-a, uputio »prijavu nezakonitosti i zahtjev za nadzorom i poništenjem namještenog natječaja«.




Osim na to da izabrani kandidat ne zadovoljava posebne uvjete, Janković upozorava i da Statut ustanove na temelju kojeg je natječaj proveden nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi iz 2009. godine jer se u njemu još uvijek spominje Gradsko poglavarstvo, tijelo izvršne vlasti koje je ukinuto tim zakonom.



Jedno od pitanja kojim se bavi opatijska javnost je i budući status bivše ravnateljice Rajne Miloš. Gradonačelnik Ivo Dujmić u svojem je priopćenju naveo da je za njenu ostavku kriv SDP, a na pitanje o političkom dogovoru o njenom budućem statusu, odgovorio je da je »sve što treba znati s Festivalom ravnatelja upoznao, dalje je na njemu«. Novi ravnatelj kaže da će »kada počne s poslom vidjeti sve pojedinosti« te da će za sva nova radna mjesta biti raspisan javni natječaj. Naglašava da će sve biti »jasno i transparentno« i da će se on zalagati da »na prvome mjestu uvijek bude struka i sposobnost rada u poslu«.



»Dakle, Statutom je za izbor ovlašteno nepostojeće tijelo, odnosno gradonačelnik Ivo Dujmić nije za to ovlaštena osoba«, kaže Janković, podsjećajući da je zbog istog razloga poništen i natječaj u creskoj Gradskoj knjižnici te Muzeju Grada Crikvenice te navodeći da, unatoč opetovanim zahtjevima, još uvijek nije dobio natječajnu dokumentaciju. Ni njegova prijava ne zabrinjava novoizabranog ravnatelja jer je, kaže, kod njega »sve savršeno čisto, po pravilima i zakonu«.


Prema riječima predsjednice Upravnog vijeća Festivala Opatija, Lorene Bašan, oni još uvijek nemaju saznanja o tome da je Berislav Janković »uložio pravni lijek« te da, ako jest, o tome će odlučivati nadležni sud. No, napominje, pobijanje odluke o imenovanju, ne utječe na preuzimanje dužnosti novog ravnatelja sve dok sud ne odluči o njezinoj osnovanosti.


 Misli podjednako


Odgovarajući na »prozivanja« zbog njegovog otvorenog pisma vezanog uz objekt Kulturno turističkog centra (KTC), o njegovoj nefunkcionalnosti, Gigante Dešković kaže da podjednako misli i danas.


– Samo treba pojasniti da biti kritičan nije isto što i biti protiv. Ja sam predlagao kako bi KTC trebao raditi i funkcionirati, ne zbog politike već jer je to moja struka i jer  vjerujem da znam kako on može najbolje funkcionirati – odgovara kritičarima, te navodi da je »osobno sudjelovao u planovima prenamjene prijašnjeg derutnog kina u moderni kulturni centar« te   zaključuje: »To je moje dijete, kako mogu biti protiv njega«. Navodi da će svoj program predstaviti javnosti nakon što preuzme upravljanje Festivalom.


– Još nisam ni počeo, a već mi neki žele suditi. Ako ništa drugo ljudski je prvo dati vremena da se vidi kako se radi pa onda ocjenjivati, kaže Gigante Dešković. Na pitanje o optužbama o »političkoj trgovini« s aktualnim gradonačelnikom Ivom Dujmićem, odgovara da mu to »laska jer se očito mnogi boje snage Opatijske nezavisne liste«, koja će, kaže, na izbore kako je i najavila – samostalno i on će biti njezin nositelj.