Znanje o hrani

Novi obrazovni program: Gastronomija i restoraterstvo od jučer na FMTU Ika

Davor Žic

Stručni smjer traje godinu dana i kada ga završe, kandidati postaju »specijalisti hrane i pića«. Na samom startu programa interes pokazali kandidati iz cijele Hrvatske

IKA Specijalist odjela hrane i pića, skraćeno nazvan S HIP, novi je stručni smjer inauguriran na jučerašnjoj svečanosti na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Kao dio programa cjeloživotnog usavršavanja, novi program obrazovanja objedinjuje sva potrebna znanja i vještine za ovladavanje gastronomijom i restoraterstvom.   – Mogu reći da je ovo jedan od ljepših trenutaka u dvije godine koliko sam dekan ovog fakulteta. Dosta truda ulažemo u programe cjeloživotnog učenja i »dodatne kompetencije«. Ovaj program predstavlja prekretnicu prema onome čemu ćemo težiti u idućem radzoblju, a vjerujem da ćemo njime popuniti postojeću prazninu u turističkoj industriji i stvoriti kadrove koji će moći odgovoriti zahtjevima tržišta, kazao je dekan prof. dr. sc. Jože Perić otvarajući novi program. Stručno usavršavanje trajat će jednu godinu, i provodit će se u dva modula – modul gastronomije podrazumijeva svladavanje znanja i vještina iz područja suvremenih gastronomskih trendova, pravilne prehrane odnosno nutricionizma, umijeća slastičarstva i pekarstva te marketinga u odjelu hrane i pića, dok je drugi modul posvećen restoraterstvu i bavit će se temama somelijerstva, uslužnih procesa, barskog poslovanja i sigurnosti hrane.   – Imamo ovdje mlade ljude koji su osjetili potrebu za stjecanjem dodatnih znanja iz ovih područja. Uspjeh programa mjerit će se kroz uspjeh njegovih polaznika da uspješno savladaju ta znanja i vještine, ali i da ih primijene u praksi, na vlastitim radnim mjestima, kazao je predstojnik Zavoda za ugositeljstvo FMTU prof. dr. sc. Slobodan Ivanović, a otvaranje novog smjera pohvalio je i zamjenik primorsko-goranskog župana prof. dr. sc. Vidoje Vujić, ujedno i prodekan FMTU.


Prva godina popunjena je željenom kvotom od 36 polaznika, koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske. Radi se o ljudima između 22 i 45 godina starosti, uglavnom već zaposlenim u ugostiteljstvu i turizmu, koji od ovog programa imaju velika očekivanja.– Očekivanja jesu velika, prije svega zbog kvalitete profesora i ostalih predavača, ali i zbog sveobuhvatnosti programa. I tvrtka u kojoj radim – Valamar – prepoznala je te kvalitete, stoga je dala poticaj svojim radnicima da ga upišu kako bi stekli dodatna znanja i unaprijedili svoj rad. Svakako očekujem da će mi ovaj program biti velika pomoć u daljnjem radu, kazao je Viktor Rudan, jedan od 36 upisanih polaznika.


Uz profesore Fakulteta, predavanja i vježbe držat će i brojni uspješni gastronomski i ugostiteljski stručnjaci, a po završetku programa studenti će steći 30 ECTS bodova i mogućnost da svoje novo »zvanje« upišu u radnu knjižicu.