Investicija

Novi korak k podizanju ekološke svijesti: Lovran prvi na Liburniji otvorio reciklažno dvorište

Marina Kirigin

Reciklažno dvorište čini dio sustava zbrinjavanja otpada na najvišoj razini, a da bi iskoristili sirovine koje će se ovdje prikupiti i dalje ići u uporabu treba napraviti sortirnicu - najavio je Mrak



LOVRAN U Lovranu, na lokaciji Škaje u blizini lovranskog groblja na cesti za Lovransku Dragu, jučer je službeno otvoreno prvo reciklažno dvorište na Liburniji. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,2 milijuna kuna u kojoj je Fond za energetsku učinkovitost i energetiku sudjelovaos iznosom od 1,35 milijuna kuna, a ostatak investicije pokriven je iz proračuna Općine Lovran. Kako bi reciklažno dvorište moglo biti u funkciji napravljena je i pristupna cesta, s pripadajućom infrastrukturom i javnom rasvjetom za što se izdvojilo dodatnih 600.000 kuna, rečeno je na otvaranju zasad jedinog reciklažnog dvorišta na Liburniji.


– Ovo je veliki potez u postupku zbrinjavanja otpada. Svi mještani Općine Lovran na ovom će mjestu moći besplatno zbrinuti dvadesetak vrsta otpada, odnosno sve one vrste koje ne spadaju u komunalni otpad. Reciklažno dvorište čini dio sustava zbrinjavanja otpada na najvišoj razini, a da bi iskoristili sirovine koje će se ovdje prikupiti i dalje ići u uporabu potrebno je napraviti sortirnicu. To je i naš sljedeći cilj čija se realizacija planira u Jurdanima, a koja će biti izgrađena za cijelo područje Liburnije. U tijeku je priprema tehničke dokumentacije i dobivanje dozvola, a ako sve bude u redu na jesen ćemo projekt sortirnice kandidirati prema EU fondovima – rekao je Ervino Mrak, direktor Komunalca.


Ugovori sa susjedima


Izgradnjom reciklažnog dvorišta Općina Lovran i Komunalac sustavno ostvaruju plan kojim bi svaka jedinica lokalne samouprave trebala imati svoje reciklažno dvorište, međutim reciklažno dvorište u Lovranu namijenjeno je za otprilike 25 tisuća stanovnika, a Lovran ih ima svega oko 4.500. S obzirom da ostala mjesta, izuzev Mošćeničke Drage, koja raspolaže mobilnim reciklažnim dvorištem, nemaju mogućnost zbrinjavanja ove vrste otpada, moguće je da će se potpisati i ugovori sa susjednim JLS na Liburniji.




– Žitelji ostalih mjesta s područja Liburnije za sada ne mogu donositi otpad u lovransko reciklažno dvorište, ali u planu je sklopiti ugovore sa susjednim općinama, a kako bi žitelji rubnog područja Opatije i Mošćeničke Drage ovdje mogli odlagati. Domaćinstva mogu donositi otpad bez naplate, a pravnim osobama, ukoliko se sklope ugovori, naplaćivat će se po predviđenom cjeniku – objasnio je Mrak, u nazočnosti načelnika Lovrana Alana Sankovića.


Ekološka svijest građana po pitanju odvajanja otpada raste, Mrak kaže kako je puno napravljeno u proteklih desetak godina, no kako i dalje treba vršiti edukaciju. Na pitanje što će se događati s prikupljenim otpadom u reciklažnom dvorištu do izgradnje sortirnice, Mrak je objasnio kako se dio otpada, koje tržište prihvaća, plasira dalje sa ili bez naknade.


Ulje, staklo, gume


– Nažalost, tržište sirovina još nije proradilo, osim onog kartona, papira, metala i nešto plastike, a sve ostalo dosta je neizvjesno. Primjerice, za fenjeriće s groblja moramo plaćati da bi ih netko zbrinuo, a njih praktički 99 posto već odvajamo – rekao je Mrak.


Na lovranskom reciklažnom dvorištu otpad se može odložiti radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 8 do 13 sati. Moguće je odložiti dvadesetak vrsta otpada, ali i problematičan otpad koji se ne smije odlagati niti u miješani komunalni, niti u korisni otpad. U reciklažnom dvorištu prima se elektronički otpad, akumulatori, žarulje, stari lijekovi, motorna i jestiva ulja, zauljena ambalaža, kao i papir, karton, plastika, staklena i metalna ambalaža, ravno staklo, limenke, stiropor, baterije, zeleni otpad, gume, krupni otpad…