Pitanje preimenovanja

Nova polemika: Opatijski Smoje Ivo Kirigin zaslužuje “svoj” dio Radničke ulice

Aleksandra Kućel Ilić

Pješačka zona između kafića »Barić« i Erste banke čini dio Radničke ulice / Foto M. Aničić

Pješačka zona između kafića »Barić« i Erste banke čini dio Radničke ulice / Foto M. Aničić

Po Ivi Kiriginu treba imenovati pješačku zonu uz koju se nalazi caffe bar gdje je on redovito osluškivao bilo opatijske javnosti. Smatramo da baš taj odvojak, a ne bilo koja druga ulica, može nositi njegovo ime, poručuje Mirko Šuša HDZ-ovcu Goranu Crnkoviću, protivniku inicijative



OPATIJA Preimenovanje manjeg dijela Radničke ulice u Opatiji na inicijativu 342 potpisnika peticije pokrenute prošle godine i dalje je u središtu interesa javnosti. Rasprava o tome, a riječ je kao što je poznato o inicijativi da se pješačka zona u spomenutoj ulici nazove prema lani preminulom novinarskom bardu iz Opatije Ivi Kiriginu, posebno se aktualizirala nakon što je HDZ-ovac Goran Crnković na nedavnoj press konferenciji izrazio stav prema kojemu se ne slaže s takvom inicijativom. Osim usmenih reakcija, uslijedile su i dvije pisane, a potpisnici su opatijski građani koji se zalažu za to da se inicijativa rođena pred godinu dana što prije obistini.


Zona od 55 metara


– U izjavi Gorana Crnkovića koja je prenesena u izvješću s pressice opatijskog HDZ-a (objavljeno u Novom listu 10. ožujka na opatijskoj stranici) navedene su netočnosti zbog kojih molim da objavite ovo reagiranje. Naime, inicijativa grupe građana potvrđena s 342 potpisa je da se po doajenu hrvatskog, odnosno opatijskog novinarstva Ivi Kiriginu imenuje odvojak Radničke ulice u Opatiji (od Erste banke do Istranke, s tri kućna broja, 1, 2 i 3), a ne da se preimenuje Radnička ulica, kako je to krivo shvatio i izjavio gospodin Crnković. Radi se o pješačkoj zoni u dužini od 55 metara uz koju se nalazi legendarni caffe bar »Barić« čiji je redoviti gost bio novinar Ivo Kirigin, gdje je osluškivao bilo opatijske javnosti koju je zastupao kroz svoj novinarski rad. Svi mi koji smo desetljećima tome svjedočili, smatramo da baš taj odvojak, a ne bilo koja druga ulica, može nositi njegovo ime. Hoće li to biti Aleja Ive Kirigina kako smo mi naveli u inicijativi ili neki drugi naziv poput pješačke zone, šetnice, puta, prolaza ili ulice, odlučit će Gradsko vijeće. Opatijski Smoje to zaslužuje (jer što je za Split značio Smoje, to je Ivo značio za Opatiju). Zanimljivo je da gospodin Crnković iznosi svoja stajališta, nakon što je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, gdje se i on nalazio u ulozi vijećnika, donesena odluka o imenovanju ulica, a čijim kriterijima udovoljava naš prijedlog. Žalosno je da gradski vijećnik HDZ-a ne uvažava mišljenje relevantnog broja građana koji su pokrenuli inicijativu, te netočnim informacijama o našem prijedlogu unosi nemir među ljude – stoji u reakciji koju potpisuje Mirko Šuša iz Opatije, inače prijatelj pokojnog Ive Kirigina i jedan od inicijatora akcije koja bi trebala u budućnosti rezultirati davanju Kiriginovog imena odvojku Radničke ulice, a ujedno je i sam stanovnik te ulice.


Zvijezde na Slatini


Drugu reakciju potpisuje Petar Kürschner stariji, također iz Opatije.




– U predmetnom članku, a u povodu inicijative koju je potpisalo više od 300 građana Grada Opatije da se za zasluge u novinarstvu jedina pješačka zona u Opatiji dodatno nazove Aleja (ili slično) Ive Kirigina, čitamo kako g. Crnković predlaže: »… potrebno je da prođe barem deset godina od smrti određene osobe«.


Interesira nas na osnovi kojih kriterija deset godina, a ne pet, osam, dvadeset ili trideset godina, kada se dozvolilo da se na Slatini postave »zvijezde« živim ljudima za koje je upitno jesu li ikad čak i bili u Opatiji. Žalosno je da se oko g. Ive Kirigina vodi dilema je li zaslužio ulicu u Opatiji, kada takvog turističkog i sportskog novinara Opatija nikada nije imala, a i pitanje je kada će imati. Osim toga, bez obzira na inicijatora, smatram da bi trebalo poštovati građane potpisnike peticije ovog prijedloga – naveo je Kürschner stariji.