Susret dva grada

Nica može puno toga naučiti od Opatije i njene rivijere

Aleksandra Kućel Ilić

Nica je u procesu kandidiranja za upis u Svjetsku baštinu UNESCO-a te nam se pružila prilika da vas posjetimo i razmijenimo iskustva – rekao je Olivier-Henri Sambucchi, glavni kustos za nacionalnu baštinu



OPATIJA – Svjetski poznata Nica s 400.000 stanovnika i neusporedivo manja Opatija, baš kao i Azurna obala i Opatijska rivijera, imaju puno više dodirnih točaka i sličnosti nego bi se to moglo reći ne poznavajući dobro njihovu prošlost i geografski položaj. Da bi velika Nica i mala Opatija u budućnosti mogle dobro surađivati, potvrdilo se jučer tijekom službenog posjeta izaslanstva ovog francuskoga grada Gradu Opatiji. Naime, kako se moglo čuti tijekom vrlo zanimljivog sastanka, u tijeku je proces kandidiranja Nice za upis u svjetsku baštinu UNESCO-a te ne samo Opatija od Nice, već i Nica od Opatije može – puno toga naučiti.


– Već nam je dugi niz godina bila želja doći u Opatiju i u trenutku kad se nalazimo u procesu kandidiranja Nice za upis u Svjetsku baštinu UNESCO-a pružila nam se prilika da vas posjetimo i razmijenimo iskustva. I mi imamo šetnicu uz more, Englesku promenadu, baš kao što Opatija ima lungomare, no vaša je šetnica iznimno dobro sačuvana te nas zanima kako u tome tako dobro uspijevate. Mislim da bi Opatija mogla biti svjetski primjer kako se s pažnjom odnositi prema kulturnom nasljeđu i očuvanju baštine. Ono što nas također privlači jest i arhitektura Opatije – rekao je Olivier-Henri Sambucchi, glavni kustos za nacionalnu baštinu. Uz njega, u francuskom izaslanstvu su bili i visoki državni službenik Ministarstva kulture Republike Francuske i šef misije »Svjetska baština Nice« François Laquièze te službenica francuskog veleposlanstva u RH Delphine Dufoix.


Tri dodirne točke


– Nica i Opatija imaju tri dodirne točke suradnje, a to su očuvanje kulturne i povijesne baštine, prilagodba novim, modernim oblicima turizma i razvoj gradskih sredina u okvirima održivosti – rekao je jučer u Opatiji François Laquièze.





Nica je nastala kao zimovalište engleske aristokracije još krajem 18. stoljeća, zahvaljujući klimatskim posebnostima. Kako se moglo čuti od francuskih delegata, tijekom istraživanja dokumenata vezanih uz kandidaturu Nice za listu UNESCO-ve baštine, iščitali su i zanimljive podatke o vremenu kada se gradila Opatija. Tada su austrougarski graditelji, na čelu s Južnim željeznicama, za Opatiju govorili da ovdje »treba izgraditi novu rivijeru« te da baš na prostorima ispod Učke »grade novu Nicu«. Osim što su u pratnji stručnih službi TZ-a Grada Opatije tijekom dvodnevnog posjeta razgledali grad, francuski delegati su se susreli i s dekanicom FMTU-a Dorom Smolčić Jurdana te prezentirali kandidaturu Nice za Svjetsku baštinu UNESCO-a u Centru Gervais, a domaćini su im predstavili projekt razvoja Kreativnog turizma – Hubbazia.



Francusku delegaciju su ugostili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Gradskoga vijeća Fernando Kirigin, gradski vijećnik i predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Grada Opatije Vedran Kružić u svojstvu ravnatelja Regionalne razvojne agencije PGŽ-a koja je ovaj susret i organizirala te ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković. Veliko zadovoljstvo zbog započete suradnje među gradovima izrazili su i gradonačelnik Dujmić i predsjednik Vijeća Kirigin koji su, baš kao i francuski gosti, pronašli dodirne točke između destinacija koje su rođene kao mondena zimovališta za europsku aristokraciju, a danas se moraju prilagođavati novim zahtjevima turističkog tržišta.


Mladi talenti


– Mislim da je za Opatiju teško pronaći boljeg partnera od Nice i Azurne obale. Mi kao razvojna agencija smo već dugo radili na ovom sastanku, a ono što nam se kod Nice posebno svidjelo je to što su uz održivi turizam razvijali i centar tehnologije i obrazovanja, vrhunsko sveučilište te niz znanstvenih institucija. Ljepota destinacije i kvaliteta života koju nudi služi da bi privlačila mlade talente. To je ono što mi cijelo vrijeme pokušavamo s našim gradovima, da kvaliteta života bude motiv dolaska ljudi koji će stvarati dodatnu vrijednost – napomenuo je Vedran Kružić. Dodao je i da je primjer toga da su dobro započeli činjenica da će s Ugostiteljskom školom koja postaje Regionalni centar kompetentnosti surađivati najbolja turistička škola iz Nice, što je tek »prvi škalin« u nizu sličnih povezivanja.