Politička arena

Nesvakidašnja zavrzlama s donošenjem matuljskog proračuna u atmosferi sveopćeg pomirenja

Srđan Brajčić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

MATULJI Vijećnici Općine Matulji su stavili izvan snage proračun za 2018. godine koji je usvojen na prethodnoj sjednici općinskoj Vijeća, da bi odmah potom, također većinom svojih glasova i u atmosferi sveopćeg pomirenja, prihvatili njegovu prvu verziju od 45 milijuna kuna koju je predložio načelnik Mario Ćiković koji je prihvatio tri posve nova amandmana Darjana Bukovića iz Akcije mladih. Naime, ova nesvakidašnja zavrzlama s donošenjem matuljskog proračuna dogodila se zbog toga što su nadležna državna tijela ocijenila da je općinski proračun za 2018. godinu bio nezakonit. Drugim riječima, brojni amandmani koje je usvojila predstavnička većina u matuljskom Vijeću učinila su ga neprihvatljivim za hrvatsko zakonodavstvo.

Prema tome, načelnik Ćiković bio je potpuno u pravu kad je apelirao na vijećnike koji čine predstavničku većinu da ne donose odluke koje mijenjaju osnovnu strukturu proračuna, čime dovode u pitanje njegovu zakonitost. Ćiković se nije želio hvaliti svojom pobjedom u političkoj areni Matulja, već je samo poručio to da je vrlo zadovoljan što su politički akteri pronašli rješenje za nastalu situaciju s proračunom.


Prema pojašnjenju i samog predsjednika Vijeća Darjana Bukovića, nadležna ministarstva ocijenila su da pojedini amandmani nisu u skladu sa zakonima, to jest da Vijeće proračun za 2018. godinu dovede u zakonite okvire. No, Buković tumači da odluke koje su izglasane pri donošenju nezakonitog proračuna nisu baš bile u potpunosti pogrešne. Problem leži, kazao je Buković, i u domaćem zakonodavstvu.“Stavili smo na kušnju zakone u kojima smo pronašli određene rupe i nedorečenosti, ali i neka ministarstva. Kako bilo, usvojili smo jedan razvojni proračun za Općinu Matulji, kazao je Buković koji se svojim amandmanima izborio za to da će knjižnica raditi u dvije smjene, da se nastavi video snimanja sjednica Vijeća i da se značajno povećaju subvencije poduzetnicima i obrtnicima.

Međutim, odgovornim za izgubljeno vrijeme, ali i svojevrsnu blamažu Općinskog vijeća, tijela koje je dakle donijelo jedan nezakoniti financijski dokument, vijećnik SDP-a Slobodan Juračić vidi upravo u predsjedniku Vijeća, Darjanu Bukoviću.


“Ovo što se dogodilo ne služi čast Vijeću Općini Matulji. Načelnik i stručne službe su vas upozoravale na to da donosite nezakonite odluke. I nije riječ o malim, tehničkim greškama pri donošenju proračuna, kako vi kažete, već o krupnima. Da nije održana ova sjednica Vijeća, Matulji bi već u ožujku bili prisiljena raspisati prijevremene izbore za Vijeće, pa mi je drago da smo pronašli rješenje. Međutim, ovdje moramo postaviti pitanje nečije odgovornosti – predsjedniče Vijeća, hoćete li staviti svojoj mandata na raspolaganje, pitao je Juračić Bukovića.




No, Juračić nije dobio odgovor od Bukovića.