Delicija

Nestala u 10 minuta: Festival šparuga u Lovranu otvoren velom fritajom, no do ukusnog zalogaja došli su samo najbrži

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



LOVRAN – Velom fritajom sa šparugama, koju je pripremio kulinarski duo Doris Vlah i Luka Dančulović, otvoren je Festival šparuga u Lovranu. Petsto porcija fritaje spravljene od 1000 jaja, 30 kilograma pršuta, 30 kilograma šparuga te dodatkom-mladim lukom, šafranom, uljem, kuhanom šunkom planulo je u desetak minuta pa su tako samo oni najbrži došli do svojeg zalogaj na lovranskom trgu. Devetnaesto izdanje priredbe trajati će do kraja mjeseca travnja, a u tom razdoblju restorani i konobe u Lovranu, Lovranskoj Dragi i Medveji nuditi će zanimljive i ukusne menije sa ovom samoniklom, zdravom biljkom velikih nutritivnih vrijednosti koja raste na obroncima Učke ali i uz samo more.


– Tijekom travnja u mnogim se mediteranskim zemljama priređuju svečanosti u čast šparogama, hranjivoj i ljekovitoj biljci koju su poznavali još u Kini 3000 godina prije nove ere, veličali su je Egipćani, Grci i Rimljani. Divlja šparoga koja raste na obroncima Učke poznata je gastronomska delicija, a kvalitetu i poseban okus daje joj kombinacija morskog i planinskog zraka. Šparoga je čuvar zdravlja, obiluje vitaminima i mineralima, pročišćava organizam i vraća tjelesnu formu nakon zimske tromosti. Nije na odmet spomenuti činjenicu da je odavno smatraju i afrodizijakom. Veliki je broj recepata na koji se šparuga može pripremiti, a ipak je najpoznatija »fritaja« – jaja, divlje šparuge i pršut – istakli su organizatori Festivala šparuga iz Turističke zajednice Općine Lovran.