Muke po smeću

Neobična situacija u Opatiji: Ključevi za nove kante otključavaju i druge brave!

Marina Kirigin

Svaka brava s ključevima koštala je nemalih 450 kuna / Snimila Marina KIRIGIN

Svaka brava s ključevima koštala je nemalih 450 kuna / Snimila Marina KIRIGIN

Brave smo nabavili od njemačkog proizvođača Sulo, od kojeg su nabavljeni i spremnici. Očito da na njemačkom tržištu nisu naišli na takav problem da se s ključevima pokušava otvoriti susjedov spremnik – kaže Duško Kulaš iz Komunalca



OPATIJA Od komunalnog društva kupili smo brave i ključeve za naše nove kante za smeće. Svaka ta brava s ključevima koštala nas je nešto manje od 450 kuna, a s obzirom na to da imamo dvije kante, onu za reciklabilni i onu za miješani otpad, morali smo kupiti dvije brave. Znači, ukupno smo dali nešto manje od 900 kuna. Na brave smo se odlučili jer živimo u zgradi u naselju koja nema ograđenu okućnicu te postoji mogućnost da tko god prođe u našu kantu ubaci smeće koje se sada naplaćuje po količini. Kad smo montirali brave, shvatili smo da naši ključevi otključavaju i druge brave – moguće je i da smo svi dobili identične ključeve koji otvaraju sve brave. Isprobao sam svoje ključeve na nekoliko drugih kanti i uspio ih otključati. Prevelik je to novac da bi nas na ovaj način prevarili. Zbog svega toga odlučili smo vratiti brave i ključeve i tražit ćemo povrat novca – rekao je nezadovoljni stanovnik opatijskog naselja tragom čije priče smo potražili odgovor u tvrtki Komunalac koja je nabavila i prodavala brave i ključeve, a koja je svojevremeno apelirala na građane Opatije da ne stavljaju lokote i lance na kante jer neće moći biti obavljeno pražnjenje ako osoba s ključem ne dočeka odvoz smeća.


Duško Kulaš iz RJ Usluga Komunalca rekao je da sve brave nisu iste, da brave imaju mali cilindar, baš kao i poštanski sandučići, zbog čega postoji mali broj kombinacija. Naveo je da u prodaji postoje i brave sa šifrom.


– Brave koje smo nabavili bile su jedine raspoložive na tržištu. Nabavili smo ih od njemačkog proizvođača Sulo, od kojeg su nabavljeni i sami spremnici. Očito da na njemačkom tržištu nisu naišli na takav problem da se s ključevima pokušava otvoriti susjedov spremnik – rekao je Kulaš i napomenuo da bi kante prema novom sustavu »od vrata do vrata« morale stajati unutar okućnica te samo na dan odvoza biti iznesene na javnu površinu na kojoj se otpad prikuplja. Na mjestima kao što su naselja gdje zgrade nemaju ograđenih okućnica, možda bi dobro rješenje bilo da se sami spremnici na neki način ograde – zaključio je Kulaš.