Crveni križ Opatija

Natjecanje mladih volontera: Opatijske učenice najbolje u pružanju prve pomoći

Marina Kirigin

Foto ilustracija S. Drechsler

Foto ilustracija S. Drechsler



OPATIJA Učenice Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije pobjednice su liburnijskog natjecanja u pružanju prve pomoći. U pobjedničkoj ekipi su bile Laura Jurić, Ema Arnautović, Matea Gudeljević, Barbara Ilić, Morena Kukurin i Lana Radnić.


Drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole »Andrija Mohorovičić« iz Matulja, a treće su podijelili učenici lovranske osnovne škole »Viktor Car Emin« i OŠ »Drago Gervais« iz Brešca. Osim medalja i zahvalnica svim sudionicima, ekipa pobjednika boravit će za nagradu u Kampu mladeži sedam dana.  U prostoru Crvenog križa Opatija održano je natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u pružanju prve pomoći unesrećenom na kojem su sudjelovale četiri osnovne škole s područja Liburnije. Svaku školu je predstavljala jedna ekipa od pet članova i jednog rezervnog. Nakon polaganja pismenog testa i to o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te o povijesti Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, uslijedila je provjera  znanja iz prve pomoći. 


– Morali su pokazati i praktično znanje i pružiti pomoć trojici unesrećenih. Suci su pratili način zbrinjavanja i ocjenjivali svakog posebno i to pristup radilištu, pozivanje hitne pomoći, pristup ozljeđenoj osobi, postupak zbrinjavanja, te opću brigu za ozlijeđene – istaknula je Gordana Grgurina iz opatijskog Crvenog križa.