Novi sustav

Naplata parkinga u Opatiji: Prvi sat će biti besplatan, lakše i do povlastica

Srđan Brajčić

arhiva NL

arhiva NL

Parkiranje u Opatiji naplaćivat će se u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna od 7 do 22 sata i to svakim danom. Zimi se parking plaća od 1. listopada do 31. ožujka, od 8 do 18, odnosno subotom od 8 do 14, dok će nedjeljom biti besplatan za sve



 Vozači mogu očekivati da će s početkom svibnja na opatijskim ulicama važiti novi sustav naplate parkinga. Naime, sve političke opcije postigle su suglasje u pogledu novih parkirnih politika, tako da će ovog petka opatijsko Gradsko vijeće prihvatiti Odluku o uređenju prometa na području Grada Opatije. No do njezine konačne primjene treba pričekati završetak još nekih birokratskih procedura.


– Smatramo da ovim prijedlogom poboljšavamo rješenja koja su bila prisutna u dosadašnjim Općim uvjetima, da u bitnom olakšavamo mogućnosti parkiranja kategorijama korisnika koji imaju pravo na korištenje povlaštenih mjesečnih karata, te otklanjamo nezadovoljstvo dijela građana koji radi adrese prebivanja do sada nisu mogli koristiti povlašteno parkiranje, stoji u zajedničkoj izjavi gradonačelnika Ive Dujmića i predsjednika Vijeća Roberta Kurelića.



Na internetskim stranicama Opatije 21 može se preuzeti mobilnu aplikaciju »Opatija City«, koja je dostupna za Android i iOS (iPhone) uređaje, koja omogućuje jednostavnu prijavu i pregled komunalnih problema u Gradu Opatiji, kao i pregled parkirališta pod naplatom. Obavijesti za građane i kalendar događanja automatski se pojavljuju na mobilnim telefonima odmah po njihovoj objavi, čime ova aplikacija postaje najbolji način informiranja o svemu što se događa Opatiji. Također, aplikacija sadrži i popis relevantnih kontakata Gradske uprave, gradskih tvrtki, mjesnih odbora, kao i brojnih drugih institucija i tvrtki od važnosti za građane – policija, sud, pošta, banke i bankomati, zdravstvene ustanove, ljekarne, škole, vrtići…





Jedinstvena praksa


Novi režim naplate parkiranja u Opatiji, koji je od ožujka u nadležnosti gradske firme Opatija 21, doista donosi brojne pogodnosti za vozače, od kojih valja podsjetiti na mogućnost jednog sata besplatnog parkiranja za Opatijce, što je jedinstvena praksa u Hrvatskoj. Ovdje međutim treba naglasiti to da pravo na dobivanje parkirnog sata ima svaka osoba s prebivalištem na području Grada za svako vozilo u svojem vlasništvu, odnosno za vozilo pravne osobe za koje mu je preneseno pravo korištenja. Jednako tako, znatno su proširene mogućnosti za dobivanje tzv. povlaštene parkirne karte, čime se najviše išlo na ruku brojnim iznajmljivačima apartmana u Opatiji.


Također, valja skrenuti pozornost na činjenicu da će javna parkirališta biti podijeljena na dvije zone »0« i »1«, a svega nekoliko mjesta nosit će oznaku »0 A« i »0 B«. Shodno zoni kretat će se cijena jednog sata parkiranja, odnosno mogućnost besplatnog parkiranja za sve vozače, dakle ne samo one s prebivalištem u Opatiji. Naime, parkiranje u Opatiji naplaćivat će se ljeti u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna od 7 do 22 sata i to svakim danom.



Parkirališta u luci Opatija i na platou plivališta Volosko izuzeta su iz Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije. Naime, u proceduri je donošenje odluke Županijske skupštine kojom parkirališta na opatijskom mulu i Voloskom dolaze pod nadležnost Lučke uprave Opatija, Lovran, Mošćenička Draga. Dotad se parkiranje na tim lokacijama neće naplaćivati, što izaziva dodatne probleme za vozače, Lučku upravu i korisnike opatijske luke i područja oko plivališta. 



Cijene po zonama


Zimi se parking plaća od 1. listopada do 31. ožujka, u razdoblju od 8 do 18, odnosno subotom od 8 do 14, dok će nedjeljom biti besplatan za sve.


U zoni »1« uvodi se bitna novina. Naime, u ljetnom periodu cijena parkiranja po satu bit će skuplja i iznosit će 6 kuna (dosad 5) za svaki sat parkiranja, ali do ukupno sedam sati. Nakon toga cijena skače na 10 kuna za svaki daljnji sat. Cilj ove odredbe, pojašnjavaju u Opatiji, bit će destimuliranje pretjeranog zadržavanja vozača koji nemaju povlaštene karte. U prvoj zoni cijena će u zimskom periodu biti 4 kune po satu i neovisno o tome koliko je sati vozilo parkirano.


U nultoj zoni cijena ostaje ista, dakle 5 kuna zimi, odnosno 10 ljeti.