"(U)gosti na doručku" u opatijskoj Ugostiteljskoj školi

Nakon DJ-a na doručku i glumci iz »Larinog izbora«

Marina Kirigin

Decibeli su se širili školskim hodnicima, ali i dvorištem, a potom su DJ-evi sjeli na zajednički stol i napravili ono što većina njih ne uspijeva u jutarnjim satima, a to je pojesti zdrav doručak



OPATIJA Nakon Žuži Jelinek, hrvatskih olimpijaca, predsjednika Hrvatske, ambasadora EU-e na redu su stigli i najpoznatiji DJ-i našeg podneblja. Njih petnaestak jučer se okupilo u opatijskoj Ugostiteljskoj školi u sklopu projekta »(U)gosti na doručku« te na taj način uveličali Dan škole.


U ranim jutarnjim satima sve je započelo u malenoj školskoj sportskoj dvorani uz DJ party. Decibeli su se širili školskim hodnicima, ali i dvorištem, a potom su DJ-evi sjeli na zajednički stol i napravili ono što većina njih ne uspijeva u jutarnjim satima, a to je pojesti zdrav doručak.


Zbog posla kojim se bave u noćnim i ranim jutarnjim satima i potpuno izmijenjenog bioritma, vrlo često prvi obrok imaju tek nakon što ustanu u popodnevnim satima. Zato im je jučerašnji doručak u školi na čijem je meniju bio jogurt s marunima i čokoladom, kruh s inćunima, pohana grobnička skuta, zarebrnik, ovčji sir, pršut, kruh s maslinama, fritaja s vrganjima i lukom, kobasice u bijelom vinu, palenta kompirica s rigom, zalevača od tikvica i grobničkog sira, pečene goranske jabuke, rolada od maruna i štrudla od višanja – izuzetno pasala. 




  – U moje doba ples je bio od 17 do 21 sat, curice su doma morale biti u 22 sata. Onda je bilo oštro. Tako da smo mi, koji se nismo zvali DJ-evi već stavljači ploča u prvom disco klubu u Europi – Husaru tih godina živjeli više manje normalnim životom i jeli doručak. Već posljednjih četrdeset godina uveo sam pravilo da ne večeram, odnosno to činim samo u posebnim prilikama. Tako da već praktički 40 godina imam istu kilažu. Navečer liježem gladan i ujutro se dignem gladan, a prvi obrok pojedem čim se ustanem oko 6,30 sati. Najčešće pojedem kobasice i jaja, odnosno engleski doručak što je ujedno i moj glavni dnevni obrok – rekao je najstariji DJ na ovim prostorima Davor Plešković, koji je status DJ-a imao još davne 1959. godine, a kojem su na jučerašnjem doručku društvo pravili i DJ Chiwe, DJ Ivan Mastermix, DJ Deni, DJ Pimp, DJ Sale 4 Love, DJ Miro/Luca Montecchi, DJ Tommy Marquez, DJ Tommy, DJ Bizzarre, DJ Alex Sabbatini, DJ Lucca C, DJ Goran, DJ Meho, DJ Vjeko i DJ Robi.


Svih njih dočekao je posebno aranžiran i dekoriran stol CD-ima i pločama u Ugostiteljskoj školi, ideja profesorice Nikoline Marčelje za čiju su izvedbu bili zaduženi učenici škole Katarina Klemenčić i Luka Ušljebrk koji su rekli da priprema stola nije bila prezahtjevna. 


  Projekt »(U)gosti na doručku« koji je započeo prošle školske godine dosad je realziran deset puta, a ovo je bio drugi doručak u ovoj školskoj godini.  

 – Glavni cilj je promovirati doručak kao prvi glavni obrok, promovirati našu autohtonu hranu koja bi se trebala nuditi za doručak, ali se nažalost ne nudi po našim ugostiteljskim i hotelskim objektima. Sa treće strane bitan je marketinški aspekt jer ugošćavamo mnoge poznate osobe. Da Dan škole ne bude proslavljen na onaj standardan način, nekakvim sportskim susretima, mi smo ga osmislili uz DJ Party i DJ doručak zbog čega su nam u goste došli najpoznatiji DJ-a naših prostora – rekao je Damjan Miletić, te najavio i nove doručke zbog kojih će se u opatijskoj školi pojaviti i ministar turizma RH, vodeći ljudi u trurističkom gospodasrtvu, američki ambasador, ali i glumci i glumice iz serije »Larin izbor«.



U sklopu Dana škole jučer su visoko na zid podignute i »zvijezde i zvjezdice« Ugostiteljske škole. »Zvjezdicu« je tako u prostoru svoje škole dobila Valentina Špoljarić, učenica generacije prošle godine, a otkrivene su i četiri »zvijezde«. Jedna je dodijeljena posthumno Janku Kerčmaru, doajenu ugostiteljske struke, autoru brojnih udžbenika i naslova, a u njegovo ime zvijezdu je otkrio Jan Bernd Urban. Druga zvijezda pripala je Albini Pavić, vrhunskoj kulinarskoj majstorici, koja je čitav svoj radni vijek provela u opatijskim hotelima, a koja je 20-godina bila kuharica Josipa Broza Tita. Miloš Dekleva također je dobio »zvijezdu« na zidu škole kao najstariji restorater na našem području, nekadašnji učenik škole koji sudjeluje u svim školskim projektima. Četvrta »zvijezda« pripala je Robertu Ferlinu, poznatom voditelju koji već dugo podupire rad škole i ugostiteljsko-turističke struke. – Zahvaljujući Ferlinu pokrenuli smo i projekt »Pijat za prsti polizat«. Tako da svi oni zainteresirani, svake nedjelje u 10,15 sati, ako nemaju ideju što za skuhati mogu poslušati Radio Rijeku, čuti naše učenike i dobiti ideju kako obiteljski obilježiti nedjeljni objed – zaključio je Miletić.