Gourmet priča na Kvarneru

Najbolje kamenice na svijetu za vikend u restoranu Bevanda

Aleksandra Kućel Ilić



OPATIJA » Gourmet priču Opatijske rivijere i Rijeke, tijekom predstojećeg vikenda će, javili su iz Turističke zajednice Grada Opatije, obogatiti i posebna ponuda u opatijskom restoranu Bevanda. Naime, kako saznajemo, od danas, 23. svibnja pa do ponedjeljka, 25. svibnja u ovom će se poznatom restoranu moći probati jedne od najboljih kamenica na svijetu, sparene sa šampanjcima i pjenušcima. 


  – Kamenice koje već petu generaciju proizvodi obitelj Gillardeau na malome imanju kraj grada La Rochelle na zapadu Francuske smatraju se jednima od najboljih na svijetu. Posvećeni izvrsnosti, oni proizvode samo takozvane »spéciales« kamenice, koje su punijeg mesa i intenzivnijeg okusa, a mnogi će reći kako su upravo ove kamenice sinononim za vrh gastronomije i uživanja. Ovaj vikend u opatijskoj je Bevandi posvećen Gillardeau kamenicama. Dvije veličine kamenica, broj 2 (73 g) i 4 (115 g) nudit će po cijenama od 30 ili 40 kuna, a po želji ih se može probati uz Taittinger Brut, Tribaut BB, Bouvet Instinct Blanc de Loire, Peršurić Misal rose ili Chabli Christian Moreau, javili su iz ovog restorana čiji je glavni kuhar Andrej Barbieri. 


  Raznolika, ukusna, mirisna, profinjena, temeljena na zdravim, autohtonim namirnicama… Takva je Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke, nova manifestacija koja zavodljivim okusima osvaja goste od kada je započela pred desetak dana, a trajat će sve do 11. lipnja s ciljem da im se približi bogata i raznolika gastronomska ponuda. Organizatori su Turistička zajednica grada Opatije, u suradnji s turističkim zajednicama Opatijske rivijere i Turističkom zajednicom grada Rijeke, a u ovoj gastronomskoj pustolovini sudjeluje više od 70 restorana i konoba Opatijske rivijere i Rijeke. 




  U ugostiteljskim objektima koji su dio ove kvarnerske gastropriče tako se utorkom nude kvarnerski meniji po popularnoj cijeni od 100 kuna po osobi, dok se u mnogim restoranima i konobama iz ovog »gastro đira« četvrtkom nude meniji na bazi kvarnerskog škampa i autohtonih namirnica po izboru šefa kuhinje. 


  A sve tajne kvarnerskih gastronomskih užitaka ove će nedjelje, 24. svibnja u 11 sati u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera biti još bliže poznavateljima dobrih zalogaja, jer će ugostitelji Opatijske rivijere ovdje zajednički predstaviti bogatu gastroponudu s vrhunskim zalogajima po cijeni od 10 kuna. Istovremeno, na lungomaru će se moći degustirati i kupiti autohtoni proizvodi direktno od proizvođača te vina Udruge Žlahtina. U glazbenom dijelu programa ispred Šporera nastupit će Dino Antonić i 4 shades.  

  U nastavku bogatog programa kojemu je cilj u tih sedamdesetak renomiranih objekata pokazati kakve sve tajne znaju kvarnerski kuhari, u petak, 29. svibnja, u Rijeci će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, u sklopu opere Don Giovanni, koja se priprema u suradnji s finskom opernom kompanijom New Generation Opera, predstaviti riječki ugostitelji s bogatom ponudom kvarnerskih delicija. Baš kao i u Opatiji, i u Rijeci će se vrhunski zalogaji nuditi po cijeni od 10 kuna. Ispred kazališta će od 19 do 21 sat nastupati duo Alba & Leo.