Selidba u bivše sjedište ACI-ja

Na novoj adresi: Opatijska policija preselila iz privatne u državnu vilu

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drecshler

Foto: Sergej Drecshler

Nakon što su mjesečno plaćali zakup gotovo 14.000 eura, sada MUP nema 600.000 kuna za opremanje državne nekretnine u koju se preselio PP Opatija pa traži pomoć lokalne samouprave



OPATIJA Opatijska policijska postaja jučer je preselila na novu adresu, u bivše sjedište ACI-ja (Ulica maršala Tita 151), zgradu u vlasništvu Republike Hrvatske. To bi trebalo značiti da će država, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, od sada nadalje biti oslobođeni ogromnih troškova zakupa koji su plaćali kao korisnici privatne vile u kojoj su dosad »stanovali« opatijski »plavci«.


Međutim, tek valja vidjeti na koji je način MUP raskinuo ugovor o zakupu s grofom Nikolausom Peterom Draskovichem (vlasnikom vile Keglevich u kojoj je dosad bila smještena PP Opatija) koji je sklopljen na deset godina, a koji istječe krajem 2022. godine.


Podsjetimo, zakup zgrade u vlasništvu grofa Draskovicha državu je mjesečno stajao nešto manje od 14.000 eura. Tek u trenutku kad je taj podatak »procurio« u javnost, na Liburniji se počelo razmišljati o alternativnim rješenjima za smještaj policijske postaje. Uz razgovore o preseljenju, u kuloarima se sve više moglo čuti kako se razmatra i mogućnost potpunog ukidanja PP-a Opatija.




Ipak, na sreću takva odluka nije donesena jer bi ukidanje PP-a Opatije bitno ugrozilo sigurnost na velikom području Liburnije, koje seže od granice sa Slovenijom, do Istarske županije i Rijeke, na kojem živi oko 30.000 stanovnika i na kojem se u ljetnim mjesecima, u turističkoj sezoni, broj ljudi uvišestruči. Zato je vijest o preseljenju policijske postaje na novu lokaciju u gradu pod Učkom pozitivno odjeknula u javnosti. Međutim, nakon silnog novca, više od milijun kuna godišnje koji se na račun zakupa zgrade opatijske policije iz državnog proračuna slijevao u »džep« grofa Draškovića, sada su i neki izuzetno mali troškovi opremanja novog doma opatijskih policajaca za državu postali preveliki, preskupi.


Bolji radni uvjeti


Tako je na adrese JLS-a na Liburniji (općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te Grada Opatije) stiglo pismo namjere u kojem Ministarstvo unutarnjih poslova RH za potrebe rješavanja smještajne problematike Policijske postaje Opatije traži pomoć od JLS-a.– Radi prilagođavanja prostora potrebama policijske postaje, potrebno je obaviti određene radove, kao i opremiti prostor potrebnom opremom i uredskim namještajem koji je zbog starosti potpuno dotrajao i neupotrebljiv. S obzirom na to da je u interesu Općine Lovran da se poboljšaju radni uvjeti policijskih službenika radi što boljeg, bržeg i učinkovitijeg obavljanja njihovih dužnosti, slobodni smo Vas zamoliti da sudjelujete u financiranju troškova potrebnih radova koji su procijenjeni u ukupnom iznosu od 132.000 kuna bez PDV-a.

Gradu Opatiji već smo se obratili sa zamolbom za pomoć u financiranju troškova nabave namještaja i opreme, a od općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji očekujemo i nadamo se da će prihvatiti zajedničko financiranje nužnih dovođenja predmetnog prostora u funkciju za potrebe policije – stoji u pismu namjere koje potpisuje pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, a koje je stiglo na adresu Općine Lovran.


Kako doznajemo od čelnika JLS-a na Liburniji, na navedenu temu održan je i sastanak s predstavnicima MUP-a te su predstavnici lokalnih vlasti podržali takav dogovor i odlučili u svojim lokalnim proračunima pronaći sredstva za navedenu namjenu. Prema tom sporazumu Općina Lovran, Općina Matulji i Općina Mošćenička Draga trebale bi pomoći policiju sa po 100.000 kuna, a Grad Opatija iznosom od 300.000 kuna.


Načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj rekao je da će oni iz proračuna izdvojiti za tu namjenu 100.000 kuna, a novac će osigurati sljedećim rebalansom proračuna. U slučaju Općine Matulji, navedeni iznos najvjerojatnije će se namiriti iz proračunskih rezervi koje služe upravo za ovakve neočekivane, iznenadne situacije. Načelnik Matulja Mario Ćiković samo se kratko osvrnuo kako su prihvatili takav sporazum kako ne bi došlo do zatvaranja Policijske postaje Opatija. Čelnici JLS-a s područja Liburnije izrazili su spremnost da sudjeluju u troškovima opremanja prostora nove policijske postaje jer je alternativa bila preseljenje administrativnih policijskih poslova u Rijeku, istaknuo je načelnik Lovrana Bojan Simonič.


Do novca rebalansom


– Sredinom siječnja u prostorijama Grada Opatije održan je sastanak čelnika općina i Grada s područja bivše općine Opatija (Mošćenička Draga, Opatija, Lovran i Matulji) s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova za materijalno financijske poslove Cvjetkom Obradovićem te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milina. Predstavnici MUP-a upoznali su predstavnike JLS-a s problematikom preseljenja policijske postaje Opatija. Prema riječima predstavnika MUP-a, pojavio se problem oko troškova preseljenja i opremanja prostora zbog toga što ti troškovi nisu bili planirani proračunom ministarstva.


Za sada nije sigurno o kolikim se točno troškovima radi, no procjenjuju se na oko 600.000 kuna. Čelnici JLS-a izrazili su spremnost da sudjeluju u tim troškovima jer je alternativa preseljenje administrativnih policijskih poslova u Rijeku što nikako nije u interesu našim građanima. Potrebno je da i vijeća daju svoju suglasnost s obzirom da ta sredstva nisu predviđena lokalnim proračunima, pa sam iz istog razloga upoznao Općinsko vijeće Općine Lovran s tom problematikom, te je točka na sjednici vijeća bila kao informacija, a ne kao konačni sporazum – navodi Simonič.


Grad Opatija u svojoj proračunskoj kasi trebao bi prema sporazumu pronaći iznos od 300.000 kuna, a gradonačelnik će takav prijedlog uputiti Gradskom vijeću na razmatranje, koje je moguće kod prvog rebalansa proračuna za 2019. godinu, poručuju iz Grada Opatije. U gradskoj upravi su potvrdili da su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova prije mjesec dana bili na sastanku u Gradu Opatiji na kojem su izložili svoj prijedlog da im kod preseljenja na novu lokaciju JLS-a Opatijske rivijere financijski pomognu kod opremanja novog prostora (uređenja i kupovine namještaja).