Stari običaji

Na Zvonećoj će zatulit antonjski rog – počinje Pust

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Fešti na Zvonećoj prethodit će sutra u 16 sati predaja ključeva Općine Matulji zvončarima



MATULJI Uskoro će »prvi antonjski rog zatulit na Zvonećoj« i na taj način prema starom običaju oglasiti početak Pusta ne samo za područje Općine Matulji, već i za širi teren. Bit će to na Antonju, u utorak, 17. siječnja. Ovaj stari običaj vezan je uz blagdan sv. Antona kada se na Zvonećoj osim proslave sveca zaštitnika mjesta, održava i okupljanje zvončara iz cijelog kraja ali i svih pusnih ljudi.


Dogovaraju se zvončarski pohodi, prepričavaju stare užanci, po zvonejskim konobama pije autohtono vino Jarbola, a velika će se fešta i ove godine osim po zvonejskim konobama održati i u šatoru kod stare škole. Za dobru atmosferu pobrinut će se grupa Maestral.


Uručenje ključeva


Kako je istaknula Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji, sve će započeti u utorak u 18 sati, a fešti na Zvonećoj prethodit će u 16 sati predaja ključeva Općine Matulji zvončarima koji će općinu voditi punih šest tjedana. Ključeve će im u vijećnici uručiti načelnik Općine Matulji Mario Ćiković uz prigodni domjenak s tradicionalnim pusnim delicijama – ulenjakima, kroštulama, ovogodišnjim prvonagrađenim kobasicama na Staroj pošti, te drugim starim receptima kuhinje – Stara pošta Permani koja već pune 22 godine prati Zvončarsku smotru.




Bit će tu i glazbeni program harmonikaša, a tom prilikom u holu Općine Matulji postavit će se i izložba »Mići zvončari-vela forca«, te se pozivaju se svi zainteresirani fotografi da već od samoga početka budu s fotoaparatom na svim zvončarskim pohodima, budući da se sa 17. siječnja otvara i novi foto natječaj »Zvončar u fokusu«.


Prvi na svoj pohod i ove godine prema tradiciji kreću Rukavački zvončari na Zvoneću i to u nedjelju, 29. siječnja, u 9 ujutro s »Kinkelovega taraca «. Zatim 4. veljače Frlanski zvončari imaju svoj pohod po Frlanije, Rubešima, Trinajstićima, pa se preko Matulja vraćaju doma u Frlaniju. U nedjelju 5. veljače Zvonejski zvončari uzvraćaju svoj pohod Rukavčanima. U subotu, 11. veljače održat će se Mića zvončarska smotra i to ovog puta na Brgudu budući da Brgujski zvončari ove godine dobivaju ključeve Općine Matulji, pa se može reći da se Mića zvončarska smotra vraća na svoje ishodište odakle je krenula.


Zvončari Vlahovega Brega kreću na svoj pohod na Korensko 12. veljače, a istoga dana održat će se i pohod Mučićeveh zvončari po Puževen komune i na Brgud. Brgujski zvončari uzvraćaju pohod Mučićen na »Lontošnju nedeju« 19. veljače, a 23. veljače, na Pusni četrtak u Principima se neformalno već dugi niz godina okupljaju zvončari iz raznih zvončarskih grupa i zvone uz pusnu feštu koju za njih pripreme mještani MO Principi, a istoga dana i Brežanski zvončari održavaju svoj pohod Frančićen.



– Šest sedmica Pusta proći će zaista brzo pa se pozivaju građani da budu i na svim pusnim tancima od samoga početka i to u Permanima gdje svake subote zabavljaju različiti izvođači, Koktelsi, D’ Beni band; Mauro Staraj& La Banda, Alen Vitasović, Fiesta i Šajeta & The band. Veselo i maškarano bit će i u Jušićima gdje za nešto malo stariju publiku svake subote svira Maestral, ali i u »Štali« na Staroj Pošte gdje će goste svakog vikenda zabavljati Brevis band & Brkinski trio – pozvala je Eni Šebalj.



Veseli dan Općine


Općina Matulji zasigurno ima najveseliji Dan Općine budući da se svake godine održava upravo na Pusnu sobotu, a to je ove godine 25. veljače kada se organizira i tradicionalna Zvončarska smotra, 22. po redu. Na Pusnu nedeju 26. veljače, odmah iza smotre kreću Mučićevi zvončari i to na jedan od najdužih puteva preko Jušića i Rukavca do Matulja, pa preko Rubeša i Jušića, te svoj krug završavaju kao i svake godine u Domu Permani.


Finale Pusta je na Pusni pondejak i Pust kada zvončari imaju pusne pohode po svojim mjestima. Tako na Pusni pondejak 27. veljače Brežanski zvončari »gredu po Bregeh«, a Rukavački zvončari po Kućeloven komune. Na Pust, 28. veljače Zvonejski zvončari gredu po Zalukah i zvonejsken komune, Munski zvončari po Žejanah, Veleh i Maleh Munah, a Munski zvončari u obrnutom smjeru na Male i Vele Mune i doma po Žejanah. Rukavački zvončari »gredu po Rukavce«, a prate ih i partenjaki – mladići i djevojke obučeni u tradicionalnu »pusnu monturu«.