Odlični rezultati

Na Kvarneru se ruše turistički rekordi: Zdravstveni turizam i gastronomija recept su za uspjeh

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U protekle četiri godine turistički promet stalno je rastao te je 2018. u odnosu na 2014. godinu zabilježeno povećanje turističkog prometa od gotovo 30 posto



OPATIJA U protekle četiri godine turistički promet stalno je rastao te je 2018. u odnosu na 2014. godinu zabilježeno povećanje turističkog prometa od gotovo 30 posto. U proteklom mandatnom razdoblju došlo je, osim povećanja noćenja na Kvarneru, i do značajnog povećanja broja putnika u Zračnoj luci Rijeka, i to ponajprije zahvaljujući aktivnostima udruženog oglašavanja u kojem sredstva udružuju sustav turističkih zajednica, JLS i gospodarski subjekti te je uloženo više od 20 milijuna kuna iz udruženih sredstava namijenjenih isključivo promociji tih letova. Napravili smo novi strateški plan turizma za iduće razdoblje. Danas smo tu da se zahvalimo turističkim djelatnicima na iznimnoj sezoni, ali i da planiramo buduće vrijeme. Kreće novi set zakonskih regulativa iz turizma, o čemu imamo svoje stavove – rekao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera na  izbornoj sjednici Skupštine TZ Kvarnera, održanoj u opatijskoj Villi Kapetanović, na kojoj su izabrani i potvrđeni članovi Skupštine, Turističkog vijeća i Nadzornog odbora TZ Kvarnera za mandatno razdoblje od 2018. do 2022. godine.


Irena Peršić Živadinov, direktorica kvarnerskog turističkog ureda, naglasila je da se intenzivno radilo na razvoju novih turističkih proizvoda Kvarnera uz uvođenje novih marketing brendova te njihovom pozicioniranju na tržištu, jačanju konkurentnosti i atraktivnosti proizvoda Kvarnera. Govorila je o projektima »Kvarner Family« koji ima cilj brendiranje apartmana i kuća za odmor privatnih iznajmljivača, a u koji je dosad uključeno njih više od 500, koji nose oznaku kvalitete.


TZ Kvarner


TZ Kvarner





– Zadovoljni smo dosadašnjim tijekom turističke godine jer smo ostvarili dva posto više noćenja nego prošle godine u istom periodu, koja je već bila iznimno uspješna. Međutim, ono što nas posebno veseli je da mi bilježimo kontinuirani rast u proteklim godinama. To znači da danas ostvarujemo praktički 45 posto više noćenja nego prije sedam-osam godina, a bilježimo i veliko povećanje prometa u predsezoni, i to više od 60 posto. Stvorili smo motive dolaska u predsezoni, prvenstveno brendiranjem zdravstvenog turizma, outdoor aktivnostima, gastronomijom… Sve to dovelo je i do sustavnog povećanja kvalitete smještaja i ponude na Kvarneru. Analizirajući rezultate, vidimo da je ove godine zabilježeno dva posto manje noćenja u hotelima. Taj manjak se dogodio u hotelima niske i niže kategorije, do tri zvjezdice, gdje je zabilježen minus od čak 30 posto. S druge strane, u hotelima od četiri i pet zvjezdica imamo povećanje od čak 22 posto. Isto se dogodilo i u privatnom smještaju, gdje se podigla kvaliteta, te je ostvareno 25 posto više noćenja nego u prošloj godini. Takvi gosti troše više u izvanpansionskoj potrošnji, koriste usluge destinacije, a to je ono čemu treba težiti. Manjak kadrova u turizmu svakako predstavlja problem i utječe na kvalitetu usluge, na tome treba puno raditi i ulagati, a kako bi kvalitetne objekte pratila u svakoj mjeri adekvatna, kvalitetna usluga – rekla je Irena Peršić Živadinov.