'Nezgodna' tabela povučena

NOVOSTI ISPRED OPATIJSKE DVORANE Igor Štok: Za goste restorana dva sata besplatnog parkinga

Marina Kirigin

Tabela koja je ispred dvorane i restorana stajala jučer / Snimio Marin ANIČIĆ

Tabela koja je ispred dvorane i restorana stajala jučer / Snimio Marin ANIČIĆ

Vlasnik ugostiteljskog objekta pogrešno je postavio tabelu i sada je ona povučena. Navedeni prostor u vlasništvu je tvrtke Opatija 21 i na njemu planiramo uvesti reda - najavio je direktor firme koja upravlja parkiralištima



OPATIJA U Opatiji su mnoge stvari podređene krupnom kapitalu. To najviše dolazi do izražaja na nekim naoko malim, beznačajnim stvarima, ali ipak poražavajućim za prosječnog čovjeka.


Na prilazu za interventna vozila do opatijske sportske dvorane »Marino Cvetković« stoji tabela s natpisom »parking za goste restorana« iako dvorana raspolaže garažom u kojoj se istina, parkiranje naplaćuje.


Postavlja se pitanje zbog čega su gosti restorana privilegirani u odnosu na sve one koje dvoranu koriste na druge načine, koji se u dvoranu dolaze baviti  sportom i rekreacijom, platiti parkirnu kaznu u Upravi »Opatije 21«, ili pak u odnosu na roditelje i djecu koji dolaze u obližnje Društvo »Naša djeca«.




Ipak, možda bi najpoštenije bilo da na tom prilazu ne parkira nitko jer bi to trebao biti prilaz za interventna vozila, oslobođen za prolaz prve pomoći, policije i vatrogasaca.


Dostupno za intervencije


Je li ta površina uz dvoranu dana u zakup opatijskom ugostitelju koji drži restoran u opatijskoj sportskoj dvorani, zbog čega se dozvoljava parkiranje na tom prilazu dvorani koji bi trebao služiti za dolazak interventnih vozila i zbog čega su gosti restorana privilegirani u odnosu na ostale? – pitanja su koja su postavljena Igoru Štoku, direktoru tvrtke »Opatija 21« koja upravlja opatijskom sportskom dvoranom i gradskim javnim parkiralištima.


– Vlasnik ugostiteljskog objekta pogrešno je postavio tabelu i sada je ona povučena. Navedeni prostor u vlasništvu je tvrtke »Opatija 21« i na njemu planiramo uvesti reda. Kroz dokumentaciju ćemo definirati  broj parkirnih mjesta i kolni prilaz za interventna vozila. Iscrtat ćemo nova mjesta za parkiranje i označiti prilaz za interventna vozila na platou kako bi dvorana bila dostupna vatrogascima i ambulanti.


Restoranu teško bez parkirališta


Potom ćemo uvesti naplatu parkiranja koja će biti identična onoj u garaži sportske dvorane. Ipak, kako je to prostor koji je možda najviše u funkciji restorana, gosti koji dolaze u restoran, uz predočenje računa, imat će pravo dva sata besplatno parkirati – govori Štok te dodatno obrazlaže kako je odlučeno da se dva sata besplatnog parkiranja za goste restorana omogući iz razloga što ugostiteljski objekti bez parkiranja teže funkcioniraju, a kako je i interes »Opatije 21« da u prostoru dvorane imaju zakupca prostora s ugostiteljskom uslugom.


Cijena parkiranja automobila na toj novoj površini koja će se uskoro naći u sustavu naplate, bit će identična onoj u garaži. Točnije, u srpnju i kolovozu cijena sata parkiranja iznosit će 6 kuna, u lipnju i rujnu 4 kune, a sve ostale mjesece cijena sata parkiranja iznosit će 3 kune.