Stopirane dotacije talijanske manjine

NOVI VRTIĆ UPITAN Dujmić predlaže zaduživanje Opatije za novih 20 milijuna kuna

Srđan Brajčić

Uvažavamo nove političke okolnosti, odnosno činjenicu da su se promijenili uvjeti financiranja za talijansku manjinu, tako da Zajednica Talijana ne može ispoštovati svoje ugovorne obaveze, rekao je Dujmić / Snimio Marin ANIČIĆ

Uvažavamo nove političke okolnosti, odnosno činjenicu da su se promijenili uvjeti financiranja za talijansku manjinu, tako da Zajednica Talijana ne može ispoštovati svoje ugovorne obaveze, rekao je Dujmić / Snimio Marin ANIČIĆ

Nakon što su Zajednice Talijana iz Opatija i Rijeke te Universita popolare di Trieste zbog nove politike financiranja njihove matične države odustali od sufinanciranja izgradnje vrtića za završetak investicije nedostaje 13 mil. kuna, a ni prodaja gradske imovine ne ide prema planu, pa gradonačelnik predlaže kredit



OPATIJA Za izgradnju opatijskog dječjeg vrtića nedostaje 13 milijuna kuna, k tome prodaja gradske imovine ne odvija se prema planu pa je već sada nastala rupa od sedam milijuna kuna i kako bi proračun Grada Opatije ostao stabilan do konca godine, gradonačelnik Ivo Dujmić najavio je njegovu prvu izmjenu koja bi uključivala i 20 milijuna kuna novog kredita.


– Nema nikakve drame i panike, građani nemaju razloga za zabrinutost – poručio je optimistično Ivo Dujmić koji je pojasnio da problem s novcem proizlazi iz činjenice da su Zajednica Talijana Opatija, Zajednica Talijana Rijeka i Universita popolare di Trieste odustali od sufinanciranja izgradnje vrtića u Opatiji.


Jednako tako, požalio se gradonačelnik, Grad je od prodaje svoje imovine očekivao da će zaraditi 28 milijuna kuna. No, u proračun vjerojatno neće stići niti trećina tog novca.




Krivicu je pripisao predstavničkoj većini u Gradskom vijeću Opatije koja se uvijek buni protiv prodaje gradskih nekretnina.


Dujmić je podsjetio na to da je s talijanskom manjinom odavno potpisan ugovor o sufinanciranju izgradnje vrtića, u kojem Talijani participiraju sa 26 posto ukupnih troškova.


Štoviše, zajedno su najavili izgradnju suvremenog vrtića na Punta Kolovi, čija je vrijednost 42,8 milijuna kuna i koji je trebao imati tri odgojno-obrazovna odjeljenja na talijanskom jeziku.


Vrtić je pred završetkom, trebao bi biti otvoren do nove školske godine, ali politička previranja u Italiji, kazao je Dujmić, zaustavila su najavljenu dotaciju, što je Grad Opatiju dovelo u financijske probleme.


– Uvažavamo nove političke okolnosti, odnosno činjenicu da su se promijenili uvjeti financiranja za talijansku manjinu, tako da Zajednica Talijana ne može ispoštovati svoje ugovorne obaveze, rekao je Dujmić.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA U SRIJEDU!