Sjednica

NIŠTA OD POSKUPLJENJA Vijećnici odbili prijedlog: Cijena matuljskog vrtića ipak neće rasti

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Upravno vijeće vrtića predlagalo je povećanje cijene jasličkog programa sa 675 na 800 kuna, cjelodnevnog programa sa 675 na 750 kuna i cijene poludnevnog programa sa 350 na 425 kuna



MATULJI Cijena smještaja djece u Dječjem vrtiću Matulji koju plaćaju roditelji zasada neće rasti. Vijećnici Općine Matulji na sinoćnoj sjednici nisu podržali prijedlog Upravnog vijeća vrtića kojim je predloženo povećanje cijene jasličkog programa sa 675 kuna na 800 kuna, cijene cjelodnevnog programa sa 675 na 750 kuna i cijene poludnevnog programa sa 350 na 425 kuna. U nešto više od sat vremena, koliko se vodila rasprava o ovoj točki, moglo se čuti više razloga zbog čega ne treba dodatno opteretiti roditelje većim cijenama vrtićkih programa, ali i argumentirana objašnjenja onih iz Upravnog vijeća vrtića zbog čega je to potrebno učiniti.


Predsjednik Upravnog vijeća DV Matulji Goran Šajina u uvodnom izlaganju naveo je da predlažu povećanje cijene kako ne bi i dalje bio ugrožen standard djelatnosti i djelatnika vrtića. Šajina je rekao da je Upravno vijeće donijelo jednoglasnu odluku o povećanju cijene vrtića koju plaćaju roditelji, naveo je da je zadnja ekonomska cijena utvrđena pred sedam godina.


– Znači, zadnje povećanje cijena dogodilo se 2011. godine kad je cijena vrtića išla sa 625 kuna na današnju cijenu koja iznosi 675 kuna. Vrtić je došao do jedne faze da prihodi od osnivača, Općine Matulji, i od strane roditelja nisu dovoljni da bi jedan vrtić koji radi u sedam objekata mogao funkcionirati. Došli smo tu s tim nepopularnim prijedlogom, no vrtić mora funkcionirati – rekao je Šajina i dao usporedbu cijena vrtića u okruženju, regiji, u odnosu na cijene programa u matuljskom vrtiću.


Koliko još novca




– Cijena jaslica u Kastvu je 950 kuna, a u Čavlima 1.200 kuna. Cijena cjelodnevnog programa u Čavlima je 900 kuna, u Kastvu 750 kuna, u Bakru 750 kuna – kazao je predsjednik Upravnog vijeća vrtića.


Vijećnica Ivana Vasilić Polić je postavila i pitanje koliko bi trebalo novca još pronaći u proračunu da bi DV Matulji mogao funkcionirati, a da se zadrži postojeća cijena vrtića, a ravnateljica je rekla da je riječ o 590.000 kuna koje su im neophodne za zadržavanje standarda.


Predsjednik Vijeća Općine Matulji Darjan Buković pročitao je i odlomak obrazloženja kojeg je potpisao predsjednik Upravnog vijeća vrtića u kojem se kaže da Općina Matulji nije izdvajala, sukladno Odluci o utvrđivanju ekonomske cijene boravka djece u vrtiću donesene 2011. godine, dovoljno sredstava za iznos sudjelovanja u cijeni smještaja djece pa je tijekom godina nedostatak sredstava za kvalitetno funkcioniranje vrtića bio sve prisutniji. Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković tada je rekao da je Općina Matulji ispunjavala sve svoje obaveze, a do ukidanja brdsko-planinskog statusa i dodatno izdvajala za potrebe vrtića.


Rekao je da će vrtić dobiti 7,8 milijuna kuna iz proračuna te da se, dok drugima sredstva smanjuju, vrtiću već tri godine daje pet posto više. Zamjenica načelnika Matulja Eni Šebalj rekla je da dizanje cijena nije popularno te da bi i s ovim podizanjem cijena, gleda li se prosječna cijena vrtića u regiji, matuljski jaslički program bio još uvijek 10 posto jeftiniji, a cjelodnevni program u razini s drugim vrtićima u okruženju.


Nezavisni vijećnik Željko Grbac podsjetio je da su vijećnici lani rekli da neće mijenjati cijenu vrtića do početka nove obrazovne godine pa smatra da je sada ponovo neodgovorno, kada su roditelji upisali djecu po jednoj cijeni, predlagati povećanje na pola obrazovne godine.


Analiza troškova


– Moj prijedlog je da korigiramo u proračunu koliko možemo, a Upravno vijeće nek napravi ozbiljnu analizu troškova i napravi cijenu za obrazovnu godinu 2019/2020. Znam da bi oni koji nisu uspjeli upisati djecu platili i 300 kuna više samo da im dijete ide u vrtić, međutim ovaj prijedlog nije fer. Isto tako, šest posto kriznog poreza treba vratiti djelatnicima jer ako je istina da je vraćeno javnoj upravi, onda bi ne vraćanje djelatnicama vrtića to značilo da su oni građani drugog reda – rekao je Grbac, a vijećnik Sandro Ladavac dodao da bi možda bilo dobro razmisliti da se vrtić naplaćuje prema primanjima roditelja, pa da tako oni s većim primanjima plaćaju veću cijenu i obrnuto.