Revoltirani maćehinskim odnosom Općine Matulji

NE ŽELE VIŠE ŠUTJETI Matuljski odgajatelji za veće plaće spremni stupiti i u štrajk

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Tražimo povrat šest posto plaće, ono što je nama zakonski trebalo biti vraćeno, a što je vraćeno državnim službenicima, većim dijelom i javnim službenicima, a nama nije. Od 2010. godine plaća nam je »pala« za 12 posto – govori Radojka Limpić Marmilić, odgajateljica u matuljskom vrtiću



MATULJI Djelatnici Dječjeg vrtića Matulji traže šest posto veće plaće, traže, kako kažu, ono što im je zakonski već trebalo biti vraćeno. Kako bi ostvarili taj cilj, ako bude potrebno, spremni su i na štrajk.


Smatraju da ako u matuljskoj općinskoj proračunskoj kasi ima novca za povećanje plaća općinskim službenicima za navedenih 6 posto, mora biti novca i za matuljske odgajatelje kojima je u posljednjih osam godina plaća »pala« za 12 posto.


Odgajateljice u vrtiću revoltirane su i nezadovoljne situacijom, posebno maćehinskim odnosom Općine Matulji prema zaposlenicima vrtića, a s druge strane u Općini Matulji kažu da se povećavaju proračunska izdvajanja za DV Matulji te ulažu znatna sredstva u obnovu objekata u sastavu vrtića.


Dječji vrtić Matulji, snimio Marin ANIČIĆ


Dječji vrtić Matulji, snimio Marin ANIČIĆ





– Tražimo povrat šest posto, ono što je nama zakonski trebalo biti vraćeno, a što je vraćeno državnim službenicima, većim dijelom i javnim službenicima, a nama nije. Općina Matulji je u svoj financijski plan, proračun za 2019. godinu stavila taj povrat od 6 posto svojim zaposlenicima. Ako oni sebi vraćaju, kako mogu za nas ne imati? Godine 2010. krenulo je uvođenje takozvanog kriznog poreza, kad je gotovo svim državnim i javnim službenicima bilo skinuto 6 posto od plaće, pa tako i nama odgajateljima koji spadamo u javne službenike, s time da nemamo kolektivni ugovor jer ga nikad s nama nisu htjeli sklopiti. Od te 2010. godine do danas odgajateljima u vrtiću Matulji plaća je išla dolje 12 posto i danas prosječna plaća odgajatelja u vrtiću iznosi oko 5.600 kuna – govori Radojka Limpić Marmilić, odgajateljica u vrtiću Matulji sa stažom dugim 35 godina, koja je sindikalna povjerenica DV Matulji i predstavnica Radničkog vijeća vrtića, a koja na svom primjeru pokazuje koliko je situacija bolna. Navodi da nakon 35 godina staža ona danas ima neto plaću 6.043 kune, a da je prije 2010. godine imala oko 400 kuna veću plaću.


Dječji vrtić Matulji, Radojka Limpić Marmilić, snimio Marin ANIČIĆ


Dječji vrtić Matulji, Radojka Limpić Marmilić, snimio Marin ANIČIĆ



Povećanje cijene


Limpić Marmilić navodi da ju je u studenom 2017. godine pozvao predsjednik matuljskog Općinskog vijeća da iznese probleme koji tište zaposlenike u vrtiću. Budući da su u Općini isticali da nemaju novaca zbog gubitka brdsko-planinskog statusa, predložila im je kako da vrate tih 6 posto na kojeg zaposlenici vrtića imaju pravo. Međutim, tek se posljednjih mjesec dana nešto intenzivnije govori na tu temu, a to samo zato što je za općinske službenike ukalkulirano povećanje od 6 posto, kaže odgajateljica u DV Matulji.


– Sebi su osigurali u proračunu novca za to povećanje od 6 posto, a nama uvjetuju da ako Općinsko vijeće izglasa povećanje cijene vrtića koju plaćaju roditelji i to za 75 kuna cjelodnevni i poludnevni program, a 125 kuna jaslički program, da bi onda bilo moguće nama povećati plaće. Svjesni smo, da s obzirom na cijelu situaciju, opterećenost Matuljaca većim davanjima, vijećnici neće izglasati još i povećanje cijene vrtićkog programa koju plaćaju roditelji iako se ta cijena od 2011. godine nije mijenjala, a životni troškovi su u međuvremenu znatno porasli. Realno bi bilo da se povisi cijena vrtića, ali mi s time nemamo ništa. To je stvar Općine, odnosno Općinskog vijeća. Ne želimo da roditelji vezuju vraćanje našeg zakonskog prava s dizanjem cijene njima. Mi tražimo samo ono što je naše zakonsko pravo. Nama treba oko 420.000 kuna za cijelu godinu da bi plaće djelatnicima vrtića povećali za šest posto, a u Općini računaju da bi gro tih sredstava osigurali povećanjem cijene roditeljima – govori predstavnica sindikata koja je kontaktirala pravnu službu Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske gdje je dobila informaciju da mogu pokrenuti kolektivnu tužbu.



U Dječji vrtić Matulji upisano je 420 djece s kojima radi 74 odgajatelja, a Općina Matulji bilježi rast broja novorođene djece. Na godišnjoj razini rađa se između 100 i 130 Matuljaca. Sve to naravno stvara dodatne pritisak na upis djece u vrtić, posebno u jasličke skupine kojih sada u matičnom i područnim vrtićima u Matuljima ima sedam. Ravnateljica DV Matulji Jelena Stepić potvrdila je da je po plaćama odgajatelja matuljski vrtić u donjem dijelu tablice u PGŽ-u. Rekla je da trenutno nema problema sa zapošljavanjem djelatnika, da pronalaze stručni kadar, ali da bi moglo biti problema u budućnosti budući da je velika potražnja na tržištu rada za odgajateljima, a kronično nedostaje logopeda i defektologa.– Svakom ravnatelju je u cilju da bude što viši standard, a onda i bolje plaće. Trend je bio da se nama plaća u zadnje vrijeme snižavala zbog ekonomske situacije u Hrvatskoj, a i zbog ekonomske situacije u Općini Matulji. Mi smo tražili od našeg osnivača povećanje plaća, međutim nije ga moguće osigurati samo iz jednog izvora. U ovom trenutku imamo dosta tešku financijsku situaciju i zato Upravno vijeće vrtića ide i s prijedlogom povećanje cijena vrtića koju plaćaju roditelji kako bismo ustvari zadržali standard djelatnika i djelatnosti. Trebala bi se povećati cijena učešća roditelja kao i učešće osnivača ne samo kako bi se povećale plaće, već zadržao postojeći standard. Kako bismo zadržali postojeći standard i povećali plaće za 6 posto, nama je potrebno oko 750.000 kuna – rekla je Stepić, navodeći da je Općina Matulji posljednjih godina značajna sredstva ulagala u obnovu objekata vrtića, međutim ne i za djelatnost.


Nismo ucjenjivači


– Znamo kako funkcioniraju sudovi, to traje, a mi smo nestrpljivi s razlogom, prošlo je puno godina. Osim toga, imamo Ustavom zagarantirano pravo na štrajk pa ako ne bude drugog mehanizma koristit ćemo se time. Ovo nisu mehanizmi ucjene, već ostvarivanja naših prava – govori Limpić Marmilić.


Plaće djelatnika u vrtiću u većem dijelu osiguravaju se iz proračuna Općine Matulji koja je osnivač vrtića, a u jednom manjem dijelu iz cijene koju plaćaju roditelji za uslugu u dječjem vrtiću. Prema riječima sindikalne povjerenice, zaposlenici DV Matulji imaju najniže plaće u Županiji.


– Kolegice nam odlaze. Kad je Opatija otvorila novi vrtić, mi smo izgubili dvije kolegice koje su otišle raditi u bolje uvjete. Već sada znamo da dvije naše opatijske kolegice odlaze uskoro u mirovinu pa će se ponovo vjerojatno neke naše mlade kolegice javiti na opatijski natječaj – kaže Limpić Marmilić.


Općina Matulji svake godine povećava izdvajanja za DV Matulji. U 2017. godini izdvojena su sredstva u visini od 5,7 milijuna kuna, u 2018. godini 6 milijuna kuna, dok je plan za 2019. godinu 6,3 milijuna kuna, napominju u Općini Matulji.



Na posljednjoj sjednici Odgajateljskog vijeća vrtića jednoglasno je donesena odluka da matuljski vrtićari ove godine neće biti dio velike matuljske maškarane tradicije, odnosno da neće ići u maškare, obilaziti povorke u regiji, ali ni nastupati na svojim općinskim maškaranim priredbama, kao primjerice Zvončarskoj smotri u Matuljima.– To je jedan od načina da pokažemo da ne želimo činiti više neke stvari za koje smatramo da baš i ne moramo. Mi radimo i dalje odgovorno, pošteno i stručno svoj posao. Naša djeca i roditelji nisu opterećeni našim problemima. Dakle, mi funkcioniramo normalno, ali je činjenica da kroz te maškare mi prezentiramo Općinu Matulji. Kada s djecom vikendima idemo po povorkama nama to nije plaćeno, nama je to sve u satnici. Svi drugi vrtići koji sudjeluju u tim manifestacijama svoje odgajatelje za taj rad plate – rekla je Radojka Limpić Marmilić.


Dodatna sredstva


– Od donošenja odluke Ministarstva da se JLS-e ukidaju prihodi temeljem brdsko-planinskog zakona, pa tako i Općini Matulji, svim resorima društvenih djelatnosti smanjivana su sredstva od 5 do 15 posto, što je tendencija i ove godine osim proračunskom korisniku vrtiću koji godišnje prati rast proračunskih prihoda za svoju redovnu djelatnost od oko 5 posto. Općina Matulji ove se godine izborila za dodatna sredstva iz EU fondova za dvosmjenski rad vrtića u iznosu od 3,4 milijuna kuna kako bi se mladim zaposlenim obiteljima dodatno olakšalo funkcioniranje na sve zahtjevnijem tržištu rada. Tako će sveukupno u 2019. godini DV Matulji od svog osnivača dobiti 7,4 milijuna kuna. Svake godine izdvajaju se i značajna sredstva za proširenje kapaciteta kako bi se što veći broj djece mogao upisati u DV Matulji te pratiti sve zahtjevniji pedagoški standardi. Samo je ove godine u uređenje novih kapaciteta uloženo 4,7 milijuna kuna i to za obnovu DV Brgud, a u prijedlogu proračuna za 2019. godinu planirana su dodatna sredstva u visini od 500.000 kuna za novo dječje igralište DV Veli Brgud. Prihodima iz Proračuna i prihodima od roditelja te ostalim vlastitim prihodima vrtića zatvara se financijski plan temeljen na programu DV Matulji. Prijedloge zatvaranja ukupnog financijskog plana i programa za 2019. godinu iznijet će na Općinskom vijeću ravnateljica te predsjednik Upravnog vijeća DV Matulji, a kojima se predlaže da i roditelji kojima se od 2011. godine nije povećavalo učešće u ekonomskoj cijeni vrtića nakon punih osam godina izdvoje nešto malo više kako bi se zadovoljile sve potrebe plana i programa DV Matulji koji svake godine povećava standard svojih malih korisnika. Načelnik sa suradnicima prihvatio je i podržao njihov prijedlog te ga uputio na Vijeće na kojemu je konačna odluka usvajanja financijskog plana i programa Dječjeg vrtića Matulji – stoji u odgovoru Općine Matulji na pitanja o tome može li se i na koji način osigurati dodatna sredstva namijenjena za povećanje plaća zaposlenicima vrtića.