Lokacija MUP-a

NE POLICIJI NA TOŠINI Gradsko vijeće nije podržalo prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića

Srđan Brajčić

Ivo Dujmić, na sjednici Vijeća s Emilom Priskićem i Verom Aničić, nije dobio podršku / Snimio Marin ANIČIĆ

Ivo Dujmić, na sjednici Vijeća s Emilom Priskićem i Verom Aničić, nije dobio podršku / Snimio Marin ANIČIĆ

Umjesto gradonačelnikovog prijedloga, vijećnici su uvažili odluku Odbora za prostorno uređenje Gradskog vijeća, u kojoj se navodi da je potrebno razmotriti novu lokaciju policijske postaje u Opatiji



OPATIJA  Predstavnička većina u Gradskom vijeću nije podržala prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića da se izmijeni Urbanistički plan uređenja Opatije tako što će se Ministarstvu unutarnjih poslova dopustiti da na Tošini izgradi policijsku postaju. Umjesto gradonačelnikovog prijedloga, vijećnici su uvažili odluku Odbora za prostorno uređenje Gradskog vijeća, u kojoj se navodi da je potrebno razmotriti novu lokaciju policijske postaje u Opatiji.


Točnije rečeno, na gradonačelnikov prijedlog predstavnička većina uputila je amandman o tome da se pronađe nova lokacija za MUP u Opatiji koji je Dujmić na koncu prihvatio, iako se sat vremena opirao takvoj mogućnosti.


Štoviše, za amandman SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Akcije Kvarnera glasovali su i vijećnici s Dujmićeve liste. Jednako tako, predstavnička većina očito je uvažila protest građana Tošine koji su se peticijom i prosvjedom pobunili protiv izgradnje policijske postaje na svom području i sada vladajuća politika u Vijeću traži od izrađivača opatijskog UPU-a, ali i MUP-a, da pokušaju vidjeti postoji li ipak neko adekvatnije mjesto za policiju.


Trajno bez policije?




S druge strane, gradonačelnik Dujmić i MUP upravo u Tošini, točnije u prostoru omeđenom Novom cestom, Verdijevom i Poščićevom ulicom, vide idealno mjesto za novu postaju policije.


Što taj prijepor znači za budućnost opatijske policijske postaje, teško je reći. Prema Dujmiću, Opatija bi mogla trajno ostati bez policije, iako je obećao da će odmah s MUP-om krenuti u pronalazak alternativne lokacije, dok je predsjednik Vijeća Robert Kurelić ocijenio da tome nije tako.


On smatra da se ne radi o situaciji uzmi ili ostavi, kako je to pokušavao tijekom rasprave predstaviti Dujmić, odnosno da on nije stekao dojam da će MUP zauvijek otići iz Opatije ako odmah ne dobije lokaciju Tošine. MUP-u je važno, kazao je Kurelić, da postoji želja da policija ostane u Opatiji, što je neosporno.


Foto Marin ANIČIĆ


Foto Marin ANIČIĆ




Tridesetak stanovnika opatijskog naselja Tošina okupilo se jučer predvečer na prosvjednom skupu uime 227 potpisnika peticije protiv izgradnje policijske postaje u njihovom susjedstvu.Antonija Manestar, predsjednica Mjesnog odbora Tošina, je tom prigodom izjavila da »rušiti zelenilo ne predstavlja napredak«.– Protivimo se prijedlogu da se uništi jedini »zeleni otok« u naselju Tošina, da se izgradi policijska postaja i parkiralište za turističke autobuse. Izgradnjom bi se maksimalno narušila kvaliteta života ovdje i smanjila vrijednost naših nekretnina. Pozivamo se na slučaj u naselju Punta Kolova gdje se pogodovalo nekoliko obitelji pa je zaustavljena daljnja izgradnja reciklažnog dvorišta. No, mi nismo protiv izgradnje policijske postaje na nekoj drugoj, primjerenijoj lokaciji i predlažemo da se policijska postaja izgradi na čestici-markici G2 odnosno na atomskom skloništu. Navedenu lokaciju smatramo odličnom jer bi bila, kao što je i sada, prometno povezana i lako dostupna kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima – rekla je Manestar i pozvala opatijske vijećnike da prije nego donose važne odluke ipak izađu na teren. (A. K. I.)


Foto Marin ANIČIĆ


Foto Marin ANIČIĆ



Nije opstrukcija


Objašnjavajući zbog čega je Tošina najbolja lokacija, Dujmić je ustvrdio da se radi o građevinskom zemljištu od šest tisuća četvornih metara u gradskom vlasništvu, čija je namjena društvena. Od policijske postaje profitirali bi i stanovnici Tošine koji bi dobili veliko parkiralište.– Turizam i sigurnost idu ruku pod ruku, o tome ne treba trošiti riječi. Podsjećam da su prije dvije godine postojale čak ideje da se opatijska postaja pripoji zametskoj. Sada se priča promijenila. I naša odluka nije opstrukcija namjere da u Opatiji ostane policijska postaja, već pokušavamo pronaći najbolju lokaciju za mještane Tošine i sve naše građane, ali da pritom zadovoljimo i potrebe MUP-a – pojasnio je predsjednik Obora za prostorno uređenje Gradskog vijeća Fernando Kirigin koji dobru lokaciju vidi iznad atomskog skloništa u Voloskom.

Aleksandra Tramontana s kandidacijske liste Ive Dujmića podsjetila je na to da su se stanovnici Tošine u prošlosti već usprotivili izgradnji dječjeg vrtića i vatrogasnog doma na tom području. Tramontana ocjenjuje da se može samo raditi o ljudskoj zločestoći.


Foto Marin ANIČIĆ


Foto Marin ANIČIĆ