Najavljena ulaganja

NAPOKON Devastirani kompleks na Učki čekaju bolji dani: Bivše Inino odmaralište ima novog vlasnika

Marina Kirigin

Kompleks iznimnog turističkog potencijala napokon je dočekao vlasnika / Snimio Marin ANIČIĆ

Kompleks iznimnog turističkog potencijala napokon je dočekao vlasnika / Snimio Marin ANIČIĆ

Namjera nam je napraviti nešto slično kao i prije. Pratit ćemo moderne turističke trendove i vjerojatno biti okrenuti zdravstvenom turizmu s obzirom na nadmorsku visinu i blagodati tog područja, ističe direktor i vlasnik tvrtke sa sjedištem u Žminju Graciano Rudan



UČKA Bivše Odmaralište Ina na Učki dobilo je novog vlasnika. Tvrtka »Vladimir Gortan« iz Pazina nekretninu je prodala također istarskoj tvrtki Rudan d.o.o., uspješnoj tvrtki koja se bavi učinkovitim upravljanjem energentima  za 5,2 milijuna kuna. Direktor i vlasnik tvrtke sa sjedištem u Žminju, Graciano Rudan, potvrdio je kupnju objekta na Učki i najavio ulaganja u ovaj već oronuli turistički kapacitet, koji stoji zapušten već gotovo dva desetljeća, a koji je pazinska građevinska tvrtka pokušavala prodati duže od desetljeća.


Foto Dusko Marusic/PIXSELL


Foto Dusko Marusic/PIXSELL



– Istina je da smo kupili odmaralište na Učki. Na nama je sada da napravimo projektnu dokumentaciju, srušimo hotel koji je kompletno devastiran i kroz par godina otvorimo novi turistički kompleks. Namjera nam je napraviti nešto slično kao i prije, međutim o detaljima je još rano govoriti, još uvijek nismo napravili simulacije i elaborate. Pratit ćemo moderne turističke trendove, a vjerojatno ćemo nešto više biti okrenuti zdravstvenom turizmu s obzirom na nadmorsku visinu i blagodati tog područja. Trenutačno smo angažirani na velikom broju projekata pa ću više detalja o ovoj investiciji moći dati za nekih pet-šest mjeseci – rekao je vlasnik i direktor tvrtke Rudan koja je osnovana 1994. godine kao tvrtka za održavanje i servisiranje rashladne i ugostiteljske opreme, a koja potom djelatnost širi na područje strojarske energetike.




Godine 2000. Rudan d.o.o. započinje provedbu ESCO projekta, prvog u Republici Hrvatskoj.  Tvrtka specijalizirana za pružanje usluga uštede vode, ali i drugih energenata, posljednjih nekoliko godina bilježi uspješan poslovni rast i razvoj koji je nagrađen nekolicinom priznanja i nagrada – Zlatnom kunom, Brand Leader za najbolje poduzeće u provedbi ESCO projekta u regiji.



Nužna velika ulaganja


Bivše odmaralište i parcela na gotovo 900 metara nadmorske visine godinama su bili zapušteni i zatvoreni. Objekt i sportski sadržaji obrasli su u travu i korov, livade nisu pokošene, a zub vremena, hladne zime nagrizle su i samo odmaralište koje raspolaže s centralnim objektom, hotelom koji je imao 27 soba odnosno 70 kreveta, dva restorana za 150 gostiju, grill-terasu, aperitiv bar, klub, kavanu s kaminom, veliku konferencijsku dvoranu, trim dvoranu, saunu. Izostanak višegodišnjeg ulaganja u ovaj »biser« turizma opatijskog zaleđa dovelo je i do vidljivih »rana« i na samom pročelju zgrade, dijelu krova, ali i unutrašnjosti.



Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka, na čijem se prostoru nalazi bivše odmaralište Ine, istaknuo je veliko zadovoljstvo što je novi vlasnik stupio u posjed nekretnine kao i u kontakt s JU PP Učka, te im otkrio svoje planove za revitalizaciju i stavljanje u funkciju tog područja Učke.– Najava ulaganja u bivše odmaralište za cijelu Učku i zaleđe izuzetno je značajna. Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji s vlasnikom koji nas je već kontaktirao, a u želji da ostvari svoje planove. Namjena objekta bi kao i nekad trebala biti turističko-ugostiteljska, a što će i kako točno napraviti, vlasnik će odlučiti nakon što vidi kakve su mu mogućnosti prema prostorno-planskoj dokumentaciji – rekao je Egon Vasilić.


Nekadašnje Inino odmaralište posljednjih je, nešto više od desetak godina, bilo u vlasništvu pazinske građevinske  tvrtke »Vladimir Gortan« koja ga gotovo jednako dugo pokušava prodati zajedno s prostranim terenima za sport i rekreaciju.


Tvrtka je prilikom kupnje bivšeg odmarališta Ina na Učki od Ininog poduzeća Hostin koje je upravljalo objektom vjerovala kako će objektu vratiti stari sjaj, međutim zbog potrebnih velikih financijskih ulaganja i dolaskom krize, fokusirali su se na prodaju objekta potencijalnim investitorima.


Iako je u desetogodišnjem razdoblju bilo ozbiljnih kupaca, te je jedan od njih  dao i kaparu, tek odlukom Rudana da otkupi objekt došlo je do kupoprodaje. Cijena nekretnine smještene na području Parka prirode Učka iz godine u godinu je padala.


Razlog tome bilo je stanje objekta, ekonomska situacija u svijetu i Hrvatskoj, ali i sve veća želja uprave pazinske tvrtke da ga čim prije da u dobre ruke, koje će mu vratiti turističku funkciju. U početku se tako odmaralište prodavalo za nešto više od dva milijuna eura, a lani su ga agencije prodavale za oko 1,3 milijuna eura.


Prema kupoprodajnom ugovoru nekretnina koju čine biodisk livada – Sportsko rekreativni centar Učka, kuća s dvorištem, dvorište, trafostanica, četiri šumske parcele te livada, šuma i natkriveno boćalište sada je prodana za nešto manje od 700.000 eura.


Stara slava


Vrijeme kada je objekt na Učki bio Inino odmaralište mnogi pamte kao zlatno doba te prekrasne planine iznad liburnijske rivijere, do koje se, nakon asfaltiranja ceste, dolazilo za tridesetak minuta s morske obale.


Samo se turistima tada reklamom »za pola sata od mora do gorja« trebalo reklamirati ono što je Učka pružala, a domaći ljudi dobro su znali kakve prirodne ljepote nudi, kakve rekreacijske i gurmanske užitke.


S društvom se odlazilo na piknike i na travnjacima ispod odmarališta na pripremljenim kamenim zidićima postavljao roštilj, iznajmljivali su se teniski i košarkaški tereni ili mini golf, a poneki su si priuštili i slasne zalogaje u odmaralištu: odličan učarski sir i pršut, topli domaći kruh, njoki s gulašom od divljači…



Mnogo lijepih uspomena vežu žitelje Liburnije za trenutke provedene na Učki, na šetnje od odmarališta do Poklona, na branje malina ljeti ili ciklama početkom jeseni, na susrete s brojnim posjetiteljima koji su se pogotovo vikendima okupljali na padinama Učke. Neke kasnije generacije sjećaju se odmarališta i kao mjesta sportskih priprema.


Veliki broj liburnijskih klubova i klubova iz regije na Učku su stizali odraditi pripreme. Mnoge od njih je zato vijest o kupoprodaji i obnovi odmarališta razveselila i iznenadila.


– Znam da i danas Učka kao Park prirode pruža mnoštvo raznih sadržaja, ali ono što je Učka imala s Ininim odmaralištem, što je Učka tada bila, čini mi se da nikada kasnije nije dostignuto. Zaista je bilo tužno i velika šteta što je desetljećima ta velebna zgrada i njen okoliš bio prepušten propadanju. Izuzetno me razveselila vijest da odmaralište ima novog vlasnika, koji je k tome spreman ulagati. Nadam se da će novi vlasnik uspjeti tom prostoru vratiti stari sjaj i na taj način oživiti naša lijepa sjećanja – rekla je Opatijka koja je u svojoj mladosti redovito odlazila na druženja u okruženju bivšeg odmarališta.