RetrOpatija

NAJVEĆI PARTY NA LIBURNIJI Opatija će četiri dana i noći “disati retro”

Aleksandra Kućel Ilić

RetrOpatija / Foto Arhiva NL

RetrOpatija / Foto Arhiva NL

Na RetrOpatiji u četvrtak na Ljetnoj mjuzikl »Mamma Mia«, u petak na mulu nastupaju Kojoti, a u subotu će od poslijepodnevnih sati za promet biti zatvorena glavna cesta i od 23 sata nadalje svi su pozvani na ludi ples uz najveći disco party na Ljetnoj



OPATIJA Opatija »sitno broji«, jer ju svega dva dana dijele od početka manifestacije koja se očekuje s nestrpljenjem, od novog izdanja RetrOpatije koja će ove godine trajati od 28. lipnja do 1. srpnja.


– Više od šesto plesača, glazbenika, glumaca, DJ-a i drugih zabavljača na 54 lokacije diljem grada stvorit će atmosferu »zlatnih dekada« prošlog stoljeća i oživjeti duh vremena procvata svjetske i domaće glazbe – od »svingerskih« dvadesetih do ludih sedamdesetih i rockerskih osamdesetih. Svi oni bit će dio omiljene manifestacije RetrOpatija u koju se uključuje čitava Opatija – od restoratera, ugostitelja i hotelijera, preko trgovaca do vatrogasaca, građana i tisuća posjetitelja koji će »prekopati« svoje ormare kako bi se uklopili u »retro-tulum« – stoji u najavi organizatora iz Turističke zajednice Grada Opatije.


Prema riječima Suzi Petričić, direktorice TZ-a Grada Opatije, povijest domaće glazbe svih žanrovskih odrednica velikim je dijelom ispisana upravo u Opatiji, stoga je Opatija logičan izbor za »homage« njenim najljepšim periodima.


Vrijedi doživjeti




– Posebno nas veseli što je RetrOpatija prepoznata kao manifestacija za odličan provod ne samo od tisuća posjetitelja, već i od samih građana, trgovaca, hotelijera, ugostitelja, institucija u gradu – svi oni rado su postali njenim dijelom, tako da će četiri dana čitav grad »disati retro« i postati velikim raspjevanim i rasplesanim glazbenim vremeplovom koji valja doživjeti iz prve ruke, kazala je direktorica Petričić.


Šetnja gradom – od Voloskog do Slatine – bit će i šetnja kroz povijest, jer eklektičnom stilu dvadesetih uređenje i ponudu prilagodit će caffe bar Eugenian i restoran Ružmarin, Konoba Istranka prisjetit će se četrdesetih, u duhu pedesetih godina »živjet će« Surf u Voloskom i s izdvojenim punktom preko puta Tisak Medije te restaurant Bianco&Nero, šezdesete će oživjeti Vološćica, a sedamdesete pizzeria Moho, hotel Paris, bar Monokini i caffe bar Mimoza koji će svoju ponudu »protegnuti« do devedesetih, caffe bar Barić i caffe bar Tik Tak koji će organizirati izložbu fotografija i prisjetiti se doba kada su nudili prvi cappuccino i tost u Opatiji, te caffe bar Kremenko koji će organizirati »prijenos« finala Svjetskog prvenstva u nogometu 1974. godine. Hemingway bar će uz »vintage koktele« i retro-hitove obilježiti prijelaz iz sedamdesetih u osamdesete, u kojima će se, pak, zateći Yacht Club, Roko & Veloce, pizzeria 051, Kon-Tiki i pekara Dalla Nonna koja će uz uređenje u stilu »osamdesetih u Trstu« za marendu ponuditi panin s mortadelom i retro muffine. X Caffe vratit će se nešto bliže u povijest, u devedesete godine prošlog stoljeća, a razna razdoblja uz Navy party obilježit će caffe bar Galija, navode organizatori.


Oldtimeri i plesači


U programu će sudjelovati i niz drugih lokacija – restoran Vongola ponudit će omiljena jela slavnih ličnosti kao što su Sophia Loren, Richard Burton ili Rigó Jancsi, atelier Yasna san organizirat će izložbu radova Yasne Skorup Krneta pod nazivom RETROspective u vrtnom prostoru, Choco bar Kraš prisjetit će se duge povijesti Bajadere »rođene« davne 1955. godine, Foto Luigi, uz već poznatu izložbu fotoaparata i kamera i fotografiranje u crno-bijeloj i sepia tehnici svakome tko odluči »retro-vikend« iskoristiti za fotografiranje za dokumente poklonit će i jednu sepia fotografiju, a smoothie i juice bar Urban Garden ponudit će zdrave napitke u retro varijantama. Svoj će obol manifestaciji dati i Liburnia Classic Club Opatija i Oldtimer klub Rijeka s oldtimerima te Vespa Klub Rijeka sa zanimljivim primjercima popularnih »motorina«, kao i plesni klubovi Porto Ri, Flame, Jump to the Swing, Back to Swing, Unique Dance i Roxy Dance.


Glazbene legende


Program će započeti u četvrtak, 28. lipnja kada će glavna atrakcija biti izvedba mjuzikla »Mamma Mia«! na Ljetnoj pozornici u 21.30 sati. Glazbenu ponudu tog će dana upotpuniti i nastup Dominika Heštere na terasi hotela Bristol i »Throwback Thursday« u Beach baru Colosseum. Petak će biti dan za rock’n’roll uz nastup grupe Kojoti u opatijskoj luci od 21.30 sati, prije i nakon kojih će atmosferu držati DJ Dog. I vološćanski mul ugostit će glazbene legende, Davora Tolju i kolege iz benda Whiteheads, dok će ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer osvanuti »Cuban Corner by barmen.hr« uz glazbu bendova Vruća kava i The Janitors. Susjedni Park sv. Jakova postat će na tri dana – od petka do nedjelje – Retro Art Corner na kojem će izlagati Claudio Frank, Katarina Zaraj, Vedran Ružić i Loredana Bradaschia, ispred hotela Paris »posložit« će se Retrosajam uz glazbenu pratnju akustičnog dua Blu:Kanu, a Hrvatska ulica slavnih na Slatini tri dana ugostit će Aura Bar s nastupom PachaMama Street Connection u petak. Program će upotpuniti i niz drugih događanja.


Cesta  za provod


Centralni dan će biti subota, 30. lipnja uz program »Back to the 20th Century«, uz najveći disco party na Ljetnoj pozornici na kojem će za tisuće plesača hitove prošlog stoljeća vrtjeti DJ Lucca Montecchi i MC Šajeta, od 23 sata pa dok zadnji ljubitelj disco ritmova ne napusti plesni podij. Bit će to vrhunac dana koji će započeti već u jutarnjim satima sajmom antikviteta Ponte Rosso ispred Gervaisa, retro dječjim igrama u organizaciji Društva »Naša djeca« pred Šporerom te Retro-eko marketom Udruge Žmergo pred tržnicom, gdje će povijest opatijske glazbe navečer otpjevati i otplesati Duško Jeličić Dule & Bonaca te Folklorni ansambl Zora. Počast glazbi 20. stoljeća na vološćanskom malom mulu odat će Tri kralja, a u pozornicu i plesni podij pretvorit će se i glavna opatijska ulica koja će na potezu od skretanja za mul do Slatine od 17 sati biti zatvorena za promet i otvorena za ludi provod. Glazbom i zabavom bit će ispunjeni brojni punktovi – vatrogasci u retroizdanju pojačani starinskim vatrogasnim kamionom organizirat će igre za velike i male ispred dućana Furla, kod Hotela Paris smjestit će se Coca Cola Street dok će ispred Šporera nastupiti Vruća kava, Ženska klapa Volosko s programom »Mr. Sandman« te Grooversi. U opatijskoj luci hitove nedavno ponovo okupljenog benda ABBA izvodit će tribute band ABBAzia kojem će podršku dati DJ Sajo, a ispred Tic-a posjetitelje će DJ Bobo Grujičić zagrijati za svjetsku atrakciju, vrhunske izvođače poznatih hitova Freddieja Mercuryja i društva – Queen Real Tribute, a program će se odvijati i na mnogim drugim punktovima.


Nedjeljni program nazvan je »Blame it on the Boogie« prema nastupu Super Cover Banda i Dance Studia Trinity & Co koji će se održati u opatijskoj luci s početkom u 20 sati, dok će pred Šporerom nastupiti Vruća kava i Vedran Ružić Quartet, na Hrvatskom šetalištu slavnih Dellboysi, a pred hotelom Paris Retrosajam će nastupom podržati Blu:Kanu, te će se program održavati i na mnogim drugim lokacijama.