Istražili smo

“Može i bolje”: Istražili smo osjećaju li se Opatijci i Dražani najbogatijima u državi

Marina Kirigin

U Opatiji je ugodno stanovati, no građani uglavnom smatraju da je standard osrednji / arhiva NL

U Opatiji je ugodno stanovati, no građani uglavnom smatraju da je standard osrednji / arhiva NL

Prema istraživanju Instituta za javne financije, mjereći proračunsku potrošnju po stanovniku na temelju 2015. godine, svi liburnijski gradovi i općine dobro stoje, a posebno se ističu Opatija i Mošćenička Draga – Opatija je četvrta među gradovima, a Draga četvrta među općinama



Osjećaju li se kao najbogatiji građani Hrvatske i osjete li to na standardu u svom gradu/općini, pitanja su koja su postavljena u anketi stanovnicima Opatije i Mošćeničke Drage. Naime, oni se ubrajaju među najbogatije stanovnike Hrvatske prema tome koliko im prosječno pripada u razdiobi lokalnog proračuna. Prema istraživanju Instituta za javne financije, na temelju podataka iz 2015. godine, mjereći proračunsku potrošnju po stanovniku, svi liburnijski gradovi i općine vrlo dobro stoje. Posebno se ističu Opatija koja je četvrta među gradovima, te Mošćenička Draga, četvrta među općinama. Opatija je te godine prosječno po stanovniku potrošila 9.062 kune, te je na rang listi završila iza Malog Lošinja, Novalje i Rovinja, a recimo ispred Dubrovnika. Mošćenička Draga je po stanovniku potrošila oko 10.600 kuna, što ju je svrstalo odmah iza Janjine, Vira i Baške. Vrlo solidno na rang listi stoji i Općina Lovran koja je u prosjeku na svakog stanovnika potrošila 7.328 kuna što ju je svrstalo na 46. mjesto, dok su Matulji na 89. mjestu s potrošnjom od 4.330 kune po stanovniku.


Kava i parking


Evo što smo saznali iz razgovora s nekoliko mještana.


Žaklina Stroligo iz Mošćenica: – Istina je da svi u Mošćeničkoj Dragi dobro živimo. Svi smo zaposleni, kućanstva imaju po tri automobila, vlasnici smo velikih terena. Općina nije prenaseljena, a sve to utječe i na standard. Gotovo svi žitelji općine imaju bar dva izvora prihoda, posao kojim se bave i turizam. Zahvaljujući svemu tome puni se proračun i na zadovoljstvo svih od nedavno imamo novi dječji vrtić, a svako domaćinstvo dobilo je vodu. Manje kvalitetan život ipak zbog turističke sezonalnosti vodimo zimi, kada »nimamo kade ni kafe popit«. Međutim, ovde je dobro živet.




Mladen Sinožić iz Mošćenica: – Ne osjećam da se ovi podaci odražavaju na moj osobni standard. Već dvadeset i tri godine živim u Mošćenicama i moram priznati da struju, vodu, telefon i kanalizaciju imam, a to je ono što očekujem da svaka jedinica lokalne samouprave osigura svojim stanovnicima. Međutim, parkiranje nije riješeno. Živim u staroj jezgri Mošćenica u kojoj je Općina preuredila jedan dio prostora, no pritom nisu omogućili niti jedno novo parkirno mjesto, a u isto vrijeme policija je počela kažnjavati sve parkirane automobile na tom području, čiji su vlasnici uglavnom Mošćeničani koji nemaju gdje ostaviti svoje osobno vozilo. U trenutku kada mi se riješi i parking, moći ću reći da se osjećam kao bogati stanovnik općine.


Slatina


Željko Gržin iz Opatije: – Ne, ne osjećam se kao jedan od najbogatijih stanovnika u Hrvatskoj, smatram da je opatijski standard osrednji. Drago mi je da je započela gradnja novog dječjeg vrtića što je bilo nužno potrebno, i što se gradi dugo najavljivani Kulturno-turistički centar koji će, nadam se, nama građanima ponuditi i kulturne sadržaje tijekom cijele godine. Iako se puno ulaže u uređenje mjesta i tvrtka Parkovi lijepo održava sve gradske zelene površine, smatram da bi se pod hitno trebalo uložiti u kupalište Slatina, ne samo zbog nas građana, već i zbog naših gostiju. Zadovoljan sam komunalnom uslugom, standardom u školi, a javni prijevoz ne koristim pa ne mogu govoriti o tome koliko je on zadovoljavajući, premda znam da su neke autobusne linije vremenski podređene učenicima škole.


Diego Lipovšek iz Opatije: – Bogato se osjećam zbog same činjenice što živim u Opatiji, ne gledajući pritom materijalnu stranu i moj standard. Međutim, s obzirom na navedenu proračunsku potrošnju po glavi stanovnika, smatram da bi Opatija trebala imati bolji standard i tome težiti. Imamo vodu, struju, javnu rasvjetu, javni prijevoz, ali i potpuno neriješenu situaciju s parkiralištima. Cijena parkinga je ekstremno skupa, parkirališta je premalo i jednostavno ne postoji alternativa što itekako utječe na cjelokupan životni standard. Stalno govorimo o Europi i europskim standardima, no u opatijskom vrtiću grupe broje po više od dvadeset djece, a cijela briga spadne na jednog odgajatelja. Opatijski sportaši dobili su svoj krov nad glavom, zbog čega sam jako sretan, ali smatram da bi Opatija trebala raspolagati i jednim adekvatnim bazenom za naše vaterpoliste.


Vratiti City bus


Aldo Simper iz Opatije: – Sentimentalno se osjećam među najbogatijima. Opatija je nezamjenjiv grad, ali to ne mora i nije vezano isključivo uz materijalno. Živio sam u Londonu, Rimu i drugim krajevima svijeta i vratio se u Opatiju jer ona mojoj duši pruža najbogatiji način života. Bogatstvo nije uvijek u novcu. Osobno bih volio da imam bolju penziju, a u Opatiji mi drugo ne fali. Možda jedna mala kritika upućena bi bila na javni gradski prijevoz. Nekoć je postojao City bus čiji je vozni red bio bolji i prilagođeniji mojim potrebama, ali i potrebama mještana mog naselja Kosovo te žitelja Pobri. Bilo je i više autobusnih stajališta pa nam je bilo puno lakše kretati se po gradu. Tri generacije gradske vlasti zahvaljujući City busu dobile su izbore, a onda su ga odlučili ukinuti i prikloniti se Autotroleju. Osim toga, cijena City busa bila je neusporedivo manja, iznosila je 30 kuna, a sada me karta košta 190 kuna. Međutim, smatram da cijena nije toliko bitna, već raspored vožnje i broj stajališta. Pohvalio bih RetrOpatiju, ovogodišnji Advent, zadovoljan sam što imamo sportsku dvoranu i u njoj garažu i nova parkirna mjesta. Sretan sam jer se gradi i Kulturno-turistički centar, ali mi smeta što još nije nađeno njegovo rukovodstvo jer se kapacitet takvog objekta prodaje bar godinu dana unaprijed.